En Sıcak Konular

Dışişleri'nden 'İncirlik' açıklaması

24 Temmuz 2015 19:49 tsi
Dışişleri'nden 'İncirlik' açıklaması Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, DAEŞ ile mücadelede, ABD ve bazı koalisyon ülkelerinin hava üslerinin kullanmasına onay verildiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, DAEŞ ile mücadelede, ABD ve bazı koalisyon ülkelerinin hava üslerinin kullanmasına onay verildiği belirtildi.
 
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye ve ABD'nin kolektif savunma ve ulusal güvenlik üzerinde birlikte düşünme ve hareket etme tecrübesine sahip iki NATO üyesi müttefik olduğu belirtilerek, müşterek tehditlere karşı yine müşterek çabalarla cevap vermenin iki ülke bakımından bir öncelik olageldiği kaydedildi.
 
Konuyla ilgili meselelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında 22 Temmuz'da yapılan telefon görüşmesinde olduğu gibi gerektiğinde devlet başkanları düzeyinde de ele alındığı hatırlatılan açıklamada, "DAEŞ meselesi Türkiye için öncelikli bir ulusal güvenlik tehdididir. Bu tehdidin boyutları giderek büyümektedir" denildi.
 
"Suruç'ta 20 Temmuz günü 32 vatandaşımızı aramızdan alan menfur terör saldırısının açtığı yara daha tazeyken bu terör örgütü 23 Temmuz günü de Elbeyli'deki Hudut Karakolunda görevli Türk askerlerine silahlı saldırıda bulunmuş ve bir astsubayımız şehit düşmüştür" ifadesi kullanılan açıklamada, ulusal güvenliğe yönelik tehdit ve saldırılara hak edilen karşılığın verileceği vurgulandı.
 
 Açıklamada, DAEŞ'in Türkiye sınırları ve Türkiye'nin güvenliği bakımından arz ettiği tehdidin ortadan kaldırılması, bir süredir ABD ile Türkiye arasında yürütülen ortak hareket egzersizinin önemli bir boyutunu teşkil ettiği ifade edildi. Türkiye'nin Irak ve Suriye'de 10 aydır devam eden uluslararası koalisyon harekatlarına koalisyonun bir üyesi olarak milli imkan ve yetenekleriyle katkı sağladığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"ABD'ye ait silahlı insansız hava araçlarının ülkemizde konuşlandırılmasına dair iznin Sayın Dışişleri Bakanımızca geçtiğimiz Haziran ayı sonunda açıklandığı hatırlanacaktır. Türkiye ve ABD, bu sürecin devamı mahiyetinde DAEŞ'la mücadeleye yönelik mevcut işbirliğini daha da derinleştirmeye karar vermişlerdir.
 
Bu çerçevede, Bakanlar Kurulu, TBMM'den 2 Ekim 2014 tarihinde aldığı yetkiye dayanarak DAEŞ'a yönelik hava harekatlarına katılan ABD ve tarafımızdan uygun görülecek bazı bölge ülkeleri de dahil diğer koalisyon ülkelerinin insanlı ve insansız hava unsurlarının ülkemizdeki üslerde konuşlandırılmasına onay vermiştir. Bahse konu harekatlarda tabiatıyla Türk Hava Kuvvetleri unsurları da aynı amaçla görevlendirecektir.
 
Esasen, bu sabah itibariyle jetlerimiz BM Şartı'nın 51. Maddesi uyarınca meşru müdafaa hakkımıza dayanarak Suriye içindeki belirli DAEŞ unsurlarını hedef almış bulunmaktadır.
 
DAEŞ'a yönelik Koalisyon harekatına fark yaratıcı katkılar sağlaması beklenen bu yeni işbirliğinin detayları hakkında operasyonel nedenlerle bu aşamada bilgi verilmeyecektir.
 
Ancak Türkiye'nin güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra Suriye içinde öncelikle DAEŞ'ın kontrolündeki bölgelerde yaşayanların güvenliğinin kalıcı biçimde sağlanarak pekiştirilmesi de hava unsurlarının artan mevcudiyetiyle birlikte bu işbirliğinden beklenen doğal sonuçlar arasındadır."
 
Açıklama, söz konusu harekatların uluslararası hukuk uyarınca icra edildiğine vurgu yapıldı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de gerekli bildirimde bulunulduğu bilgisi verildi.

aa


Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,903 µs