En Sıcak Konular

Kılıçdaroğlu'dan 'kırmızı çizgilerde' yumuşama sinyali

23 Temmuz 2015 13:20 tsi
Ak Parti ile CHP arasındaki muhtemel koalisyon için "Çok zor biliyorum ama bunu istiyorum" derken, Cumhurbaşkanı, 17-25 Aralık ve 'paralel yapı' konularında ise hükümetle uzlaşma sinyalleri verdi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ak Parti ile muhtemel koalisyon için, "Çok zor biliyorum ama ülkeyi rahatlatır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Yeni Şafak Gazetesi'ne verdiği mülakatta, koalisyon için "tartışmalı konular" olarak bilinen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın durumu, 17-25 Aralık operasyonları ve "Paralel Yapı" konusunda  uzlaşmacı mesajlar verdi. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan için "Yasal sınırlar içinde kaldığı müddetçe sorunumuz yok" derken, 17-25 Aralık operasyonları içni "Gündemimizde değil, ancak bundan sonraki yolsuzluk dosyalarında taviz vermeyeceğiz" mesajını verdi. Kılıçdaroğlu, Ak Parti'nin en çok üzerinde durduğu konulardan biri olan "paralel yapı" konusunda ise "Devlette paralel yapı istemiyoruz" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, siyasal bir uzlaşının ortaya çıkabileceğine inanıp inanmadığı yönündeki bir soru üzerine, "İnanmanın ötesinde diliyorum. Böyle bir tablonun ortaya çıkmasını istiyorum ama çok zor olduğunu da biliyorum. Bunları söylerken Türkiye'nin içinde bulunduğu şartlara bakılırken 13 yıldır ülkeyi tek başına yöneten bir siyasi parti ve o iktidara muhalefet eden başka bir parti var. Bunlar biraraya gelip ülkeyi beraber yönetecekler. Gerçekçi olmamız lazım, bunun zorluğunu da düşünmemiz gerekiyor. Tabii ben arzu ederim. Demokrasilerde uzlaşı çok önemlidir. Siyasi partiler doğal olarak elbette farklı dünya görüşüne sahiptir, farklı kültürleri var. Dolayısıyla ülkeyi yönetme konusunda yüzde 100 koalisyon içinde bütün talepleri hayata geçirmek mümkün değildir. Ama uzlaşı kültürünü oluşturmak zorundayız." dedi.

17-25 ARALIK MECLİS'İNDİR

"17-25 Aralık konusu koalisyon görüşmelerinde gündeme geldi mi?" şeklindeki bir soru üzerine ise şunları söyledi: Hiç önümüze gelmedi ve hiç de tartışma konusu olmadı. Ben sadece bir örnek olarak verdim. Zaten bu konu yargının ve parlamentonun görevidir, icra organının değil. Dolayısıyla bu konu bizim alanımız değil. Diğer yandan yolsuzluklar konusunda ben Sayın Davutoğlu'nun duyarlılığını biliyorum. Aynı duyarlılığı biz de taşıyoruz. Diyelim ki parlamentoya bir yolsuzluk dosyası geldi. Bizim bütün vekillerimiz bu işin araştırılmasını isterler. Bir yerde bir şey varsa çıkmalı, bir şey yoksa da onun aklanmasına izin verilmeli. İyi niyetle yola çıkmalıyız. Bizim vekillerimiz düşüncelerini daha özgürce ifade edebilirler ama sonuç olarak bizde
bir parti disiplini de var, onu da sağlarız. Disipline aykırı hareket ederse onu disiplin kuruluna veririz.

"PARALEL YAPI"

Kılıçdaroğlu, "Paralel yapı ile mücadele' AK Parti'nin en çok önem verdiği konular arasında. Koalisyon olursa bu konuda duruşunuz ne olacak?" sorusu üzerine ise "Biz devlette paralel yapıyı kabul etmeyiz ve doğru da bulmayız." dedi ve şöyle devam etti: Devletin bir yapısı vardır, o yapıyı anayasa belirlemiştir. Bunun dışında paralel bir devlet yapılanmasını hem doğru bulmayız hem de kabul etmeyiz. Ama bunu yaparken insanları inançları veya kimlikleri dolayısıyla suçlamamamız gerekir. O özel bir alan ama o kişi kendi düşüncesini yasalardan bağımsız olarak farklı bir süreç içinde değerlendiriyor ve paralel bir yapı oluşturmak istiyorsa her demokratik devlet paralel yapılarla mücadele eder. Bu da gayet doğaldır.

CUMHURBAŞKANININ DURUMU

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın durumuyla ilgili olarak ise "Biz cumhurbaşkanının görüşmeler sırasında ne taraf olmasını ne de tartışılmasını isteriz. Sayın Cumhurbaşkanı anayasal sınırları içinde kalmalı, koalisyon görüşmelerinin bir parçası olmamalı. Eğer cumhurbaşkanını anayasal konumunda tutabilirsek ve öyle kalabilirse bizim açımızdan herhangi bir sorun yok." dedi.

ÖNCELİKLER

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Koalisyon için muhakkak üzerinde durulması gereken öncelikler neler?" şeklindeki bir başka soru üzerine ise "Eğer bir hükümet kurulacaksa, bu hükümet birinci olarak 'yüksek profilli' olmalı. İkincisi, 4 yıllık süre için kurulmalı. Üç, samimi temeller üzerinde inşa edilmeli. Yani karşılıklı güven olması lazım. Eğer bu 3 koşul birarada olmazsa bu hükümet başarısız olur, ne size fayda sağlar ne de bize fayda sağlar. Bunu Sayın Davutoğlu'na da söyledim, kendileri de hak verdi. Biz tabanımızı neden koalisyon kurduğumuz konusunda elbette ikna etmeliyiz. Kuşkusuz Adalet ve Kalkınma Partisi de kendi tabanını 'CHP ile neden koalisyon kuruyoruz' hususunda ikna etmeli." cevabını verdi.



Bu haber 509 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,194 µs