En Sıcak Konular

Ölüm yolunda ''Barış Yürüyüşü'' başladı

8 Temmuz 2015 11:24 tsi
Srebrenitsa'daki soykırımdan kaçanların orman yolundan Tuzla şehrine ulaşmak için kullandığı ve halk arasında "ölüm yolu" olarak da bilinen "Barış Yürüyüşü" binlerce kişinin katılımıyla Nezuk kasabasından başladı.

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykırımdan kaçanların orman yolundan Tuzla şehrine ulaşmak için kullandığı ve halk arasında "ölüm yolu" olarak da bilinen güzergahta geleneksel olarak düzenlenen "Barış Yürüyüşü" (Marş Mira) binlerce kişinin katılımıyla Nezuk kasabasından başladı.
 
Sabahın erken saatlerinden itibaren Nezuk kasabasında toplanmaya başlayan binlerce kişi, soykırım kurbanları için dua edip saygı duruşunda bulunduktan sonra yola çıktı.
 
Bosna Hersek'in yanı sıra birçok farklı ülkeden yürüyüşe katılmak üzere Nezuk'a gelen yaklaşık 8 bin kişi, Srebrenitsa soykırımından kaçanların kullandığı orman yolunda buluştu. Bu yıl 11. kez düzenlenen yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki "Barış Yürüyüşü"ne katılanlar, 10 Temmuz günü, soykırım kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaşacak.
 
Potoçari'ye ulaşmak için her gün yaklaşık 35 kilometre yol kat edecek katılımcılar, üç günü yolda geçirecek. Geceleri daha önce belirlenen ormanlık alanlardaki konaklama noktalarında geçirecek katılımcılara, soykırımla ilgili bilgiler verilecek, "ölüm yolu"nu kullanarak hayatta kalmayı başaranlar anılarını anlatacak.
 
"Barış Yürüyüşü" Organizasyon Komitesi Başkanı Hamdiya Feyziç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yürüyüşe katılanların sayısının değil, yürüyüşle verilecek mesajın önemli olduğunu belirterek, "Yürüyüş ilk kez düzenlendiğinde sadece 300 kişi katılmıştı ancak o zaman da dünyaya barış, hoşgörü, bir arada yaşam ve bu yolda hayatını kaybedenlerin hiçbir zaman unutulmayacağı mesajı verilmişti" diye konuştu.
 
"Evrensel ve çok milletli bir yürüyüş"
 
Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç de yürüyüşün başında yaptığı konuşmada, "Barış Yürüyüşü"nün evrensel ve çok milletli bir yürüyüş olduğunu ifade etti.
 
Srebrenitsa yakınlarındaki Bratunats'ta doğan ancak savaşın ardından Kakany şehrine yerleşen Haris Dautbaşiç, bu yıl dokuzuncu kez "Barış Yürüyüşü"ne katıldığını belirterek, "Soykırımda kardeşimi kaybettim. Benimle birlikte Kakany'dan 65 kişi daha soykırım kurbanlarını anmak amacıyla yola çıkıyor. Yürüyüşe her yıl daha fazla gencin katılması sevindirici" diye konuştu.
 
Bratunatslı Samir Goliç de bu yıl ikinci kez yürüyüşe katıldığını ifade ederek, soykırımda kaybettiği amcası ve soykırım kurbanı tüm diğer Srebrenitsalılar için yürüyüşe katıldığını söyledi.
 
Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'den yürüyüşe çok sayıda vatandaş katılıyor.

aa


Bu haber 415 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,454 µs