En Sıcak Konular

Suriye'nin Sevr'i

10 Ağustos 2015 09:29 tsi
Suriye'nin Sevr'i Yarın Ankara’ya kritik ziyarette bulunacak İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in çantasında yeni Suriye planı olacak.

İran’ın Şam, Lazkiye ve Tartus’un Esed rejiminde kalmasını, muhaliflerin ele geçirdiği bölgelerde ise yeni yönetim kurulmasını teklif edeceği iddia ediliyor.

Yarın Ankara'ya gelip Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla görüşmesi beklenen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in çantasında yeni Suriye haritasını getireceği iddia edildi. Ankara ziyaretinden sonra Lübnan ve Rusya'ya gidecek olan İran Dışişleri Bakanı Zarif'in Suriye'de Sünni ve Nusayri bölgelerinin ayrılmasını isteyeceği ve Lübnan sınırı ve Tartus Limanı'nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in elinde kalmasını talep edeceği öne sürülüyor.

HALEP'E KOALİSYON TEKLİFİ

İddiaya göre İran'ın Ankaya ile paylaşacağı yeni Suriye planı şu şekilde olacak: “Başkent Şam, Lazkiye, Tartus, Zebadani ve Kalamun'u da içine alacak bölge Esed tarafından yönetilmeye devam edilecek. Buralarda yaşayan Sünni nüfusun güvenli bir şekilde dışarı çıkarılması sağlanacak. Muhaliflerin denetim sağladığı bölgelerde yeni bir yönetim birimi kurulacak. Bir kısmı muhaliflerde bir kısmı ise Esed rejimi elinde bulunan Halep'in ise uluslararası bir koalisyonla yönetilmesi istenecek."

KRİTİK NOKTAYA ULAŞILDI

Son şekli İran'ın başkenti Tahran'da verilen bu plan Suriyeli muhalifler arasında huzursuzluğa neden oldu. Ülkenin en önemli silahlı muhalif gruplarından biri olan Ahraru Şam Hareketi geçtiğimiz günlerde yayınladığı bildiride, yeni planla Suriye'nin parçalanıp bölünmesinin amaçlandığı ve ülke haritasının değiştirilmek istendiği kritik bir noktaya yaklaşıldığını belirtti.

AHRARU ŞAM'DAN İRAN'IN YENİ SURİYE PLANINA KARŞI BİLDİRİ

Şam ve kırsalıyla Lübnan sınırında kalan bölgelerin Sünnilerden temizlenmek istendiğini vurgulayan Ahraru Şam bildirisinde, bu durum “mezhepsel kıyım projesi" olarak nitelendirildi. Bildiride “Allah bu duruma düşmekten korusun" denildi. Tahran'ın bu planının yarın Türkiye'ye gelmesi beklenen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif tarafından Ankara'yla paylaşılması bekleniyor.

Yeni Şafak

Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,855 µs