En Sıcak Konular

Erdoğan'dan 'Kyoto' sinyali

25 Eylül 2007 08:21 tsi
Erdoğan'dan 'Kyoto' sinyali

New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı'na katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile ilgili yaptığı konuşmada, ''Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasının yüksek düzeyde değerlendirildi

Başbakan Erdoğan, dün önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'un yüksek düzeyli hükümetlerarası iklim değişikliği paneli katılımcılarının onuruna verdiği resepsiyona katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan resepsiyonun ardından "Hafifleme: Emisyonun Azaltılması ve İklime İstikrar Kazandırılması, Ortak Geleceğimizi Korumak" konulu panelde bir konuşma yaptı.

Erdoğan, iklim değişikliğinin bugün insanlığın karşı karşıya bulunduğu "en büyük çevre tehdidi" olduğunu söyledi.
 
Türkiye'den 'Kyoto Protokolü' sinyali
 
Erdoğan, tarihsel sorumluluğa sahip sera gazı salımı yüksek olan gelişmiş ülkelerin, 2012 sonrası dönemde daha yüksek düzeyde salım azaltımına gitmeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 2001 yılında yapılan 7’nci Taraflar Konferansı'nda kabul edildiği üzere, özel şartlara sahip bir Ek-I ülkesi ve Sözleşme'ye 2004'te taraf olduğunu anımsatan Erdoğan, şunları söyledi:

"Türkiye'nin sanayileşme düzeyi henüz EK-I ülkelerinin büyük çoğunluğunun ulaşmış oldukları seviyede değildir. Ülkemizin 2004 yılı itibariyle toplam kişi başına düşen sera gazı salım miktarı 4.1 ton karbondioksit eşdeğeridir. Bu miktar, Avrupa Birliği ve ülkemizin de içinde yer aldığı OECD ülkeleri ile Ek-I listesi ülkeleri ortalama değerlerinin yaklaşık üçte birine karşılık gelmektedir. Bununla birlikte, Türkiye'nin, yüksek gelişme hedeflerine ve hızla büyüyen bir piyasa ekonomisine sahip bir ülke olduğu düşünülürse, salım artışlarının önümüzdeki dönemde devam edeceği aşikardır."

Konuşmasında iklim değişikliğine de değinen Başbakan Erdoğan “Türkiye iklim değişikliğine karşı mücadeleye devam etmek konusunda kararlıdır" diye konuştu.

Türkiye'nin, henüz Kyoto Protokolü'ne taraf olmadığını anımsatan Erdoğan, "Halen, Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne taraf olmasının yüksek düzeyde değerlendirildiği bir süreç içindeyiz” dedi.
 
Erdoğan - Sarkozy görüşmesi
 
Erdoğan, New York'ta Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB Dönem Başkanı Portekiz Başbakanı Jose Socrates, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, İsveç Başbakanı Frederik Reinfeldt ve Avusturya Başbakanı Alfred Gusenbauer ile ikili görüşmelerde bulunacak.
 
Önümüzdeki saatlerde yapılması öngörülen Erdoğan-Sarkozy görüşmesinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı, "Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı "sert"  muhalefetiyle tanınıyor. Sarkozy Türkiye'nin AB’ye tam üye olmaması gerektiğini her fırsatta yineliyor.
 
Erdoğan, ayrıca ABD eski Dışişleri Bakanları Henry Kissinger ve Richard Holbrook'u ayrı ayrı kabul edecek.
 
Erdoğan'ın programı yoğun

Erdoğan, Coca Cola şirketi tarafından organize edilen ABD şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katılacağı toplantıya katılacak.
 
Toplantıda, üst düzey yöneticilere Türkiye hakkında bilgi verecek Erdoğan'ın, bu şirketlerin Türkiye'de yatırım yapmaları çağrısında bulunması bekleniyor.
 
Bugün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından konuk Devlet ve Hükümet Başkanları ile eşleri onuruna verilen büfe kahvaltıda bulunacak olan Başbakan Erdoğan, 62'nci Dönem BM Genel Kurul toplantılarının açılışına katılacak.
 
Erdoğan, Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölyesi Angela Merkel, İtalya Başbakanı Romano Prodi, Kolombiya Devlet Başkanı Alvaro Uribe Velez, St.Vncet Grenadines Başbakanı Ralph Gonsalves ve Slovenya Başkanı Janez Jansa ile ikili görüşmelerde bulunacak.
 
Başbakan Erdoğan, İsrail Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni'yi kabul edecek.
 
Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı George W. Bush ve BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından konuk heyet başkanları onuruna ayrı ayrı verilecek resepsiyonlara katılacak.
 
New York Borsası'nın açılışını yapacak
 
26 Eylül Çarşamba günü sabah New York Borsa'sının açılışını yapacak olan Erdoğan, borsa yöneticileriyle bir araya gelecek.
 
Erdoğan, aynı gün Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili, Karadağ Başbakanı Zeljiko Sturanoviç ve Arnavutluk Başbakanı Sali Berisha ile ikili görüşmelerde bulunacak.
 
27 Eylül Perşembe günü Dış Politika Konseyi adlı düşünce kuruluşunda katılımcılara hitap edecek olan Erdoğan, Türkiye'nin BM Temsilcisi Baki İlkin tarafından onuruna verilecek iftar yemeğine katılacak.
 
BM Genel Kurulu'na hitap edecek
 
28 Eylül Cuma günü Clinton Küresel Girişimi 3'üncü Toplantısı çerçevesinde "Küresel Çok Etnili Toplumun İnşası" konulu oturuma panelist olarak katılacak Başbakan Erdoğan, İKO Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu da kabul edecek.
 
Erdoğan, BM Genel Kurulu Başkanı Srgjan Kerim ile ikili görüşmesinin ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na hitap edecek ve Türk Kültür Merkezi adlı kuruluşun vereceği "geleneksel dostluk yemeğine" katılacak.
 
Erdoğan, 29 Eylül Cumartesi günü, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ile görüşmesinin ardından Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu üyesi derneklerin başkanlarını kabul edecek.
 
Türk toplumu temsilcileri ile bir araya gelecek Erdoğan, aynı gün Türkiye'ye dönecek. Bu arada, Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da ABD Başkanı George W. Bush'un eşi Laura Bush tarafından düzenlenen toplantıya katılacak.

cnnturk



Bu haber 299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,626 µs