En Sıcak Konular

Generaller ayaklandı!

25 Eylül 2007 09:46 tsi
Generaller ayaklandı!
Irak Savaşı’nın hiçbir kazanç sağlamadığını savunan Amerikalı generaller tek tek ordudan uzaklaşıyor

Generaller, emekli oldukları anda bir numaralı savaş karşıtı haline gelip Bush’un başını fena ağrıtıyor.

2003 yılında başlayan Irak Savaşı son verilere göre 1 milyon masum sivilin hayatını kaybettiği bir insanlık dramı haline geldi. Savaşta etkin rol alan ve Irak’ta yaşananlara şahit olan generallerden birçoğu her geçen gün savaş kaşrıtı kampa geçiyor. Çoğu Cumhuriyetçi olan, Bush’a oy veren ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in altında görev yapan bu generaller Irak’ta bir şeylerin ters gittiğini anlayınca önce usulüne uygun olarak görüşlerini rapor haline getirip emir komuta zincirine verdiler. Bu işe yaramayınca çareyi konuşmakta buldular.

Sayıları 20’ye ulaştı

Ancak birçok meslektaşları tarafından da “Durum ne olursa olsun askerlerimizin moralini bozacak, düşmanı cesaretlendirecek yorumlar yapmak bize yakışmaz” sözleriyle eleştirildiler. Sonunda ya kendi istekleriyle emekliye ayrıldılar, ya da ordu tarafından görevden uzaklaştırıldılar. Şu an Amerika’da sayıları 20’ye yaklaşan üst düzey generali savaşın bitmesi için çalışıyor. Ve Beyaz Saray’ın başını fena ağrıtıyor. İşte öne çıkanlar:

Tümgeneral Paul Eaton: 2003’te Irak ordusunu baştan kurmakla görevlendirilen Eaton’ın talepleri karşılanmadı. Raporlar hazırlayıp Irak ordusu gerçeğini dile getirince ABD’ye geri çağrıldı. Yerine şu anki Irak komutanı David Petraeus getirildi. Artık kariyerinin bittiğini anlayınca da 2006’da emekli oldu. İki ay sonra New York Times gazetesine bir yorum yazısı yazdı ve Irak’ta başarısızlığın anayasal bir kriz olduğunu söyledi. Yazı olay yarattı. Harp akademisinde istenmeyen adam ilan edildi.

Tümgeneral John Batiste: Irak’ta ABD’nin Birinci Mekanize Tümeni’ne komuta etti. Savaşa karşı daha fazla sessiz kalamayacağını anlayınca 2005 yılında emekliliği istedi. Ömür boyu Cumhuriyetci olan general saf değiştirerek Demokratlar’a katıldı. “Son 17 aydır elimden ne geliyorsa yapıyorum. Reklamda bile oynadım. Ama tabii henüz hiçbir şey değişmedi” diyor.

Tuğgeneral John Johns: ABD’nin en prestijli askeri okulu West Point Akademisi’nde etik dersleri veriyordu. “Irak’ın Vietnam’a döneceğini tahmin ediyordum. Powell’in BM’deki konuşmasını (2003) duyunca kararımı verdim. Savaşla ilgili yazdığım eleştirel yazıyı gazetelere yolladım. O günden beri röportajlar veriyorum, her şeyi yapıyorum” diyor.

vatan



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,759 µs