En Sıcak Konular

Sınıra 2 milyar liralık yeni koruma sistemi geliyor

23 Temmuz 2015 14:02 tsi
Türkiye, Suriye sınırını daha iyi gözetlemek için yıllardır ABD tarafından Meksika sınırında kullanılan Zeplin Sistemi'ni kuracak. Sistemin maliyetinin 2 milyar lira olduğu belirtiliyor

Suriye sınırında IŞİD, PYD ve diğer terör örgütlerine karşı alınacak ilave sınır güvenliği tedbirleri karara bağlandı. 2 milyar liralık projenin adı ise "Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi". 24 km gözetleme alanı kapasitesine sahip zeplinler ve İHA’lar kullanılacak, 4 ilin sınırında bazı yerlere duvar inşa edilip, hendek kazılacak.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) IŞİD, PYD ve diğer terör örgütlerinin sınırın Suriye kesiminde etkinliklerini artırmasının Türkiye için ulusal bir tehdit oluşturması ve yabancı savaşçıların geçişlerini engellemek için maliyeti 2 milyar lira olarak hesaplanan yeni bir sınır güvenliği projesi hazırladı.

Suriye Sınırı Fiziki Güvenlik Sistemi projesinin ana unsurlarını; sınıra beton duvar, gözetleme kulesi, asfalt devriye yolu, güçlendirilmiş kafes tel engeli, aydınlatma sistemleri, etkin hudut birlikleri, balon ve İHA'lar ile havadan mobil zırhlı araçlar ile de karadan gözetleme oluşturuyor.

Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Suriye sınırının güvenliğini sağlamaya yönelik projeler ve yakalanan yabancı savaşçılarla ilgili bir bilgi notu hazırladı. İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen ve 4 milyar 283 bin lira maliyet öngörülen Entegre Sınır Güvenlik Sistemi (ESGS) projesi, Bakanlar Kurulu'na sunum aşamasına geldi.

911 KM'Yİ KAPSIYOR

Bu proje ile Türkiye'nin 2 bin 949 kilometrelik tüm kara sınırlarının 7/24 ve 365 gün esası ile gözetlenmesi, güvenli hale getirilmesi, yasa dışı geçişlerin ve sınır aşan suçların önlenmesi amaçlanıyor. Entegre Sınır Güvenlik Sistemi devreye girene kadar Suriye'deki kargaşa ortamı dikkate alınarak, Suriye Hududu Sınır Fiziki Güvenlik Sistem Projesi (SFGS) geliştirildi. SFGS projesi, 911 kilometrelik Suriye sınırını kapsıyor.

Süleyman Şahın naaşının nakledileceği Suriye Eşmesinde bir bölge kontrol altına alınarak Türk Bayrağı göndere çekildi. Bayrağın dikildiği alan çevresine tel örgü çekildi.

Bu iki büyük projenin yanı sıra Suriye sınırında güvenlik zafiyeti nedeniyle mevcut fiziki güvenliği takviye maksadıyla hudut engel sisteminin gözden geçirilmesine yönelik olarak mülki makamlarla koordineli çalışmalar da yürütülüyor.

IŞİD’E KARŞI ZEPLİN GÖZÜ

Hürriyet’ten Uğur Ergan’ın Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, IŞİD’e karşı sınır hattında alınacak yeni önlemlerden en çarpıcısı “Zeplin gözü”nün devreye girecek olması. Buna göre  sınırın kritik noktalarını havadan gözetleyecek şekilde zeplinler konuşlandırılacak. Havada sabit kalacak ve insansız hava araçlarının irtifalarından daha yüksekte konumlandıkları için çok daha geniş bir alanı gözetleme imkanına sahip olacak bu zeplinler, aynı sistemi Meksika sınırında yıllardır etkin bir şekilde kullanana ABD’den satın alınacak. Ayrıca entegre fiziki sınır güvenlik sistemi çerçevesinde sınırın kritik noktalarına duvar örülecek, gelişmiş kamera, termal kamera, harekete duyarlı sensörlerle donatılmış tel örgü ve kara gözetleme radarları yerleştirilecek. Bu sistemler insansız hava araçları ve zeplinlerle entegre bir şekilde çalışacak.



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,107 µs