En Sıcak Konular

ABD'yi birbirine kattı

25 Eylül 2007 09:54 tsi
ABD'yi birbirine kattı 
BM toplantısı için New York'a giden İran liderine basın, siyasiler, öğrenciler, halktan tepki yağıyor. O ise protestolar arasında CBS'e röportaj veriyor, üniversitede konuşma yapıyor..

Amerika'da basın, siyasiler, akademisyenler ve İsrail yanlısı lobi ayaklanmış durumda! Nedeni ise İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad... BM Genel Kurul toplantısı için geldiği New York'ta protestolarla karşılandı. "Soykırım bir mittir" ve "İsrail haritadan silinmeli" diyen İran liderine en büyük tepki Yahudiler'den geldi. Sağ medya, "Şeytan yere indi", "Hitler'in Müslüman kuzeni New York'ta" gibi manşetler attı.

'BARIŞÇI ÜLKEYİZ'

Protestolara aldırmayan İran lideri, yüzünden "alaylı gülümsemesini" eksik etmedi. CBS televizyonunun "60 Dakika" programına katıldı. "Tıpkı bir CIA sorgucusu gibisiniz" dediği Scott Pelley'in sorularını yanıtladı. "İran'ın nükleer silaha ve ABD ile savaşa ihtiyacı yok. Faaliyetlerimiz barışçıdır. Atom bombası işe yarasaydı SSCB'nin dağılmasını engellerdi" dedi. "Irak'a silah sokmuyoruz" derken gülmesine kızan muhabir "Bu silahlar askerlerimizi öldürüyor. Komik değil, ciddi bir konu" diye tepki gösterdi.

'HİTLER DE GELİRDİ'

Ülkedeki akademisyenlerin tepkisini çeken şey ise Columbia Üniversitesi'nde konuşma yapması oldu. Türkiye saatiyle gece yaptığı konuşmasını öğrenciler pankart açıp sloganlar atarak karşıladı. Yahudi gruplar, "Konuşma özgürlüğü ayrı, modern bir Hitler'i onurlandırmak ayrı" diye tepki gösterdi.

İKİZ KULELER KRİZİ

Siyasilerden başkan adayı Hillary Clinton da, "Rektörün yerinde olsaydım davet etmezdim" dedi. Rektör John Coastworth ise, "Eğer Hitler de BM genel Krulu'na gelseydi, kesinlikle onu da davet ederdik" diyerek kendini savundu. Bugün BM'de konuşacak İran liderinin, Dünya Ticaret Merkezi'nin enkazını ziyaret etme isteği ise reddedildi.

Kitapçık dağıtıyor

İran yönetimi, BM toplantısında kendi ülkesindeki insan hakları ihlallerinin konu edilmemesi için atağa geçti. Kanada'daki insan hakları ihlallerini anlatan 70 sayfalık kitapçık hazırlatıp dağıttı.

Bakan eylemde

Ahmedinecad'a karşı Yahudi lobisi de bir gösteri düzenliyor. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni de bu eyleme katılarak bir konuşma yapacak. Eylem BM binası önünde düzenlenecek.

BM liderlerini iklim zirvesinde topladı

KÜRESEL ısınmaya karşı hareketin dünya genelinde önemli simgelerinden biri haline gelen Al Gore yine kolları sıvadı. Eski ABD Başkan Yardımcısı Gore, 80 ülkenin liderini dün iklim değişikliği ve önlenmesinde atılacak adımlar konulu bir toplantıda biraraya getirdi. Gore'a California Valisi Arnold Schwarzenegger de eşlik etti. Liderler 2012'de bitecek Kyoto'nun yerini alacak bir anlaşma üzerinde görüştü. Toplantıya katılmayan Bush, cuma günü 16 ülkenin katılımıyla kendi iklim zirvesini düzenleyecek.

ABD basını da tepkili

İRAN lideri Ahmedinecad'ın ABD ziyareti ülke basınında da tepkilere yol açtı. New York Daily gazetesi, manşetinde "Şeytan yere indi" derken, "nefret tüccarı" Ahmedinecad'ın ülke ziyaretinin halk tarafından da tepkiyle karşılandığını yazdı. İran liderinden "despot" diyerek bahsetti. Yerel gazeteler de Ahmedinecad'dan "Şeytan" ve "Çıldırmış adam" diye bahsederek, ziyaretini protesto etti.

sabah
 

 



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,811 µs