En Sıcak Konular

Auschwitz kampının muhasebecisi yargılanıyor

21 Nisan 2015 14:55 tsi
Nazilerin İkinci Dünya Savaşı sırasında binlerce Yahudiyi katlettiği Auschwitz toplama kampında görev yapan Oskar Groening'in duruşması başladı.

"Auschwitz'in muhasebecisi" olarak tanınan 93 yaşındaki Groening, toplama kampında görev yaptığı sürede 300 binden fazla Yahudinin öldürülmesine suç ortaklığı yapmakla suçlanıyor.

Lueneburg kentinde başlayan duruşmada, Auschwitz'e getirilen Yahudilerin eşyalarından sorumlu olduğunu söyleyen Groening, görevi çerçevesinde Yahudilerden para toplanmasına, toplanan paraların hesabının tutulmasına ve Berlin'e gönderilmesine yardımcı olduğunu kabul etti.

Kamptaki katliamın farkında olduğunu itiraf eden Groening, kampta işlenen zulümden utanç duyduğunu ve kendini ahlaken sorumlu hissettiğini ancak cinayetlere dahil olmadığını söyledi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda işlenen suçlar nedeniyle mahkemeye çıkan son kişilerden biri kabul edilen Groening, "Ceza Hukuku çerçevesinde suçlu olup olmadığıma yargıçlar karar verecek" dedi.

"Gaz odalarını gördüm"

Groening hakkında 1980'lerde savaş suçu işlediği iddiasıyla soruşturma açılmış ancak suçlamalar delil yetersizliği nedeniyle düşmüştü.

Groening, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin 2005'te çektiği "Auschwitz: Naziler ve Nihai Çözüm" adlı belgeselde yaptığı konuşmayla savcıların dikkatini yeniden kendisine çekmişti. "Gaz odalarını gördüm. Cesetlerin yakıldığı krematoryumları gördüm" diyen Groening, "Trenlerle kampa gelenlerden hangisinin gaz odasına gönderileceğine, hangisinin hayatta kalacağına karar verilirken ben de oradaydım" ifadesini kullanmıştı.

Groening, bir bebeğin SS askeri tarafından öldürüldüğüne tanık olduğunu belirterek, "Ancak o zamanlar çocuklar dahil tüm Yahudilerin öldürülmesinin doğru bir şey olduğuna inanıyorduk. Yahudilerin bize ihanet ettiğine inandırılmıştık" demişti.

Önce Hitler'in Gençlik Kolları'na, daha sonra da Nazilerin askeri birimlerinden Waffen SS'e katılan Groening, 1942'de 21 yaşındayken Auschwitz'te görevlendirilmişti.

AA



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,920 µs