En Sıcak Konular

Pembe Köşk'ün sırrı çözüldü!

25 Eylül 2007 08:30 tsi
Pembe Köşk'ün sırrı çözüldü!
Cumhurbaşkanı Gül'ün seçim öncesi söz verdiği, “Köşk halka açılacak” vaadi adım adım hayata geçiriliyor. Köşkün kapısı ilk defa dün basın mensuplarına açılarak köşe-bucak gezdirildi. Tanıtım turuna 100'ü aşkın basın mensubu katıldı.

Çankaya kapısını dünyaya açtı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül”ün seçim öncesi söz verdiği, “Çankaya Köşkü halka açılacak” vaadi adım adım hayata geçiriliyor. Köşkün kapısı ilk defa dün basın mensuplarına açılarak köşe-bucak gezdirildi.
Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesiyle başlayan yeni dönemin basın mensupları açısından en somut işareti olan tanıtım turuna ilgi büyüktü. Muhafız Alayı'nın konuşlandığı alanla birlikte yaklaşık 800 dönümlük bir alana kurulu olan Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi'nin tanıtım turuna 100'ü aşkın basın mensubu katıldı. Gezi esnasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de çalışma ofisinde rutin işlerini sürdürdü.

Devletin bir numaralı zirvesinin çalışma ve konut mekanlarının bulunduğu yerleşkeyi gezen basın mensupları, kendileri ve kamuoyunun Köşk yaşamıyla ilgili merak ettiği pekçok soruya yanıt aradı. 450'ye yakın personelin çalıştığı Köşk kampüsü içinde gezdirilen alanlar içinde Cumhurbaşkanlarının ikametgah ettiği Pembe Köşk, Cumhurbaşkanı'nın makam odası, kabul ve resepsiyon salonlarıyla MGK toplantı salonunun yer aldığı Yeni Hizmet Binası, Camlı Köşk, Başyaverlik Binası ve sosyal tesisler ençok ilgi gören mekanlar oldu.

İlk olarak basın mensuplarına kapısı açan Köşk, bir süre sonra vatandaşlara da kapısını açacak. Köşkü gezmek isteyen vatandaşlar internet aracılığıyla randevu alacak ve haftanın belli bir gününde gruplar halinde Çankaya'da ağırlanacaklar. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri bununla ilgili teknik çalışmalarda sona gelindiğini belirterek, randevu sistemi ve geziyle ilgili diğer ayrıntıların bir süre sonra internet aracılığıyla duyurulacağını bildirdiler.

MGK salonuna ilgi artınca tur yarıda kaldı

Gezinin ilk durağı 1993'te kullanıma sokulan Yeni Hizmet Binası oldu. Cumhurbaşkanlarının makam odası, 3 resepsiyon salonu, kabul salonu, kütüphane ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri, Özel Kalem ve Danışmanların odalarının bulunduğu binada ençok ilgiyi MGK toplantılarının yapıldığı salon çekti. Türkiye'nin nefesini tutarak takip ettiği MGK toplantılarının gerçekleştirildiği salonun duvarlarını boydan boya Türkiye ve Türk dünyasının kabartma haritaları süslüyor. Bina'nın Protokol Kapısı'nın girişinde ise konukları, Mimar Sinan, Piri Reis, Mehmetçik ve Namık Kemal'in heykelleri karşılıyor. Basın mensuplarının MGK salonundaki ilgisi bitmeyince turu yöneten Ahmet Sever, turun tamamlanması için gerekli zamanın tükendiği uyarısında bulundu.


Pembe Köşk'ün sırrı çözüldü

Cumhurbaşkanlarının ikametgahı Pembe Köş toplam iki kattan oluşuyor. Köşk'ün giriş katı çalışma ve konukların kabul edildiği üst kat ise ikametgah olarak düzenlenmiş. Geleneksel Türk ev stili ile Batı'nın yaşam rahatlığının birleşimini yansıtan Çankaya Köşkü, 1932 yılından ölümüne kadar Atatürk'ün ikametgahı ve çalışma alanı olmasının yanı sıra, zevkini ve öngördüğü yaşam tarzını göstermesi yönünden de değer ve önem taşıyor. Köşk'ün konut olarak kullanılan ikinci katına ise klasik mobilyalar hakim. Yaşam alanı olarak kullanılan oturma odası ve büyük salonun duvarlarını trilyonlarla ifade edilen dünyaca ünlü ressamların tabloları süslüyor.

