En Sıcak Konular

AYM raportörünün dershane raporunda skandal örnek

9 Temmuz 2015 15:07 tsi
Anayasa Mahkemesi dershanelerin kapatılmasına ilişkin davada karar aşamasındayken, 'kapatmayı' savunmak için AYM raportörünün skandal bir rapor hazırladığı ortaya çıktı.

Mahkeme üyelerine dağıtılan raporda, dershanelerin kapatılması kumarhane örneği ile savunuldu, “Onlar da özel teşebbüstü” denildi.

Cumhuriyet'in haberine göre, Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 1.3.2014 tarihli ve 6528 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı maddelerinin iptal istemini görüşecek. Yani AYM, milyonlarca öğrenci ve binlerce öğretmeni doğrudan ilgilendiren dershanelerin kapatılmasını düzenlemesinin, iptal istemini esastan görüşerek karara bağlayacak. AYM, görüşmeyi bugün yapıp karara bağlamayı planlıyordu. Fakat AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın annesi dün hayatını kaybetti. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Zühtü Arslan, toplantıyı pazartesi günü saat 09:30'a erteledi.

‘ÇOK SEVDİĞİMİZ İÇİN DÖNÜŞTÜRÜYORUZ!'

Öte yandan, Yüksek Mahkeme, karar öncesi dün Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile sektör temsilcilerini özel duruşmada dinledi. Mahkeme Başkanı Zühtü Arslan'ın daveti üzerine dün davanın tarafları mahkemede görüşlerini açıkladı. Özel oturumda Milli Eğitim Bakanlığı çıkarma yaptı. Avcı, müsteşarı Yusuf Tekin ve genel müdürleri dahil olmak üzere 12 kişi ile savunma yaptı, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemeyi savundu. Avcı, “Dershaneleri çok sevdiğimiz için dönüştürüyoruz” dedi. Sektör temsilcilerinin ısrarlı soruları karşısında sıkışan Avcı, topu bürokratlarına attı.

‘KUMARHANELER DE ÖZEL TEŞEBBÜS!'

Bu arada Anayasa Mahkemesi raportörünün, yasanın iptal istemine ilişkin raporu bir hafta önceden üyelere dağıldı. Alınan bilgiye göre raporda, düzenlemenin iptali isteminin tümden reddedilmesi istendi. Üyelere dağılan raportörün raporunun ayrıntısı da ortaya çıktı. Raportör, dershanelerin kapatılmasını savunmak için kumarhanelerin kapatılmasını örnek göstererek, “Onlar da özel teşebbüstü ancak yine de kapatıldı” dedi.

BAKAN SİNİRLENDİ, SORUYA CEVAP VEREMEDİ

Alınan bilgiye göre, Bakan Avcı, dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemeyi savundu, iki saat kağıt üzerinden dershanelerin kapatılması düzenlemesiyle ilgili sunum yaptı. Duruşmada Avcı, sunumu sırasında Mahkeme Başkanı Zühtü Arslan, bakan Avcı'ya “1 milyon 50 bin lise mezunu öğrenci var. Dershaneler kapatılırsa bu öğrenciler üniversiteye nasıl hazırlanacak” diye sordu. Avcı, “Bunu halk eğitim merkezlerinde yapacağız” yanıtını verdi. Pak Eğitim İş Sendikası avukatı Mehmet Kasap, bunun üzerine “Bunun için 200 bin derslik ihtiyacı var. Bunu hangi personel ve altyapı ile yapacaksınız” sorusunu yöneltti. Bu soruya sinirlenen Avcı, “Bu soruya cevap vermek istemiyorum” diyerek topu bürokratlarına attı.

‘VELİLER DIŞARIDAN BİR TANE DERS ALDIRABİLİR!'

Bir sendika temsilcisinin “Örneğin benim algılama yeteneği az olan çocuğum var. Dershaneler kapatılırsa nereden ders aldıracağım” sorusuna yanıt veren MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'nin, “Bu konuda veliler, dışarıdan bir tane ders aldırabilir. Ancak birden fazla ders veren yer olursa buna izin vermeyiz” demesi dikkat çekti. 

Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,624 µs