En Sıcak Konular

Ahmedinejad'ı hakaret de yıldırmadı!

25 Eylül 2007 20:49 tsi
Ahmedinejad'ı hakaret de yıldırmadı! Columbia Üniversitesi Başkanı Lee Bollinger, konuşma yapmak için yanıbaşında bekleyen İran Cumhurbaşkanı'nı öğretim üyeleri ve öğrencilere takdim ederken hiç de hoş olmayan bir dil kullandı.

Columbia Üniversitesi Başkanı Lee Bollinger, kürsüde takdim ettiği Mahmud Ahmedinejad için "zalim diktatör" dedi. Salonda alkış ve protesto sesleri yükselirken Bollinger sözlerini sürdürdü; "Yahudilerin soykırıma uğraması, dünya tarihindeki en fazla dökümana sahip olaydır, bunu reddetmek saçmalıktır."

Haber10'dan alınan bilgiye göre, Ahmedinejad, yüzünde buruk bir tebessümle ayağa kalktı, dinleyicileri selamladıktan sonra kürsüye geldi ve; "bu açılış, buradaki insanların bilgilerine bir hakarettir. Burada doğru olmayan hakaretler ve söylemler var. Bollinger, Amerikan politikalarına, basınına esir olduğunu ve onların etkisi altında kaldığını gösteriyor. Böyle kötü bir davranıştan etkilenmeyeceğim." dedi. Üniversitenin önünde protestolar sürerken, Ahmedinejad, Amerikan kamuoyunda bilinen ve tepkiyle karşılanan görüşlerini üniversite kürsüsünden ve televizyon ekranlarından tekrarladı.

İsrail ve soykırımla ilgili iddialarından geri adım atmadı. Filistin'i gündeme getirdi. Nükleer bombaya ihtiyacımız yok, dedi. Amerika'yı gerçekleri saptırmakla suçladı. Ülkesinde insan hakları ihlalleri olmadığını söyledi. 11 Eylül'le ilgili soru işaretlerini sıraladı: El kaide bundan sorumlu mu? Niçin yaptı? Hangi durumlar buna sebep oldu? Bunun içinde gerçekten kim vardı?"

New York, günlerdir İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad'ı tartışıyor. BM Genel Kurul toplantıları ve dünyayı tehdit eden "küresel ısınma" konusu ikinci plana itildi. Medyanın gündemi genel kurul toplantıları için New York'a gelen Ahmedinejad. Bazı medya organları ve Yahudi örgütleri "İsrail haritadan silinmeli" diyen ve Yahudilerin soykırıma uğradığını kabul etmeyen Ahmedinejad'a adeta savaş ilan etti. New York gazeteleri İran Devlet Başkanına "ceheneme git, şeytan, küçük Hitler" gibi başlıklarla manşetlerden en ağır hakaretleri yaparken, Yahudi örgütleri BM ve Columbia Üniversitesi önünde gösteriler düzenliyorlar. Ahmedinajad'ın konuşturulmamasını, hatta hemen tutuklanmasını istiyorlar.

BM'nin 62. Genel kurul toplatıları için şehre gelen devlet başkanları ve bakanlar yüzünden olağanüstü günler geçiren New York'ta bir de Ahmedinajad gerginliği yaşanıyor. Geçen hafta şehrin belediye başkanı Michael Bloomberg ve Emniyet Müdürü Kelly, basının karşısına çıkarak alınan güvenlik önlemlerini açıkladılar; "Biz her sene bu tedbirleri alıyoruz, tecrübeliyiz ve herşeye hazırız." Pazartesi gününden itibaren New York'ta neredeyse adım başı polis göze çarpıyordu.

İran Devlet Başkanı Mahmut Ahmedinajad'ın Dünya Ticaret Merkezi'nin bulunduğu alanı ziyaret etme isteği gerilimi iyice yükseltti. New York gazeteleri ve Yahudi örgütleri Ahmedinajad'ın İsrail ve Yahudiler'le ilgili görüşlerini hatırlatarak "istenmeyen adam" ilan ettiler. Medyanın ağız birliği etmişçesine hedef aldığı Ahmedinajad'ın ikiz kuleleri ziyaret talebi Bloomberg ve Kelly tarafından güvenlik gerekçesi ile hemen geri çevrildi. Ancak bazı New York gazeteleri ve Yahudi guruplarının tepkisi yine de dinmedi. BM Genel kurul çalışmaları ve küresel ısınmayı gölgede bıracak yayınlar sürdü. Ahmedinajad'ı bir konuşma yapmak için Üniversiteye davet eden Columbia Üniversitesi okların hedefi oldu. Ancak bu tepkiler ne İran cumhurbaşkanına ne de üniversite yönetimine geri adım attırabildi. Üniversite "akademik bağımsızlığı" gerekçe göstererek tepkileri göğüsledi. Ahmadinajad, Pazar günü JFK'yden ülkeye giriş yaptı. Pazartesi günü Columbia Üniversitesi'nde öğrencilerin karşısına çıktı. Dün de BM Genel Kurulu'nda konuştu.

Ahmadinajad'a New York'ta uluslarası kurallar ve diplomatik protokol uygulanıyor. Ancak polis ziyaret boyunca İran cumhurbaşkanının ikiz kuleler veya yakın çevresine ziyaretine izin vermiyor. Birleşmiş Milletlere ev sahipliği yapan New York, dünyanın en çeşitli etnik ve topluluklarının yaşadığı şehir. Amerikan kamuoyunun tepkisini çeken pek çok ülkenin liderleri ve diktatarörler daha önceki yıllarda New York'a geldi.



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,717 µs