En Sıcak Konular

Rusya'dan NATO'ya uyarı

16 Mayıs 2015 08:45 tsi
Rusya'dan NATO'ya uyarı NATO'nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesinin silahlanma yarışını da beraberinde getireceği uyarısında bulunan Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Gruşko, "NATO'nun bu eylemleri gerçek güvenlik tehditlerine dayanmıyor" dedi.

Sputnik'e özel açıklama yapan Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, "Doğu Avrupa topraklarında NATO'nun düzenlediği askeri tatbikatların sayısı, belirgin ölçüde arttı. Son zamanlarda, sadece askeri personele yönelik muharebe eğitimi verilmekle kalmayıp bu bölgelere ağır silahlar da götürüldüğünü ve tatbikatlar için malzeme depolandığını gözlemliyoruz" diye konuştu.

Polonya ve 3 Baltık ülkesinde (Estonya, Letonya ve Litvanya) ‘Atlantik Rejimi' adı altında Amerikancı bir askeri program yürütüldüğünü ifade eden Gruşko, rotasyon esasına dayalı bu programın artık ‘sürekli' hale dönüştüğünü söyledi. Yakın zamanda Estonya'da 13 bin askerin katılımıyla Soğuk Savaş döneminden sonra yapılan en büyük askeri tatbikatın gerçekleştirildiğini hatırlatan yetkili, "Tüm bunlar, kendi askeri planlarımızda dikkate almamız gereken yeni bir siyasi ve askeri gerçeklik yaratıyor. NATO'nun bu eylemlerinin gerçek güvenlik tehditlerine dayanmıyor ve 1997 yılında imzalanan Rusya-NATO işbirliği temel anlaşmasını tehdit ettiğini düşünüyoruz" dedi.

GENİŞLEME POLİTİKASI BÜYÜK HATA

NATO'nun Rusya sınırlarına doğru genişlemesinin istikrarsızlık ve silahlanma yarışını da  beraberinde getireceği uyarısında bulunan Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi, "NATO'nun herhangi bir yöne doğru ve özellikle de Rusya sınırlarına doğru genişlemesi, siyasi ve askeri anlamda çok ciddi olumsuz sonuçlar getirir. Bu sürece dahil olanlar büyük hata yapar, çünkü bu, durumun ciddi ölçüde istikrarsız hale gelmesine ve silahlanma yarışına yol açar" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliği hedefine de değinen Aleksandr Gruşko, "Umarım bu konuda akıl galip gelir" diyerek NATO'dan iki ülkenin üyelik talebini kabul etmemesini beklediklerini dile getirdi. Rus diplomat, "Eninde sonunda aklın galip geleceğini ve bu tehlikeli siyasi oyunların ve düşüncesiz genişleme politikasının bir kenara bırakılacağını düşünüyorum. Ortaklarımızın Avrupa güvenliğinin güçlendirilmesi konusunda ortak çıkarlar ekseninden yaklaşacağını umuyorum" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU "NATO'NUN GENİŞLEMESİNDEN YANAYIZ" DEMİŞTİ

Rusya'nın NATO Daimi Temsilcisi Gruşko'nun Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliği hedefi ile ilgili açıklaması, Rus basınında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na bir yanıt olarak yorumlandı.

Antalya'da düzenlenen NATO toplantısının ardından açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  "Biz NATO'nun genişlemesinden yanayız. Şu anda 4 aday ülke var, Bosna Hersek, Karadağ, Makedonya ve Gürcistan. Biz aslında 2016'nın genişleme zirvesi olmasını istiyoruz. Üyeliği hak eden ülkelere üyelik davetinin gönderilmesi gerekiyor. Bu konuda ciddi adımlar atan ülkelere de üyelik eylem planının mutlaka uygulanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yöndeki tutumuz da devam edecek" demişti.

Sputnik



Bu haber 1,165 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,523 µs