En Sıcak Konular

'CHP'nin vaatleri ekonomi açısından olumsuz'

22 Nisan 2015 15:33 tsi
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, CHP'nin vaatleriyle ilgili "Demokrasi bakımından olumludur ancak ekonomi bakımından olumsuzdur" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Sepetçiler Kasrı'nda düzenlediği ekonomi konulu sohbet toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, CHP'nin açıkladığı seçim bildirgesini gerçekçi bulup bulmadığı sorusu üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"CHP'nin 'nasıl olsa bu millet bize oy vermeye mecbur' anlayışıyla, yüksek perdeden bakarak halka dokunma ihtiyacı hissetmediği geçen seçimlere oranla, önemli bir kısmı hayali de olsa birtakım vaatlerde bulunmuş olması; en azından millete dokunma ihtiyacı içerisinde olduğunu gösteriyor. Demokrasi bakımından olumludur ancak ekonomi bakımından olumsuzdur. 'Kaynak nereden bulunacak?' tartışmasının içerisinde olmak istemem ama o kadar büyük tutarsızlıklar var ki... Bir taraftan 'Türkiye'de tasarruf açığımız var' diyorsunuz. Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'ya (GSYH) göre, yüzde 15 civarı tasarruf miktarımız var. Bunu, 'yüzde 30'a çıkaracağız' diyorsunuz. Nasıl çıkartacaksınız? Bu tasarrufların artırılması için ya kamu tasarruf yapacak yani kamu yatırımlarından vazgeçeceksiniz ya yüksek faizle yeni bir dönem başlatacaksınız, o da elinde para olanın kazanacağı bir sistemdir. Fakirin fukaranın kazanacağı bir sistem değil. Üçüncü bir yol olarak yüksek vergiler koyacaksınız ve iç tüketimi kısacaksınız. Dolayısıyla hem tasarrufu yüzde 30'a çıkartmak hem de ciddi bir şekilde Türkiye'nin büyümesini sağlamak nasıl olacak, bunu anlatmaları lazım."

"AK Parti, 2002 yılından beri hedeflerini büyük oranda tutturdu"

"AK Parti'nin 2011 yılı seçim vaatlerinin ne kadarını gerçekleştirdi? Bunlara baktınız mı? Bu tür bir değerlendirmeniz oldu mu?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "2002 yılından beri Türkiye ekonomisinin seyrine bakıldığı zaman, hedeflerin büyük oranda tutturulmuş olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

"Seçim bildirgesinde ifade ettiğimiz yeni dönüşüm paketleri ile birlikte Türkiye'de her yörenin daha fazla ürettiği, Türkiye'nin kendisine yeni alanlar yarattığı, yeni alanlar bulduğu, daha yeni rekabet alanlarına çekildiği ekonomik modele geçmek, yeni bir faza geçmek mecburiyetindeyiz" diyen Kurtulmuş, genel dengeler itibarıyla Türkiye'nin 2023 hedeflerinde ilerleyeceğini ve bu hedefleri tutturacağına inandığını söyledi.

"1982 Anayasası'nın 104. maddesini bir diktatöre göre hesaplamışlar"

Numan Kurtulmuş, bir gazetecinin, "Başkanlık sistemi sizin için ne kadar önemli? Türkiye için ne kadar önemli?" şeklindeki soruyu ise şu şekilde yanıtladı:

"Türkiye'nin başkanlık sistemi ihtiyacı Türkiye'de yeni gündeme gelmiş bir konu değildir. 1984-1985 yılında rahmetli Turgut Özal başkanlık sisteminden bahsetti. Yine o tarihlerde Refah Partisi yeni kurulmuş ve yüzde 1-2 oy almış olmasına rağmen, Gaziosmanpaşa'da başkanlık sistemi ile ilgili miting yapmış. Bugün geldiğimiz nokta itibarıyla Türkiye'deki başkanlık sistemi tartışması, sadece tek başına başkanlık sistemini alıp onun üzerinden yapılacak bir tartışma değildir. Başkanlık sistemi deyince birileri diyor ki; 'diktatörlük mü istiyorsunuz?'. Meseleyi şahıslar üzerinden tartışma alışkanlığına sahip olduğumuz için böyle konuşuyoruz. Çok açık söylüyorum. Bir diktatörlük istenecekse, zaten 12 Eylül darbecileri 1982 Anayasası'nın cumhurbaşkanı yetkilerini düzenleyen 104. maddesini bir diktatöre göre hesaplamışlar ve o şekilde ortaya koymuşlardır."

AA



Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,036 µs