10 saniye için cumhurbaşkanı

Gezi sırasında basın mensuplarının en büyük ilgisini makam koltukları aldı. Cumhurbaşkanı kabul odasındaki makam koltuğuna sırayla oturan gazeteciler bir kaç saniye için kendini cumuhrbaşkanı gibi hissetmesini sağladı. Köşk, Atatürk'ten sonra sırasıyla, İsmet İnönü, Celal Bayar, Cemal Gürsel, Cevdet Sunay, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'e hem konut hem çalışma binası olarak hizmet verdi.

Özal'ın yaşamını yitirdiği kondüsyon salonu kapatılmış

İkinci katın en çok ilgi çeken bölümlerinden birisi ise yatak odası oldu. Bu alan basın mensuplarına gezdirilmezken, yine kapalı tutulan bir diğer alan ise merhum Özal'ın yaşamını yitirdiği kondüsyon salonu oldu. Yatak odasının sol girişinde olan kondüsyon salonu Özal yaşamını yitirdikten sonra yer değiştirmiş ve yatak odası bölümünün dışına çıkarılmış. Hatırlanacağı gibi Özal, kondüsyon salonunda koşu bandında kalp krizi geçirerek yaşamını yitirmişti. Köşk'te bir diğer hassasiyet Atatürk'ün yatak odası ile ilgili. 3. Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Atatürk'ün anısına saygısızlık olacağı düşüncesiyle yatak odasının kapısını kilitlemiş ve orayı Cumhurbaşkanlığı boyunca bir kez bile kullanmamış.

Gül ailesi köşke 6 ay sonra taşınacak

11 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve ailesinin Çankaya Köşkü'ne altı ay sonra taşınabilecekleri öğrenildi. Gül ailesi taşınmadan önce Pembe Köşk elden geçirilerek, kapsamlı bir tadilat yapılacak. Bunun ise en az 6 ay sürmesi bekleniyor. Pembe Köşk'te yapılacat tadilatta üzerinde en fazla düşünülen konunun ise tarihi doku ve özgün yapıya zarar vermemek olduğu bildirildi. Bunun için çeşitli üniversitelerden mimar profesörlerin oluşturduğu 7 kişilik bir bilim komisyonu kuruldu. Tadilatla ilgili bütün kararları bu komisyon verilecek ve tadilat boyunca tarihi dokuya asla zarar verilmemesi sağlanacak.

Cumhurbaşkanları'nın ikametgah olarak kullandıkları Pembe Köşk'ün birinci katında bulunan çalışma odası ceviz kaplama masası, deri koltuklar ve tarihi Isparta halılarıyla dikkat çekiyor. Köşkün sosyal tesisleri arasında ise atış poligonu, spor salonu ve kafeterya salonu bulunuyor. Sosyal tesisler Çankaya'daki tüm personel yararlanabiliyor.

Başyaverlik binası ve defter-i mahsusa

Başyaverlik binasının yapım tarihine ilişkin kesin bir bilgi bulunmuyor. Kimi kayıtlarda 1922'de yapıldığının belirtilmesine karşın 1924 yılına ilişkin bir anı kitabında “Yaveran Binası” olarak belirtilen fotoğraftaki bina ile bugünkü bina arasında bir ilişki bulunmadığı belirtildi. Tek katlı kagir bir bina olan Başyaverlik binasında Defter-i Mahsusa adı verilen bir defter dikkat çekiyor. Yabancı devlet adamları, Valiler, Konsoloslar ve diğer konuklar Cumhurbaşkanları'na ulaşamadıkları zaman bu deftere talep, niyet ve isteklerini belirterek imzalıyorlar.

yenişafak



Bu haber 601 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs