En Sıcak Konular

Siyasiler eğitim, eğitimciler siyaset konuştu!

25 Eylül 2007 16:38 tsi
Siyasiler eğitim, eğitimciler siyaset konuştu!
Hacettepe Üniversitesinin eğitim yılı açılış törenlerinde yapılan açıklamalar “roller değişti” yorumlarına neden oldu. Hacettepe Üniversitesi rektörü Özgen konuşmasının büyük bir bölümünü siyaseti konulara ayırırken, Cumhurbaşkanı Gül eğitimi

Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından Hacettepe Üniversitesi 2007-2008 öğretim yılına, açılış töreni ile başladı. Cumhurbaşkanı Gül’ün de katıldığı açılış töreninde Gül ve rektör Tunçalp Özgen birer konuşma yaptı. İşte o konuşmaların önemli bölümleri…

Gül: Eğitimi konuştu!

Hacettepe Üniversitesi dünyanın evrensel dilini konuşan evrensel bilgi üreten bir kurum olmuştur. Milletlerin dünyadaki yerlerini bilimsel alanda gösterdikleri başarı oranında koruyabildikleri anlaşılmalıdır. Üniversiteler dünyanın her yerinde toplumsal gelişimin lokomotifidir. Amaçların birisi ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli kuşakların yetiştirilerek geleceğin kurgulanmasıdır. Yüksek öğretim insana yapılan en önemli yatırımdır. Üniversiteler elde edilen bilgileri ülke için kullanır ve ülkenin kalkınmasına hizmet ederler. Ülkeye yön verirler.

Üniversitelere ayrılan pay arttırılmalı!

Üniversitelere ayrılan payı daha da arttırma zamanıdır. Yeni üniversitelerin açılması kaçınılmazdır.

Üniversite çözüm üretmeli

Toplum uğruna karanlığı sorgulamak, aydınların görevlerinden biridir. Üniversiteler tüm sektörlerin sorunlarına eğilmek durumundadır. Üniversitelerin toplumda gerçekleşen olaylar konusunda elbette sessiz kalması beklenemez. Üniversiteler çözüm sunmalıdır. Toplumun sesinin duyurulmasına hizmet etmek üniversitenin görevlerindendir. Tek sesi duyurmak değil, çoğulculuğu vurgulamak üniversitenin görevidir. Üniversitelerin AB ile entegrasyonda yoğun katkısını bekliyoruz.

Rektör Özgen'in gündemi...

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı törende konuşan Rektör Tunçalp Özgen ise son günlerde artan siyasi gerginliğin bir an önce son bulmasını istedi. İşte Özgen’in açıklamalarından parçalar…

"Yeni anayasa çalışmaları toplumu geriyor"

22 Temmuz seçimleri şunu gösterdi: Türkiye kavgayı değil, uzlaşıyı istemektedir. Uzlaşı iki taraflı olacaktır. Seçimden hemen sonra alalacele anayasa hazırlamaya çalışmayı, toplumu germektedir. Böyle giderse bu anayasa da 1982 anayasasında olduğu gibi çıktığı gün redde uğrayacak ve yenisi hazırlanacaktır. Bunun yerine ilgili kurumlarda, yargı organlarında, STK’larla, partilerle tartışılarak toplumun katılımıyla yapılacak bir metne ulaşılsa daha iyi olmaz mıydı?

Demokrasi kendini yok etme fırsatı vermez

Türk toplumunun ileri gitmesi ve birlik ve beraberlik içinde yıkıcı akımlara karşı durabilmesi, laikliğin ve cumhuriyetin kazanımlarının, tarihi ve manevi değerlerin korunmasıyla mümkündür. Laiklik kuruluş felsefemizin temeli olmuştur. Bazen toplumlarda uç marjinal sayabileceğimiz düşünceler ortaya çıkabilir. Ancak hiçbir demokrasi kendisini yok etme fırsatını başkasına vermez.

Gerginlik ulusal bütünlüğü zedeliyor

Maalesef toplumumuzda uzlaşı kültürü yerleşemediği için kördöğüşü yaşanmaktadır. Yakın zamanda yaşanan sağ-sol gibi çatışmaların bugünkü şekli laik-anti-laik kutuplaşmasının ulusal bütünlüğü nasıl tehdit ettiğini düşünelim.

Dindar insanlarla sorunumuz yok

Laboratuar ve kilise birbirinin alternatifi değildir. Üniversite her faktörün sorgulandığı, hiçbir düşünceyi ön kabullü olarak kabul edemez. Gösterilmeye çalışıldığı gibi dindar insanlarımızla bir sorunumuz yoktur. Laikliği din serbestliği olarak kabul etmeliyiz.

Bölücülükle mücadele edeceğiz!

Türkiye bölücülük ile uğraşıyor… Türkiye’nin bir sabrı olduğunu tüm dünya bilmelidir. Türk üst kimliği altında çatışma yaşamazken, Kürt sorunu olarak ortaya konan olayın arka planını iyi görmek gerekir. Üniversitelerimiz bölücü akımlara her zaman karşı çıkmıştır. Bundan sonra da karşı çıkacaktır.



Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,396 µs