En Sıcak Konular

Bayram sonrası gözler sıcak siyasette

20 Temmuz 2015 08:37 tsi
Bayram sonrası gözler sıcak siyasette Bu hafta yoğun bir koalisyon trafiği yaşanacak. AK Parti'den Ömer Çelik, CHP'den Haluk Koç'un başkanlığındaki heyetlerin yapacağı görüşmelerde, "koalisyon" için kararlı irade ortaya koymaları bekleniyor.

Ramazan Bayramı nedeniyle ara verilen koalisyon mesaisi, yeniden başlıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ilk tur görüşmelerinin ardından ortaya çıkan tablo, Meclis'te grubu bulunan dört siyasi partinin yetkili organları tarafından hafta içinde değerlendirilecek.

SÜRPRİZ BEKLENMİYOR

Yapılan açıklamalar, ilerleyen süreçte sürpriz yaşanmaması halinde MHP ve HDP'yi olası koalisyon formüllerinin dışına çıkarmış durumda. Davutoğlu'nun CHP ziyaretinden sonra yansıyan olumlu hava, dikkatleri AK Parti ve CHP'nin üzerine yoğunlaştırdı.

FORMÜLLER KONUŞULACAK

Bu hafta yetkili organlarını toplayacak olan her iki parti de, olası koalisyon formülünü tüm yönleriyle masaya yatıracak. Ardından da AK Parti ve CHP heyetleri arasında temaslar başlayacak. Davutoğlu'nun başkanlığında yarın yapılacak olan AK Parti MYK toplantısında, CHP ile heyetler arası temasların başlatılması kararı bekleniyor.

ÇELİK VE KOÇ YÜRÜTECEK

AK Parti'den Ömer Çelik, CHP'den Haluk Koç'un başkanlığındaki heyetlerin yapacağı görüşmelerde, iki partinin de ilke kararları ve parti hukukları kapsamında "koalisyon" için kararlı irade ortaya koymaları bekleniyor. Bu beklentinin gerçekleşmesi halinde liderler bazında ikinci tur görüşmelere geçilecek.

HDP ve MHP zor

İlk tur görüşmelerde koalisyona yeşil ışık yakan CHP ile koalisyon ihtimali artarken, seçim sonuçlarının açıklandığı akşamdan itibaren koalisyona kapıyı kapatan MHP ile bir hükümet kurulması zor görünüyor. Aynı şekilde HDP ile koalisyon kurulmayacağını Başbakan Davutoğlu açıklamıştı.

AK Parti net konuştu

AK Parti, millet iradesinin sandığı yansıdığı andan itibaren "ortak hükümet" önceliğini dile getiriyor. Davutoğlu'nun ilk tur görüşmelerinde de "erken seçim" değil, "ortak hükümet" vurgusu net ifadelerle ortaya konuldu. AK Parti'nin, CHP ile yürüteceği heyetler arası görüşmelerde de bu öncelik vurgulanacak. Başından beri ‘kırmızı çizgi’ koymayan AK Parti, bu tavrını CHP ile yürüteceği temaslarda da sürdürecek.

Cumhurbaşkanı tartışılmayacak

AK Parti, Cumhurbaşkanı'nın konumunun, koalisyon görüşmelerin konusu yapılmasına da kesinlikle izin vermeyecek.

İki partinin heyetler arası görüşmelerinde, AK Parti'nin 258 vekille ve yüzde 41 oyla birinci parti olduğu vurgulanacak ve olası koalisyon formülünün de, millet iradesini yansıtacak bu tabloya göre şekillenmesi gerektiğinin altı çizilecek.

CHP daha da yumuşayabilir

İlk tur görüşmelerde koalisyona yeşil ışık yakan CHP de partisinin yetkili organları ile gelişmeleri değerlendirecek. CHP'nin öne sürdüğü 14 şartı AK Parti ile yürütülecek temaslarda yumuşatabileceği konuşuluyor. Olası koalisyonda Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenmeyebileceğini ifade CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kabinede Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturabileceği de kulislerde dillendiriliyor.

Akşam

Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,071 µs