En Sıcak Konular

'Uç noktada iki partinin koalisyonu kolay değil'

18 Temmuz 2015 16:59 tsi
'Uç noktada iki partinin koalisyonu kolay değil' Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, "CHP ile görüşmeler devam ediyor ama siyasi yelpazenin en uç iki noktasında olan iki siyasi partinin de koalisyon hükümeti oluşturması kolay değil" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, "CHP ile görüşmeler devam ediyor ama sonuç itibarıyla siyasi yelpazenin en uç iki noktasında olan iki siyasi partinin de koalisyon görüşmesi yapması ve koalisyon hükümeti oluşturması da kolay değil, bu da bir gerçek, bu da bir realite" dedi.

Canikli, Keşap Belediyesinde gerçekleşen bayramlaşma töreninde yaptığı konuşmada, şu anda 7 Haziran seçiminden sonra bir tablo ortaya çıktığını bildirdi.

Tek başına hükümet oluşturulamadığını belirten Canikli, "Hemen baştan söyleyeyim, böyle bir siyasi tablonun istikrarı bozma ihtimali söz konusu değil, herkes rahat olsun. Çünkü AK Parti olmadan, bugün eğer bir seçim yapılacaksa seçimden sonra ortaya çıkan siyasi tabloda AK Parti'siz bir denklem söz konusu değil" diye konuştu.

Bakan Canikli, AK Parti'siz bir hükümet modelinin oluşmadığını, bunun çok net şekilde görüldüğüne işaret ederek, "O nedenle zaten insanlar, piyasalar rahat. Çünkü '12-13 yıldan beri ülkeyi bu kadrolar yönetiyor, bu istikrarı sağladı, yeni oluşacak hükümet hangi formatta olursa olsun, yine AK Parti'nin olacağı bir hükümet olacağı için rahat şekilde hareket edebiliriz, yatırımlarımıza devam edebiliriz' piyasanın algısı bu. Doğru bir algı, o anlamda herhangi bir sıkıntı yok" ifadesini kullandı.

Koalisyon görüşmelerinin devam ettiğini anımsatan Canikli, "Cumhuriyet Halk Partisi kaldı şu anda sadece, diğerleri biliyorsunuz, koalisyon için çok sıcak mesajlar, sinyaller vermediler. Şu an itibarıyla çok olağan dışı bir gelişme olmadığı takdirde MHP ve HDP ile koalisyon ihtimali gözükmüyor. Bunu kendileri açıkça söylediler zaten" dedi.

"MHP ile HDP'nin yer alacağı bir koalisyon ihtimali çok çok zayıf"

Canikli, MHP ile HDP'nin yer alacağı bir koalisyon ihtimalinin çok çok zayıf olduğuna işaret ederek, "Yine de kapıyı kapatmayalım. CHP ile görüşmeler devam ediyor ama sonuç itibarıyla siyasi yelpazenin en uç iki noktasında olan iki siyasi partinin de koalisyon görüşmesi yapması ve koalisyon hükümeti oluşturması da kolay değil, bu da bir gerçek, bu da bir realite" diye konuştu.

Kendilerinin samimiyetle koalisyon kurmak için her türlü çabayı sarf ettiklerini vurgulayan Canikli, sözlerini şöyle tamamladı:

"Sayın Başbakanımız ve arkadaşlarımız gereken her türlü çabayı sarf ediyor ama bunlar da realiteler. Yani bunu şunun için söylüyorum, bugünden yarına elimizde bir tılsımlı değnek yok. Bugünden yarına CHP ile koalisyon kurulsun gibi bir beklenti çok gerçekçi bir beklenti değil ama bütün bu zorluklara rağmen bütün bu görüşmeler devam ediyor. Uzlaşılabilirse, yani dediğim gibi, çünkü bugüne kadar söylemleri, politikaları, icraatları açısından taban tabana zıt iki siyasi partiyiz Cumhuriyet Halk Partisi'yle. Eğer kurulabilirse ne ala ama kurulamazsa yeniden bir seçim ufukta gözüküyor. Koalisyon kurulamadığı takdirde o zaman gideceğiz, milletimizin hakemliğine başvuracağız. 'Biz çözemedik bu meseleyi, koalisyonu kuramadık. O zaman sana başvuruyoruz, sen yeniden kararını ver' diyeceğiz millete, millet de ne karar verirse ona göre gereği yapılacak."

AA



Bu haber 652 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,911 µs