En Sıcak Konular

Akaryakıtta bayram kazığı

16 Temmuz 2015 09:17 tsi
Dünyada petrol fiyatları arttığında ve dolar kuru yükseldiğinde akaryakıta anında zam yapan dağıtım şirketleri, ramazan 'rehaveti'yle indirimi unuttu. Uzmanlar, "Bayramda yoğun talep gelir" diye indirimin geciktirildiğini savundu.

Petrol fiyatları arttığında anında pompaya yansıtan akaryakıt dağıtım şirketleri yine kafasını kuma gömdü. İran'la nükleer müzakerelerde anlaşma sağlanmasının ardından petrol fiyatları düşmeye başlarken, TL'de dolar karşısında değer kazanırken indirime yanaşmayan şirketlere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) ihtar geldi. Uzmanlar, Ramazan Bayramı'nda talebin yoğun olacağı beklentisine giren sektör oyuncularının indirimi geciktirdiğini savunuyor.

SORUŞTURMA AÇABİLİRİZ

Bazı akaryakıt dağıtım şirketlerinin kâr marjlarına uymadığını tespit eden EPDK, önceki gün bu durumun devam etmesi halinde tüketicinin mağdur edilmesini engellemek için kanuni hakkını kullanacağını açıkladı. Sabah'a değerlendirmelerde bulunan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bazı yabancı menşeli dağıtım şirketlerinin benzin ve motorin fiyatlarının tespitinde kâr marjında artışa gittiğini bildirdi. Yılmaz, akaryakıt şirketlerinin kâr marjlarını gözden geçirerek mevzuatta belirtilen kriterlere uygun hale getirilmesi yönünde ihtarda bulundukları söyledi. Yılmaz, 15-20 gündür indirim yapmayan şirketlerle ilgili uyarı yazılarının da gönderildiğini belirterek, "Bizim metodolojimize uymayanlarla ilgili soruşturma açabiliriz" diye konuştu. Türkiye'nin de akaryakıt fiyatlarını belirlemede ölçüt olarak kullandığı Brent petrolünün varil fiyatı bir süredir düşüyor. İran'la anlaşma haberlerinin ardından da Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık 1 dolarlık düşüşle 56.43 dolara kadar çekildi. ABD hafif petrolü de 1.0 dolarlık düşüşle 50.38 dolara indi.

Sabah

Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,309 µs