En Sıcak Konular

New York'ta polis şiddetine özel savcı planı

8 Temmuz 2015 14:14 tsi
Vali Cuomo, kanun hükmünde kararnameyle polislerin dahil olduğu sivillerin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davalara özel savcı atamayı planladığını bildirdi

 New York Valisi Andrew Cuomo,  polislerin dahil olduğu sivillerin ölümüyle sonuçlanan olaylara ilişkin davalara bakacak özel savcı atamayı planladığını duyurdu.

Polis tarafından öldürülen New Yorkluların yakınları ile görüşen Cuomo, Manhattan'daki ofisinde yaptığı açıklamada, özel savcı atama konusunda kanun hükmünde kararnamenin imza aşamasında olduğunu bildirdi.

Ceza-adalet sisteminin güven olmadan çalışamayacağını ifade eden Vali Cuomo, kanun hükmünde kararname ile başsavcı Eric Schneiderman'ı bir yıl süreyle polislerin dahil olduğu sivillerin ölümüyle sonuçlanan tüm olayları soruşturmakla görevlendirmeyi düşündüğünü kaydetti.

New York'un, polis teşkilatlarıyla bağlantısı olmayan bağımsız bir savcı atayarak ülkenin bu konudaki sorununu kabul eden ilk eyalet olacağına işaret eden Cuomo, kararın silahsız siyahi Amerikalıların polis tarafından öldürüldüğü olaylara ilişkin davalar nedeniyle halkın polise karşı sarsılan güveninin yeniden sağlanmasına katkısı olacağını belirtti.

- "Schneiderman çok yetenekli"

Öte yandan, Staten Island'da geçen Temmuz ayında kaçak sigara sattığı gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındığı sırada hayatını kaybeden Eric Garner'ın annesi Gwen Carr, 50 avukat ve polis tarafından öldürülen diğer vatandaşların akrabalarıyla Cuomo'nun Manhattan'daki ofisine yürüdü.

Carr, burada yaptığı açıklamada sivillerin polis tarafından öldürülmesine ilişkin davalara bakacak özel bir savcı atanması çağrısında bulunurken, savcı Schneiderman'ın "özel savcı olarak çok yetenekli ve şu anda görevdeki kişiden daha iyi" olduğunu dile getirdi.

Eric Garner'ın gözaltı sırasında hayatını kaybetmeden hemen önce yerde boğazını sıkan polise söylediği "Nefes alamıyorum" sözü, ülke genelinde polis şiddeti ve ırkçılıkla ilgili protesto gösterilerinin önde gelen sloganlarından biri olmuştu.

- Polis sendikasının tepkisi -

Karara tepki gösteren New York kentinin en büyük polis sendikası The Patrolmen’s Benevolent Association, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Vali Cuomo'nun  söz konusu kanun hükmündeki kararnamesinin toplumsal algı adına polislere ithama yol açacağını belirterek kararın "gereksiz"  olduğunu öne sürdü.

AA



Bu haber 410 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,916 µs