En Sıcak Konular

DTP'li Demirtaş: Bizi dağa göndermek istiyorlar

25 Eylül 2007 15:15 tsi
Demokratik Toplum Partisi Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, yasallıklarını tartışma konusu yapan siyasetçilere tepki göstererek, “Onlar sandıktan çıktı da biz yumurtadan mı çıktık? Halkın temsilcileri, Türkiye Cumhuriyeti milletvekilleriyiz

Demirtaş, kendileri için “Ya legalleşecekler, ya da dağa çıkacağız diyecekler” diyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın sözleri üzerine, “İnsanların dağdan indirilmesi gerektiğini savunduğumuz süreçte, birilerinin de dağa gidin mesajı vermesi manidardır diye düşünüyorum” diye konuştu.


Meclisin tatile girmesi nedeniyle seçim bölgesi Diyarbakır’a gelen DTP Grup Başkanvekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, gazetecilerin AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın DTP ile ilgili sözleri ve Anayasa tartışmaları ile ilgili sorularını yanıtladı. Demirtaş, AKP’nin DTP’nin Meclis’e girdiği günden bu yana kendileri ile ilgili olumsuz tavrını sürdürdüğünü ileri sürerek şunları söyledi:

“Bizim meşruiyetimizi tartışmalı hale getirmek istiyorlar. Yasallığımızı tartışmalı hale getirmek istiyorlar. Sormak lazım. Onlar sandıktan çıktı da biz yumurtadan mı çıktık? Biz de aynı sandıktan ve daha zor koşullardan çıktık. Onlar trilyonluk seçim bütçeleri ve parti olarak seçime girdiler. Biz ise, birleşik oy pusulası, engellemelere ve baskılara rağmen kıt imkanlarla sandıktan çıktık. Sormak lazım kim daha meşrudur? Biz halkın bağrından ve demokratik bir mücadele ile gelen bir partiyiz. Kimse bizim meşruiyetimizi tartışamaz. Hele hele yasallığımızı tartışmak istiyorlarsa aksini ıspatlamak zorundalar. Diğer milletvekilleri gibi sandıktan çıktık. Halkın temsilcileri Türkiye Cumhuriyeti Milletvekilleriyiz.”

BİZİ DAĞA GÖNDERMEYE ÇALIŞIYORLAR

DTP Grup Başkanvekili Demirtaş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, “Ya legalleşecekler, ya da dağa çıkacağız diyecekler” sözlerinin hatırlatılması üzerine ise, “Özellikle biz insanların dağdan indirilmesi gerektiğini tartıştığımız bir süreçte, bunu savunduğumuz bir süreçte, birilerinin de dağa gidin mesajı vermesi manidardır diye düşünüyorum. Acaba bundan beslenen güçler mi var? Çatışmadan beslenen güçler mi var? Çatışmanın devam etmesinden, sorunun dağda kalmasından, şehre inmesinden rahatsız olan güçler mi var, sormak lazım. Biz DTP olarak meşru bir demokrasi hareketiyiz. Diğer milletvekilleri gibi sandıktan çıktık. Halkın temsilcileri, Türkiye Cumhuriyet Milletvekilleriyiz. Kimse bizim meşruiyetimizi tartışamaz” dedi.

DTP’DE LİDER SULTASI YOK

Demirtaş, iradelerini meclise yansıtamadıkları ve illegal güçlerden görüş aldıktan sonra konuştukları yönündeki eleştirileri ise şöyle yanıtladı:

“Diğer siyasiler lider sultasına alıştıkları ve parti işleyişinin liderin iki dudağı arasında olduğuna alıştıkları için bizi anlamıyorlar. Demokrasiyi bilmedikleri, bir karar alınması sırasında halk ile tartışmayı, il teşkilatlarına sormayı bilmedikleri için DTP’nin bu işleyişini anlayamazlar. Biz de lider sultası yok, demokratik bir hiyerarşik mekanizma vardır. Biz grup olarak bir karar alırken partinin organları ve yönetimden görüş alma ihtiyacını hissederiz. Başka bir güç ve gruptan görüş alma ihtiyacını hissetmeyiz. Demokrasiyi anlamaya çalışırlarsa bizi daha iyi anlayacaklardır.”

TÜRK ETNİK KİMLİĞİNİN BASKISI

DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, Anayasa tartışmalarını da değinerek, yeni Anayasa’nın etnik tanım ve tanımlamalardan arındırılması durumunda hiç bir sorunun çıkmayacağını söyledi. Anayasada, gerek vatandaşlık tanımı, gerekse vatandaşlığa bağlı haklar tanımının etnisite üzerine kurulmaması durumunda sorun çıkmayacağını söyleyen Demirtaş, “Birileri çıkıp Türk etnik kimliğinin baskısının devam etmesi gerektiğini ifade ederse hiç bir sorun çözülmemiş olur. Asıl tartışma demokrasiye ilişkin tartışmadır. Etnisiteye ilişkin değil ama Anayasa’dan 12 Eylül darbesi ruhunun tasfiyesi ile ilgili tartışmadır. AKP bunu gözden kaçırmak için türban tartışması üzerinde tartışma yapmayı karlı görüyor. Şimdi AKP Anayasayı demokratikleştirmeden meseleyi sadece başörtüsü ve türban üzerinden tartıştırarak sivil ve demokratik olmayan bir Anayasa geçirmek istiyor. Biz DTP olarak buna fırsat vermeyeceğiz” diye konuştu.

Demirtaş, demokrasi, başörtüsü ve Kürt sorununun Anayasa’da tartışılıp çözülmesi gerektiğini de ifade ederek, ama bunun bir kavga ve savaş nedeni olmayacağınıda sözlerine ekledi.

Hürriyet



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,193 µs