En Sıcak Konular

Anlaşma sağlanacak mı?

13 Temmuz 2015 09:23 tsi
Anlaşma sağlanacak mı? Bahçeli'nin, “Fedakârlık yaparız” sözlerinden sonra bugün başlayacak görüşmelerde gözler tekrar AK Parti ve MHP'ye çevrildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini alan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün turlarına başlıyor. Saat 14.00'te kurmaylarıyla birlikte ana muhalefet partisi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kapısını çalacak olan Davutoğlu, yarın aynı saatte MHP Lideri Devlet Bahçeli, çarşamba günü saat 11.00'de ise HDP'nin Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşecek. Davutoğlu ilk tur görüşmelerde nabız tutarak, liderlerin koalisyon konusunda iradelerinin olup olmadığına bakacak.

İlk turdan sonra kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yapacak olan Davutoğlu, bayram sonrası ikinci tura başlayarak, CHP veya MHP'den 'Koalisyona varız' diyenlerle görüşecek. Kırmızı çizgiler ve ilkeler ikinci turda gündeme gelecek. Hazırlığı günler öncesinden tamamlanan koalisyon görüşmelerinde altı çizilecek temel hedef, istikrar olacak. 'İlkelerle' süreci işletecek olan AK Parti, Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ve dört eski bakanla alakalı propagandaları da koalisyon görüşmeleri dışında tutmayı öngörüyor.

Turlar öncesi yapılan anketlerde hem AK Parti'nin hem de MHP'nin tabanı, koalisyonun bu iki parti arasında yapılması gerektiğini söylüyor. Daha önce koalisyona sıcak bakmadığını açıklayan MHP lideri Devlet Bahçeli de son açıklamasıyla tabanın sesine kulak vererek, “İstikrarsızlık yaşanmaması için gerekli fedakârlık çekinmeden gösterilecektir” dedi. Bahçeli'nin bu sözleri koalisyon turları öncesinde ibrenin AK Parti-MHP'ye doğru kaydığının işareti olarak yorumlandı. Bahçeli'nin şart olarak sürdüğü, PKK'nın silah bırakması ve yolsuzluklarla mücadele gibi konularda AK Parti ve MHP hemfikirken, Cumhurbaşkanlığı konusu ise en kilit anlaşmazlık noktası olarak duruyor. Kılıçdaroğlu'nun, “AKP-MHP koalisyonu daha kolay olur bu iş bizimle zor olur” sözleri de koalisyon ibresinin AK Parti-MHP'ye kaymasını sağladı.

Koalisyon görüşmelerinde mutabakat olmazsa, Davutoğlu'nun görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade etmesi bekleniyor. Bu durumda Kılıçdaroğlu'na görev verilecek. Fakat CHP'nin, AK Partisiz bir koalisyonu hayata geçirmesinin zorluğu yüzünden Türkiye'nin erken seçime gitme ihtimali öne çıkacak.

Türkiye



 



Bu haber 648 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,841 µs