En Sıcak Konular

Yeşil Yol tartışmaları giderek büyüyor

9 Temmuz 2015 16:27 tsi
Doğu Karadeniz Master Turizm Planı kapsamında yapılacak "Yeşil Yol" projesi tartışmalara neden oldu. Çevreciler yolun yapılmamasını istiyor. Yetkililer ise halkın yolu istediğini savunuyor

Karadeniz Bölgesi’ndeki 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol projesiyle ilgili tartışmalar giderek büyüyor. Yolun Karadeniz yaylalarına ve yeşilliğine zarar vereceğini savunan çevreciler çeşitli kampanyalar başlattı. Rize Valisi'nin açıklamalarına göre ise bölge halkı yolun yapılmasından yana.

Rize'de bir grup çevreci iş makinelerinin yol çalışması yapmasını engellemek için eylem yaptı. Eyleme tepki gösteren Rize Valisi Ersin Yazıcı, 5-10 günlüğüne bölgeye lüks araçlarıyla gelenlerin eylem yaptığını öne sürdü, "Gelip eğlenecekler, kafasına göre bir şeyler söyleyecekler. Çalıp oynayacaklar, ahkam kesecekler. Halk bu yolu istiyor. Kimse kusura bakmasın. devlet halkın istediğini yapar" dedi.

Halkın temsilcisi olan 8 muhtar ve 4 sivil toplum kuruluşunun temsilcisi ile Yeşil Yol projesi için toplantı yaptığını hatırlatan Yazıcı, "Bir muhtar dışında yolu istediklerini söylediler. Sonra eylemler başladı. Buralı olup bu kentte yaşamayan, 5-10 günlüğüne gelen ve ekonomik durumu, keyfi yerinde olanlar rahat. Benim buradaki gencim işsiz kalmış, onun böyle bir derdi yok. Gelecekler eğlenecekler, kafasına göre bir şeyler söyleyecekler. Çalıp oynayacaklar, ahkam kesecekler. Halk ne istiyorsa ben onu yaparım. Kimse kusura bakmasın. Devlet halkın istediğini yapar. O yaylaları kullanan insanlar bu yolu istiyor. Birilerinin ne dediği çok önemli değil. Siz diğer kentlerde yaşayacaksınız, buraya gelip ahkam keseceksiniz. 8 muhtar ile 4 STK temsilcisi bu yolu istiyor. Ben halkın gerçek temsilcilerine sordum. Halkımız ne istiyorsa onu yaparız" diye konuştu.

ÇEVRECİLER KARŞI ÇIKIYOR

Yeşil Artvin Derneği’nin sözcüsü Neşe Karahan, Yeşil Yol projesinde amaçlananın, Karadeniz’in yüksek kesimlerindeki madenlere ulaşmak olduğunu düşünenlerden. Artvin ve Trabzon Tonya’daki maden arama çalışması yapmak isteyen şirketlerin varlığına dikkat çeken Karahan, “Bu proje ile yaylalar ve sahil kısmı birbirine bağlanacak. Bu da halkın çıkarına değil, maden araması yapmak isteyen şirketlerin çıkarınadır. Bu yollarla, çıkarılan madenlerin ulaşım noktalarına taşınması da kolaylaşacak” dedi.

Fındıklı Derelerin Kardeşliği Platformu’ndan Mehmet Gürkan’a göre de Yeşil Yol projesi, şirketlerin suyun kaynak noktasına ulaşımını kolaylaştıracak. Projenin, “turizm” adı altında masumlaştırıldığına işaret eden Gürkan, birçok bölgede HES yapamayan, vadiye dahi giremeyen şirketlerin, HES yatırımları ve araştırmaları için yaylalardan vadilere sızacağını söyledi.

TMMOB üyesi ve Metalurji Mühendisleri Odası Halk Sağlığı ve Ekoloji Komisyonu Başkanı Cemalettin Küçük de Yeşil Yol Projesi’ne karşı mutlaka mücadele edilmesi gerektiğini görüşünde. Küçük, “Bu Karadeniz’i talan etme projesidir, başka bir şey değildir. Köy sakinleri yoksullaştırılmaya itiliyor ve göç etmek zorunda kalacaklar. Proje derhal durdurulmalı bu yanlıştan dönülmeli” çağrısı yaptı.

PROJE NE AŞAMADA

Plana göre ilk aşamada 2 bin 600 km yol yapılması gerekiyor. Bu yolun 1000 km’lik kısmını karayollarının mevcut yolları oluşturuyor. 2012 yılından bu yana yaklaşık 500 km yolda iyileştirme çalışmaları yapıldı yani ortalama 4 metre genişliğinde olan yayla arası yollar iki midibüs aracın yan yana geçmesini sağlayacak şekilde genişletildi, iyileştirildi. Geriye kalan alan 1100 km’lik yolun ise 2018’e kadar tamamlanması hedefleniyor. Projeyi yürüten Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) şu anda haritada gösterilen turizm merkezlerinin planlamasını yapıyor.



Şehircilik ve Çevre Bakanlığı’nın planları onaylayıp bu bölgeleri turizm merkezleri olarak ilan etmesinin ardından belirlenen merkezlerde çalışmalar başlayacak.

WWF'DEN AÇIKLAMA

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wildlife Fund)'ndan yapılan açıklamda, Yeşil Yol projesinin bölgenin özel doğasını ve yaban hayatını riske atacağı ifade edildi. Bu riskler yol çalışmaları sırasında doğaya verilecek zararla sınırlı değil. Asfaltla kaplanıp genişletilecek yollar, 40 farklı noktada turistik tesis inşaatlarına ve beraberinde ciddi bir yapılaşmaya da yol açacak. Yolların böldüğü yaşam alanları yaban hayvanlarının hayatta kalma mücadelesini de zorlaştıracak. Önemli bitki türlerinin geleceğini tehlikeye atacak. 

Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,950 µs