En Sıcak Konular

Yunanistan Başbakanı Çipras'a ek süre tanındı

8 Temmuz 2015 11:55 tsi
Yunanistan'ın krizden çıkış paketini görmek için dün akşam Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi liderleri, Başbakan Aleksis Çipras'ın bir plan sunmaması üzerine Pazar günü yeniden toplanma kararı aldı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, 'tarihimizin en kritik anı olabilir' dediği zirveye sadece Euro Bölgesi üyesi 19 ülkeyi değil, AB üyesi 28 ülkenin tamamını çağırdı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise "Bu, sadece Yunanistan problemi değil. AB'nin geleceği söz konusu." dedi.
 
AVRUPALI LİDERLERİN SABRI TÜKENDİ
 
Yunan liderin, reform sözü verme konusunda ayak diremesi Avrupalı liderleri kızdırdı. AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, "Detaylıca hazırlanmış bir Grexit (Yunanistan'ın Euro'dan çıkışı) senaryomuz var." diyerek krizden çıkış için plan sunmayan Çipras'ı iğneledi.
 
Aleksis Çipras ise artık kaybedecek zamanları olmadığını belirtti ve hafta sonuna kadar görüşmeleri bitirmek için hemen harekete geçeceklerini söyledi.
 
Zirvenin ardından yapılan ortak açıklamada, Çipras'ın Perşembe gününe kadar detaylı reform planını sunmak zorunda olduğu belirtildi. Kreditörlerin planı incelemesinden sonra Euro Bölgesi maliye bakanları yeniden toplanacak ve Pazar günkü zirvede de nihai karar verilecek.

MERKEL PARTİSİNİ İKNA EDEMEDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in parti grubu, referandumda tasarruf paketine ‘hayır’ diyen Yunanistan’a yeni yardıma şiddetle karşı çıkıyor. Merkel’in yardım paketini Meclis Grubu'na getirmesi halinde geçirmesinin zor olacağı belirtildi. Üçüncü yardım paketine seçmen de karşı.

Başbakan Angela Merkel, Euro Bölgesi devlet ve hükümet başkanlarıyla Yunanistan’a muhtemel bir yardım paketinin pazarlığını yaparken, Hıristiyan Birlik (CDU/CSU) Meclis Grubu, Yunanistan’a üçüncü bir yardım paketine karşı çıkıyor.

Son beş yıldır Yunanistan kriziyle uğraşan Merkel’in Meclis Grubu’nda muhalif sesler artmaya başladı. "Yunanistan 'hayır' dedi. Hayır bizim için yardım paketi ve pazarlığa hayır anlamına geliyor." diyen CSU Genel Sekreteri Andreas Scheuer, Atina’ya yardıma karşı çıktığını beyan etti. Yunanistan hükümetinin halkını kandırdığını iddia eden Scheuer, Atina’nın reform yapmadan Euro’yu muhafaza edemeyeceğini söyledi.

Referandumda yüzde 61’lik bir oranla Başbakan Aleksis Çipras’ın AB, Avrupa Birliği Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’nun kemer sıkma paketine karşı çıkmasına destek vermişti.

Mecliste Birlik Partileri'nin KOBİ işlerinden sorumlu yetkilisi Christian von Stetten de Almanya’nın reform konusunda isteksiz olan Yunanlar ile uğraşmayı bırakmasını istedi.

CSU Grup Başkanvekili Hans-Peter Friedrich ise Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanlarının korku hissi ve birlikte hareket edememe halinin Euro için en önemli tehlike olduğunu dil getirdi.

Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder de “En dürüst ve akıllıca yol Yunanistan’ın Euro’dan çıkmasıdır.” dedi. Söder, "Yunanistan, Avrupa ile başka bir model istediğini açık şekilde ortaya koydu. Avrupa modeli para karşılığında reform talep eder. Yunanistan’ın istediği gibi reform olmadan para verilmesi mümkün değil. Bu Euro’nun temel değerlerine aykırı." dedi.

BİRLİK PARTİLERİNE DESTEK ARTTI

Birlik Partileri'nin Yunanistan’a karşı sert açıklamalar yapması ve üçüncü yardım paketine karşı çıkması seçmenden destek gördü.

Insa Enstitüsü’nün yaptığı kamuoyu araştırmasına göre Birlik Partileri'nin oy oranı yüzde 43’e çıkmış gözüküyor. Bu destek bir hafta önce yüzde 40,5 olarak açıklanmıştı.

Almanların, Yunanistan krizinde CDU’ya güvendiklerini söyleyen Insa Enstitüsü Müdürü Hermann Binkert, seçmenin özellikle Atina’ya karşı sert tutumuyla bilinen Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’nin arkasında durduğunu dile getirdi.

Öte yandan Yunanistan’a karşı daha ılımlı bir politika izleyen Yeşiller Partisi de oy oranını yüzde 9,5’den yüzde 10’a çıkardı.

Referandum öncesi Yunanlıları 'evet' demeye çağıran, referandum sonrasında da “Yunanistan bütün köprüleri yıktı“ açıklaması yapan SPD’nin oy oranı yüzde 1 düşüş yaşadı. SPD’nin oy oranı yüzde 24, Sol Parti’nin seçmen desteği ise yüzde 9 olarak belirlendi.

CİHAN
 

Bu haber 427 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs