i" /> i"/>

En Sıcak Konular

Türk medyasına neo-con atağı!

25 Eylül 2007 12:39 tsi
Türk medyasına neo-con atağı! Herkes bu Çek firması nereden çıktı diye sordu ama iyibilgi nereden çıktığını buldu. Meğer bu garip teşebbüsün ardında, uzun zamandır Türkiye’de medya sahibi olmayı arzu eden milyar dolarlık bir imparatorluk varmış! i

Sabah ve ATV’nin satışı uzun süredir beklendiği gibi büyük bir merakla da izleniyor. Bu merak sadece medya çalışanları ile ilgili değil. Bir çok kişi ve kurum Türkiye’nen en büyük medya kuruluşlarından birinin “nereye” gideceğini görmek istiyor.

Özellikle yabancı yatırımcıların bu grubun TMSF eliyle satışında izleyecekleri yolu ve kimler olacağı da ciddi merak konusuydu. Dün açıklanan 5 isim bu merakı giderdi. Bu beş isimden dördü kimseyi pek şaşırtmadı ama bir tanesi herkesi şaşkınlığa itti.

Bir Çek firması da şartname alarak Sabah-ATV satışına girebileceğinin ilk işaretini vermişti. Nitekim dün bu haberi duyuran tüm kaynaklar, bu yabancı firmaların isimlerini zikrederken Çek firmasına ayrı bir yar açtılar ve yorumlarında “şaşırtıcı” ifadesi kullandılar.

Ancak görülen o ki, bu “şaşırma” hali daha çok “bir Çek firmasından” bu hamlenin beklenmemesiyle ilgiliymiş. Kimse “bu firma nedir”, “arkasında kim vardır”, “başında kim vardır” sorusunu sormadığı gibi bununla ilgili bir zahmete de girmedi.

Medya klasiği: İyibilgi hariç!

Şimdi bu Çek firmasının ardını yoklamaya başlayalım. İsmi: “Central European Media Enterprises”. Gerçektende “Çekya”da bulunan bir medya kuruluşu burası. Ancak merkezi burası değil. Garip bir yer. Bermuda!

Bu bilgiye ulaşmak zor değil. Ama daha basitine bile ulaşmayan medya için iyi bilgi sayılmalı. Bu firmanın başındaki kişi Ronald Lauder! Tabii ki tanıdık biri değil. En azından soyadını saymazsak.

Ronald Lauder, Estee Lauder’in öz be öz oğlu. Estee Lauder’i ise tanımayanınız varsa ayıp ama çok kolay bir yöntemle kim olduğunu öğrenebilirsiniz. En yakınınızdaki bir bayana bu ismi söyleyin. Kim olduğunu size hemen söyleyecektir.

Zira Estee Lauder dünyanın en büyük birkaç belki de en büyük Amerikan kozmetik imparatorluğunun kurucusu ve sahibidir. Aynı isimle dünyanın tüm ülkelerinde sattığı kozmetik ürünleri hemen her evde bulunabilir.

Yani Central European Media Enterprises aslında bir Çek kuruluşu falan değil. Ronald Lauder bu şirketin sahibi ve doğal olarak sermayesi Estee Lauder’den geliyor.

TGRT ve FOX’tan hatırlayın!

Estee Lauder’in uzun zamandır Türk medyasıyla ilgilendiği de anımsanmalı. Firmanın adı, TGRT’nin Enver Ören tarafından satışında çok geçmiş, hatta 165 milyon dolarlık bir anlaşma imzalandığı bile söylenmişti.

Hatta ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Grossman TGRT’nin Lauder’lere satılması için devreye girmiş, İhlas Grubu’na 100 bin dolar maaşla danışman olduğu söylenceleri hızla yayılmıştı.
FOX Türkiye’nin kuruluşu sırasında da, yöneticileri Estee Lauder’ın de Türkiye’de medya yatırımında bulunmak istedikleri yönünde açıklamalar da bulunmuştu. Demek şimdi Sabah ve ATV konusunda, biraz dolambaçlı bir yol da izlese daha net bir çaba gösteriyor.

Estee Lauder sıkı Yahudi!

Lauder’in önemli bir özelliği Yahudi olmasıdır. Yani burada Yahudi kökenden gelmesinden bahsetmiyoruz. (Elbette Yahudi kökenlidir. Lauder ailesi Macar Yahudisi’dir ve ABD’de çok bilinen bir bilgidir.)

Lauder, politize bir Yahudi ailesi ve firmasıdır. (Bu arada hemen belirtelim. Milyarlarca dolarlık bu şirketin kurucusu ve sahibi Estee Lauder 2004 yılında 95 yaşındayken öldü.)

Lauder ailesi kesin ve açık biçimde Cumhuriyetçi ve Bush yönetimini başından beri “maddi” ve manevi olarak desteklemiş bulunuyor. Yani neo-con politikaların önemli savunucularından biri ve İsrail’le de çok ama çok özel ilişkileri bulunuyor. İşte, Sabah-ATV medya grubunun müşterilerinden biri de belki bu firma olacak!

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 6,210 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,921 µs