En Sıcak Konular

Diyanet'ten Suriye başmüftüsüne sert tepki

22 Nisan 2015 12:11 tsi
Diyanet İşleri, rejimin sivil bölgeleri bombalaması yönünde fetva veren Suriye Başmüftüsü Hassun'a sert tepki gösterdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Ahmet Yaman, Suriye Başmüftüsü Ahmet Bedrettin Hassun'un, rejimin sivil yerleşim yerlerine saldırması yönündeki fetvasına ilişkin, "Bu haber doğruysa, İslami öğreti açısından asla kabul edilecek bir fetva değildir" dedi.

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'de 5. yılına giren savaşın vicdanları kanatmaya devam ettiğini söyledi.

Bu savaşta şu ana kadar on binlerce Suriyelinin hayatını kaybettiğini, yüz binlercesinin yaralandığını anımsatan Yaman, "Milyonlarca kardeşimiz ise yerinden yurdundan oldu. Aslında iç savaş görünümünde, uluslararası güçlerin de içinde olduğu bir savaş" diye konuştu.

Bu savaşta milyonlarca sivilin zarar gördüğüne işaret eden Yaman, bu zulmün ve sivil katliamının arkasında, dini referansların bulunmasının daha da üzücü olduğunu vurguladı.

''İSLAM TARİHİNDE ÖRNEĞİ YOK''

"Gelen haberlere göre, resmi müftülük makamını işgal edenler, Suriye rejimine, 'muhaliflerin bulunduğu bölgelerde yaşayan sivil halkın hiçbir ayrım gözetmeksizin öldürülebileceği" fetvasını vermişlerdir" ifadesini kullanan Yaman, şunları kaydetti:

"Bu haber doğruysa, İslami öğreti açısından asla tasvip edilebilecek ve kabul edilecek bir fetva değildir. İslam'ın rahmet temelli mesajını, insan hayatına verdiği değeri azıcık bilenlerin bile hemen reddedeceği ve kınayacağı bir fetvadır. İslam'ın rahmet temelli ve insan hayatını esas alan yaklaşımına göre, Kur'an-ı Kerim'de haksız yere bir cana kasteden, tüm insanlığı öldürmüş gibi ifade ediliyor. Kur'an-ı Kerim aynı şekilde, bir kişiye hayat bahşedeni de sanki bütün insanlığa hayat bahşetmiş gibi telakki ediyor."

Suriyeli müftülerin "sivillerin öldürülebileceğine" yönelik fetvasının İslam tarihinde örneği bulunmadığına dikkati çeken Yaman, "Geçmişte, İslam geleneğinde hiçbir örneği yoktur. Aksine, Müslümanların başkalarıyla zorunlu yaptığı savaşlarda bile, 'savaşa katılmayan sivil kesimin zarar görmemesine' ilişkin çok duyarlı bir hükmü vardır" diye konuştu.



Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,044 µs