En Sıcak Konular

'İran Şanghay İşbirliği Örgütü'ne tam üyelik başvurusu yapabilir'

9 Temmuz 2015 15:46 tsi
'İran Şanghay İşbirliği Örgütü'ne tam üyelik başvurusu yapabilir' Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran'ın Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) tam üyelik başvurusunda bulunacağını düşündüklerini söyledi.

Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa'da düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Zirvesi'nin ikinci gününde basın toplantısı düzenleyen Lavrov, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Lavrov, "İran'ın, Pakistan ve Hindistan gibi tam üyelik için resmi olarak başvuruda bulunacağını düşünüyoruz. Bu zirvede, İran'ın başvuru dilekçesinin kabul edilerek, üyelik kriterleri kapsamında sürecin başlamasından da yanayız" dedi.

ŞİÖ üyelik kriterleri gereği, aday ülkeye karşı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi yaptırım kararı olmaması gerektiğine dikkati çeken Lavrov, bu nedenle Viyana'da devam eden İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Lavrov, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin hızlı bir şekilde sonuçlanması gerektiğini belirterek, Ufa'dan ayrıldıktan sonra müzakerelere katılmak üzere Viyana'ya dönmeye hazır olduğunu ifade etti.

Lavrov, müzakerelerde üzerinde anlaşılmayan madde kalmadığını aktardı.

Hindistan ve Pakistan'ın ŞİÖ üyeliği

Pakistan ve Hindistan'ın ŞİÖ üyeliğinin, iki ülke arasındaki problemlerin çözülmesine katkı sağlayacağını kaydederek örgüt bünyesindeki bazı ülkelerin, kendi  aralarında bazı görüş ayrılıkları olduğuna değinen Lavrov, "ŞİÖ, üye ülkelere aralarındaki görüş ayrılıkları konuşma ve diyalog kurma imkanı veriyor" dedi.

Lavrov, ŞİÖ Zirvesi'nde aralarında Mısır'ın da bulunduğu bazı ülkelerin örgüte üyeliği veya statüsünün artırılmasıyla ilgili başvuruların değerlendirileceği bilgisini paylaştı.

BRICS'in genişleme gibi bir gündemi olmadığını ifade eden Lavrov, bunun birliğe üye 5 ülkenin ortak kararı olduğunu söyledi.

Lavrov, ŞİÖ ve BRICS ülkelerinin zirve sonunda yayınlayacakları ortak deklarasyonda, DAEŞ ve Misnk anlaşmasıyla ilgili bölümlerin de olacağını kaydetti.

AA



Bu haber 1,103 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,973 µs