En Sıcak Konular

İşte AK Parti'nin koalisyon protokolü

20 Temmuz 2015 08:06 tsi
İşte AK Parti'nin koalisyon protokolü Koalisyon pazarlıkları için ilk olarak CHP ile masaya oturmaya hazırlanan AK Parti, koalisyon protokol taslağı hazırladı.

AK Parti'de hazırlanan koalisyon protokol taslağında akil adamlar komisyonu kurulması öngörülüyor. Atamalar dörtlü kararname ile yapılacak, HSYK iki kurula ayrılacak ve üyelerini Meclis seçecek.

AK Parti'nin koalisyon protokolünde hükümette yaşanan sıkıntıların büyümesi, krize dönüşmesini önlemek için "Akil adamlar komisyonu" kurulması, atamaların koalisyon ortaklarının imzası ile yapılması bulunuyor. AK Parti, HSYK'nın yapısı ve seçiminde köklü değişiklik istiyor. AK Parti'nin, koalisyon pazarlıkları sürecini yürütmek, koalisyon protokolü, hükümet programı gibi konular için oluşturduğu dörtlü komisyon çalışmalarına hız verdi. Önümüzdeki hafta hızlanacak pazarlıklar öncesi taslak bir koalisyon protokolü hazırlandı. Taslak metindeki çarpıcı öneriler şöyle:

AKİL ADAMLAR HEYETİ : Geçmişte yaşanan koalisyon tecrübeleri, görüş ayrılıklarına hızla el koyacak bir mekanizmanın bulunmamasının, olayın büyük bir hızla içinden çıkılmaz, çözülemez bir krize dönüşmesine neden olduğunu ortaya koydu. Bu krizlerde piyasaları kırılgan hale getirdiği için ekonomiyi olumsuz etkiledi. Taslakta, görüş ayrılıklarının krize dönüşmesini önlemek, krize dönüşen konumları da çözmek için "Akil adamlar komisyonu" kurulması yer alacak. Bu komisyonda, koalisyonu oluşturan parti grupları, teşkilat ve seçmenler nezdinde saygıdeğer, donanımlı, "ak saçlı" olarak tanımlanabilecek isimler görev alacak. Bir konuda sıkıntı yaşandığında ortaklar hemen bunu komisyona havale edecek. Komisyon, iki tarafın da kabul edebileceği çözüm yolu bulacak. Konu komisyona gittiği için partiler herhangi bir açıklama yapmayacak.

ORTAK ATAMA YAPILACAK: Koalisyon hükümetlerinin en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biri olan atamalar için de özel hüküm bulunacak. Başbakan'ın tek imza ile yaptığı atama, nakil ve görevden alma işlemlerinde ikili imza yani Başbakan Yardımcısı'nın onayı aranacak. İkili imza ile yapılanlarda üçlü, üçlülerde dörtlü imza bulunacak. Bu sistem ile bakanlık ve kurumlardaki atamalarda ortaklar birbirlerinin onayını alacak. Tarafları rahatsız edecek, soruna neden olacak atamaların bu yolla önüne geçilecek.
 
HSYK'YI MECLİS SEÇSİN: AK Parti, kurulacak hükümetin yargıda yaşanan sorunları çözecek, bağımsız yargının önündeki engelleri kaldıracak anayasa değişiklikleri yapacağının da protokolde yer almasını istiyor. Bu kapsamda ele alınacak ilk konu olarak HSYK'nın yapısının değiştirilmesini görüyor. HSYK için ise daha önce kurulacak Uzlaşma Komisyonu'nda CHP, MHP ve HDP'nin de destek verdiği şu modeli önerecek: "HSYK, hakimler ve savcılar olmak üzere iki kurula ayrılacak. Hakimler kuruluna Adalet Bakanı gerekli görürse oy hakkı olmadan başkanlık edebilecek. Böylece Türkiye'nin HSYK'nin kurulmasından gündemde olan Adalet Bakanı'nın kurul üyesi olması ve oy kullanmasının bağımsız yargıyı zedelediği tartışmaları son bulacak. Savcılar kurulunun başkanı ise bakan olacak. Kurulların üyeleri ise Yargıtay, Danıştay genel kurullarının önerdiği isimler arasından TBMM tarafından seçilecek. Uzlaşma Komisyonu, üyeleri nitelikli (367 oy) yoksa salt çoğunlukla (276) mı seçileceği konusunda anlaşamamıştı. Muhalefet 367 isterken, AK Parti, 276'da direnmişti.

GURBETÇİ, BULUNDUĞU YERDE OY KULLANACAK
 
AK Parti, yeni hükümetin gündeminde Seçim ve Siyasi Partiler yasalarında değişiklik yapılmasının da bulunmasını istiyor. En önemli değişiklerden biri, yurtdışında yaşayan Türklerin oy kullanmasını rahatlatacak bir düzenleme olacak. Seçim günü Türkiye sınırları içinde olan yurtdışı seçmen, bulunduğu il, ilçe ya da köyde gidip oyunu kullanabilecek. YSK, sahte oy kullanılmasını önleyecek sistem de geliştirdi. Ancak yasal düzenleme gerekiyor. Bu öneride sadece Meclis'in hangi çoğunluk ile üye seçeceğinde uzlaşılamamıştı. Muhalefet 367, AK Parti salt çoğunluk istemişti. Koalisyon ortağı ile bu rakamın ne olabileceği konuşulacak. 330 üzerinde uzlaşma olabileceği konuşuluyor.

Sabah






 



Bu haber 714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,504 µs