En Sıcak Konular

Putin 42 milyar $’lık borç tuzağında

20 Temmuz 2015 15:21 tsi
S&P'ye göre Putin’in 42 milyar dolarlık borç tuzağından kurtulması için 3 yılı var

Standard & Poor’s’a göre Rusya hükümeti gelirinin yüzde 144’üne eşit seviyede borca sahip ve borçlar şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaşmış durumda. Ukrayna yakınındaki Belgorod’tan Kuzey Kafkasya’daki üç cumhuriyette borç oranlarının yüzde 100 seviyelerini aşması ile endişeler artıyor. UralSib Capital verilerine göre yatırımcıların ülke tahvilleri yerine Rus yerel yönetim tahvillerini tutmak için talep ettikleri prim 1 aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı ve geçtiğimiz yılın ortalamasından 103 baz puan yüksek seviyede seyrediyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2012’de sosyal harcamaları artırma kararı vererek hızlandırdığı durumu etkisiz hale getirmesi için zamanı daralıyor. Rusya’nın 80’den fazla bölgesinde borç yükü geçtiğimiz 5 yılda iki katından fazla arttı ve 2.4 trilyon rubleye (42 milyar dolar) ulaştı. S&P’ye göre bölgelerin finansmanlarındaki güçlükler önümüzdeki iki-üç yılda kritik bir şekilde artabilir ve federal bütçeden kurtarma isteme riskleri yükselebilir. Ancak federal bütçe 2010’dan bu yana ilk kez açık veriyor.

S&P’nin Moskova direktörü Karen Vartapetov, “Büyük bir bölgenin temerrüde düşmesi Maliye Bakanlığı’nın piyasaya erişimini engelleyebilir. Şu an federal merkezin bölgeleri destekleme fırsatı var. Üç yıl içinde kaynaklar azalabilir ve bölgesel borçlar artabilir. Buda riskler büyümesine yol açacaktır” dedi.

Yerel yönetim finansmanı ile ilgili tehditler, Ukrayna meselesi nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımların sermaye piyasalarına erişimi engellemesi ile artıyor. Sermaye piyasalarına erişimin kesilmesi, yerel yönetimleri sosyal harcamaları daha maliyetli banka kredileri ile fonlamaya zorluyor.

Moody’s Investors Service’ın tahminine göre bölgesel tahvil satışları bu yıl şimdiye kadar yüzde 53 geriledi. Moody’s borçlanmanın sağlık, kamu hizmetleri ve eğitim harcamaları ile 2015’te yüzde 25 kadar artacağını tahmin ediyor.

Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,422 µs