En Sıcak Konular

Picasso işbirlikçi değildi!

25 Eylül 2007 15:11 tsi
Picasso işbirlikçi değildi! Uzun yıllardan bu yana Nazilerin Paris’i işgal etmesinin ardından şehirden ayrılmayan İspanyol ressam Pablo Picasso’nun Nazi rejimiyle işbirliği yaptığı yönünde spekülasyonlar yapılıyordu. Ancak Fransız bir direnişçinin yeni ortaya çıkan mektu

Kübizmin kurucusu Pablo Picasso’nun bir Komünist Parti üyesi olmasına rağmen Nazi işgali sırasında Paris’te nasıl olup da yaşayabildiği sorusu ünlü İspanyol ressamın biyografi yazarlarının kafasını en çok meşgul eden sorulardan biriydi. 14 Haziran 1940 tarihinde Paris Nazi orduları tarafından işgal edildiğinde Picasso birçok Komünist Parti üyesi gibi şehri terk etmemiş ve eselerini yapmaya devam etmişti.

Bu durum Picasso’nun Nazi rejimiyle işbirliği yaptığı şüphelerini doğuruyordu. Bazı tarihçilere göre de Nazi rejimi içinde Picasso ile ilişkide olan subaylar ünlü ressamı koruyordu. Zira o dönemde Yahudilerin yanı sıra onbinlerce komünist de toplama kamplarına gönderilmiş ve bunların birçoğu öldürülmüştü.

Ancak The Independent gazetesine konuşan Kent Üniversitesinin Fransızca bölümünün başkanı Peter Read’in ulaştığı yeni belgeler Picasso’nun Nazilerle işbirliği yapmak bir tarafa dursun direnişçilere yardım ettiğini ortaya çıktı.

Özel bir koleksiyoncunun elinde bulunan ve Fransız direnişinin üyesi Robert Desnos’a ait mektuplarda Picasso’nun cesur bir şekilde direnişçilere destek verdiğini ortaya koyuyor.

22 Temmuz 1944’te Gestapo tarafından tutuklanarak Auschwitz toplama kampına gönderilen Desnos buradan Terezin kampına nakledilmişti. Kampın Nazilerin elinden kurtarılmasından kısa bir süre sonra hayatını kaybeden Desnos, bu süre zarfında Picasso’nun kendisine nasıl yardım ettiğini çevresine anlatıyordu.

Picasso’nun hiçbir zaman direniş içinde direkt olarak yer almadığını belirten Profesör Read, ancak Desnos gibi direnişçilere ettiği yardımların onun işbirlikçi olmadığını gösterdiğini söyledi.

Picasso kendisinin 16 eserinin yer aldığı albümün önsözünü Desnos’a yazdırmış ve bu işten 3 bin frank kazanmasını sağlamıştı.

Read, Picasso’nun Desnos’un önsözüyle yayınlanacak albümün sıkıntı yaratacağının farkında olduğunu ancak cesur bir hamleyle albümü bastırdığını söyledi.

Albümün yayınlandığı sırada Gestapolar Fransa’daki çok sayıda şairi tutuklamaya başlamıştı. Desnos da bu şairlerinden biri oldu.

Fransız direnişinin sembol isimlerinden Robert Desnos başlangıçta, Gerçeküstücü Hareket'in önde gelen şairlerindedi. Şiirleri, akımın en aşırı ve en ilginç örnekleri oldu. İkinci Dünya Savaşı'nın getirdiği acıların etkisiyle geleneksel biçimlere döndü. Eluard ve Aragon'la birlikte insan umudunun şairi oldu. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Fransiz Direniş Hareketi'ne katıldı. Direniş mücadelesini yansıtan şiirleri gizlice basılarak elden ele dolaştı. Direniş Hareketi içinde yer aldığı için tutuklanarak sürgüne gönderildi ve ABD birliklerince kurtarıldıktan birkaç gün sonra tifüsten öldü.

Haber 10



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs