En Sıcak Konular

Baraja saldırı Güneydoğu’ya ihanet

16 Temmuz 2015 08:48 tsi
Terör örgütü PKK’nın başta Silvan Projesi olmak üzere Doğu ve Güneydoğu’daki barajlara ve diğer yatırımlara art arda yaptığı saldırılar, bölgedeki sivil toplum kuruluşlarının (STK) tepkisine yol açtı. STK’lar yaşanan olaylardan kaygı duyuyor.

PKK terörü nedeniyle 30 yıldır gelişemeyen, çözüm süreciyle birlikte halkın iş ve huzura kavuştuğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da baraj inşaatları ve yatırımlar tüm hızıyla devam ediyor.

Ancak PKK, bölgenin gelişmesine büyük katkı sağlayacak bu yatırımlara saldırarak halkın hem canını hem işini hedef alıyor. Devlet Su İşleri verilerine göre, devam eden 7 baraj inşaatında yaklaşık 2500 kişi istihdam ediliyor. Önümüzdeki günlerde bu sayının artması bekleniyor. Ancak, ülke ve bölge ekonomisine büyük katkılar sağlayacak projelerin bir kısmına güvenlik nedeniyle başlanamıyor. Devlet Su İşleri’nden alınan bilgiye göre projelerin tamamlanmasıyla birlikte ülke ekonomisine elektrik enerjisi üretiminden milyarca TL girdi sağlanmış olacak.

Silvan Barajı hedefte

 PKK’nın saldırdığı baraj, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinin 18 km kuzeyinde, Kulp çayının Goderni (Taşköprü) çayı ile birleştiği noktada bulunuyor. İnşaatta, kazı ve nakliye çalışmaları devam ediyor. Önümüzdeki günlerde tesis imalatlarına başlanacak. Projede, 200 kişi olan istihdam sayısının ay sonunda 500 kişi’ye çıkartılması hedefleniyor. Silvan Barajı inşaatına bugüne kadar 66 milyon 175 bin 788 TL ödeme yapıldı. 318 bin kişiye istihdam sağlayacak olan proje yaklaşık 2,5 milyon dönüm araziyi suyla buluşturacak. Yıllık 681 milyon KW saat enerji üretecek Silvan Barajı, 174,5 metre yüksekliğiyle, Avrupa’nın bu tipteki en yüksek barajı özelliğini taşıyacak.

HDP 7 Haziran desteğimizi yanlış anladı

-  Ercan Ezgin (Çözüm - Der Genel Başkanı)


“Bölgenin kalkınması ve yoksulluğun ortadan kalkması için çözüm süreci kapsamında baraj, yol su yatırımları gibi önemli adımlar atıldı. Bir yandan bu adımlar atılırken diğer yandan baraj, yol ve köprülerin yapımına karşı çıkmak anlamsız. 7 Haziran seçimlerinde halkın HDP’ye uzattığı elin de verdiği mesajın da yanlış okunduğunu düşünüyoruz. ”

- Alican Ebedinoğlu  (Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı)

“ Son bir hafta bölgede çatışmaların yeniden başlayacağı kaygısı bizleri tedirgin ediyor. Barajlara yönelik saldırılar ekonomiye zarar verir. Hükümet kurma çalışmaları devam ederken, bu tür saldırıların başlaması hedefin çözüm süreci olduğunu gösteriyor.

- Hüseyin Şeyhanlıoğlu (Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi Danışmanı)

“Barajlar konusunda yapılan açıklama, barış sürecini bitirmeye yönelik talihsiz bir açıklamadır. Barajların ekonomik, sosyal ve siyasal faydası var. KCK’nın tehdidi anlamsız. Örgüt, bölgenin kalkınmasını, ülkenin ekonomik olarak güçlenmesini istemiyor.Dış güçler Türkiye’nin ekonomik olarak bağımsız hale gelip bölgede güçlenmesini istemiyor. Birileri yine örgütü Türkiye’ye karşı kışkırtıyor, çatışmalar süreci zayıflatmak istiyor.

Star

Bu haber 552 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,109 µs