En Sıcak Konular

Metrobüs, minibüsçülere kan ağlatacak!

25 Eylül 2007 19:56 tsi
Metrobüs, minibüsçülere kan ağlatacak! Topkapı-Küçükçekmece arasında hizmete giren metrobüsler henüz birkaç ay öncesine kadan trilyonluk değerler biçilen minibüs plakalarına darbe vurdu. Minibüs sahipleri kan ağlıyor!

Geçtiğimiz okulların açılmasıyla birlikte hizmete giren metrobüsün minübüsleri nasıl etkileyeceği şimdiden görüldü. Daha tamamen planlandığı şekliyle hizmete girmemiş olmasına rağmen metrobüs sistemi minübüsçülerin kabusu oldu. Şimdiden yolcusunun yarısını metrobüse kaptıran minübüsçülerin çoğunluğunu plakalarını satışa çıkardı.

 Ancak ortada alıcı yok. Üstelik öyle bir 6 ay öncesi gibi trilyonluk fiyatlar da istenmiyor. Avcılar ile cevizlibağ arasındaki çeşitli hatlarda çalışan minübüs plakaları yarı yarıya düştü. Fiyatların daha da düşeceğine ancak bu plakaları kimsenin almak istemeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü yılbaşından sonra E-5 hattına hiçbir minübüs giremeyecek. E-5’in tek hakimi gerçek metrobüs otobüslerinin gelmesiyle metrobüs sistemi olacak. 

Minibüsçüler Odası dertli

İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Koray Öztürk, daha önce minibüsle seyahat eden yolcuların artık metrobüse yöneldiklerini belirterek, “Kısa sürede büyük kaybımız oldu. Daha önce Topkapı-Bakırköy güzergahında çalışan hatlı bir minibüsün ücreti 600 bin YTL'den 250-300 bin YTL'ye düştü. İstanbul'da 7 bin minibüs olduğu göz önünde bulundurduğunda zararın faturası trilyonları buluyor” dedi. Metrobüs ücretli yolcu taşımaya başlayınca yeni bir durum değerlendirmesi yapacaklarını ifade eden Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan minibüsçü esnafını mağdur etmeyecek bir çözüm beklediklerini vurguladı.

Minübüsçüler hiç zam yapmamak dahil her türlü alternatifi düşünse de yan yolda trafiğin saatlerce kitlendiğini düşününce gerçekten de hiç şanslarının olmadığı aşikar.  Birçok insan E-5 üzerindeki yan yolların bitmesinin ardından yaşadıkları trafik sıkışıklığından bıkmış durumda ve metrobüsde hiç beklemeden gitmek varken kimse minübüsleri tercih etmiyor.  Metrobüs ileride paralı olsa bile minübüsçülere ayrılıktan başka çare görünmüyor. Üstelik tası tarağı toplayıp mevziyi erken terk eden daha az zarar edeceğe benziyor. Çünkü zaman geçtikçe minübüsçülerin plakaları pul yerine geçmeye başlıyor.

Rotahaber'in verdiği bilgiye göre, Topkapı-Florya hattında çalışan minibüs şoförü Yaşar Ünal, daha önce günde 500-600 yolcu taşırken, metrobüslerin devreye girmesiyle bir günde taşıdığı yolcu sayısının 200-250'ye düştüğünü söyledi. Son üç dört gündür bazı seferlerini birkaç yolcuyla tamamladığını ifade eden Ünal, “Her seferde 15 YTL'lik mazot yakıyorum. Bazı seferlerde topladığımız para, yaktığımız mazotu karşılamıyor. Bu durumda minibüs sahiplerinin fazla dayanacaklarını sanmıyorum” dedi.
Ünal, önceleri mal sahibine günlük 200-250 YTL para verirken, bugün 100-150 YTL verebildiklerini belirtiyor.

İç hat fiyatları arttı

Bakırköy, Florya, Sefaköy, Küçükçekmece Kanarya güzergahlarında çalışan minibüslerin hat ücretlerinde yüzde 50'ye varan bir düşüş yaşanırken, Bayrampaşa, Esenler-Atışalanı ve Yüzyıl Mahallesi gibi hatlarda çalışan minibüslerin değeri yüzde 10 ile 20 arasında değer kazandı.



Bu haber 807 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,436 µs