En Sıcak Konular

Aydın Doğan istediğini alamadı

25 Eylül 2007 13:40 tsi
Aydın Doğan istediğini alamadı Doğan Grubu ve Medyası'nın aniden AKP Hükümeti'ne yüklenmeye başlamasının sebebi "Rezidans arazisi kıyağı" olduğu konuşuluyordu. Doğan'ın 'mahalle baskısı' sonuç vermedi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Harbiye’yi Kongre Vadisi’ne çevirme girişiminin, Aydın Doğan’ın rezidanslarını da kapsadığını sananların yanıldığı ortaya çıktı. İşte o karar:

Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan Aydın Doğan’a Hilton şamarı... Doğan'ın Hilton arazisi, İstanbul Büyükşehir’in ‘Kongre Vadisi’ kararının dışında...

Tercüman’a konuşan Anıtlar Yüksek Kurulu yetkilileri, Kongre Vadisi için kurulun verdiği kararın Hilton Oteli arazisini kapsamadığını bildirdi. Kongre Vadisi kapsamında “Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’na Bağlı Sanatsal Faaliyetler-Çok Amaçlı Salonlar Alternatifli Mimari Öneri Projesi” uyarınca, Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu yıkılarak yerine Lütfi Kırdar Kongre Binası ile uyumlu ve yüksekliğini aşmayacak yeni bina yapılacağını ve bunun için gerekli iznin kurul tarafından verildiğini belirten yetkililer, Aydın Doğan’ın Emekli Sandığı’ndan 255 milyon dolara aldığı ve onlarca rezidansla beraber alışveriş merkezi dikmeyi planladığı arazi için verilen SİT kararının yürürlükte olduğuna dikkat çektiler.

Kurul kararı

Aydın Doğan’ın Hilton arazisine rezidans yapmak için Şişli Belediyesi’nin plan tadilatını onaylanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı başvuruda şu anda her hangi bir gelişme yok. Anıtlar Kurulu, bölgeyi bir süre önce SİT alanı ilan etti. Kurul kararına göre, Aydın Doğan, bu hayalinden vazgeçmek durumunda. İstanbul II. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 11 Nisan’da aldığı kararla, bölgeyi SİT alanı ilan ederken, Hilton Otel Binası’nı da taşınmaz kültür varlığı olarak da tescil etti. Doğan’ın isteği Büyükşehir’de onaylansa bile, Anıtlar Kurulu’nun, daha önce verdiği kararı tekrarlayarak bu kararı onaylamayabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar ne diyor?

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Tayfun Kahraman, Anıtlar Kurulu’nun bölgeyi SİT alanı ilan etmesiyle Şişli Belediyesi’nin kabul ettiği planın geçersiz olduğunu, artık söz sahibinin kurul olduğunu belirterek, Şişli Belediyesi’nin 2.5 emsalli, ticaret+konut+turizm lejantlı planına karşın, SİT alanı olduğu için o bölgeye koruma amaçlı planın yapılabileceğini söyledi. Kahraman, plan için kurulun söz sahibi olduğunu belirterek, “Bir çivi bile çakılsa artık kurulun izni gerekecek” dedi.

Bir koyup 12 alacak

Doğan Grubu’na ait Ortadoğu Otomotiv tarafından, Hilton Oteli arazisine rezidans ve iş merkezi yapılmasına imkan veren plan tadilatı teklifi, AKP’li Sefer Kocabaş’ın başkanı olduğu, 5 AKP, 2 CHP ve bir ANAVATAN’lı üyeden oluşan 9 kişilik İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nda görüşülecek. Doğan’ın talebi, 63 dönümlük araziyi aldığı sırada 43 bin metrekare olan kapalı inşaat alanı bir anda 243 bin metreka-reye çıkacak. Uzmanlar Emekli Sandığı’ndan 255 milyon dolara satın alınan arazinin ve otelin değerinin bu plan değişikliği ile birlikte 3 milyar dolara çıkacağını ve kamunun en az 2.5 milyar dolar zarara uğratılacağını söylüyor.



Bu haber 612 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,582 µs