En Sıcak Konular

Bakan Şimşek: 'Oyumu CHP'ye vereceğim...'

20 Nisan 2015 11:35 tsi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin seçim vaatleriyle ilgili kaynağı ortaya koymaları ve cari açığı kapatmaları durumunda 'Oyunu CHP'ye vereceğini' söyledi.

2015 genel seçimleri için CHP'nin dün açıkladığı vaatleri gündemi salladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin seçim vaatleriyle ilgili ironik bir açıklama yaparak, 'Çıksınlar kaynağı ortaya koysunlar. Oyumu CHP'ye vereceğim' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CNNTürk yayınında, cari açığı kapatmaları durumunda, oyunu CHP'ye vereceğini söyledi. Şimşek, "Türkiye'nin şu an bütçe açığı yuvarlak rakam ile 16 milyar lira CHP bu vaatleri yerine getirirse açık 150 milyar liraya çıkacak böyle bir şey yapmak mümkün değil." dedi.

"ÇIKSINLAR KAYNAĞINI ORTAYA KOYSUNLAR..."

Maliye Bakanı, "CHP'liler çıksınlar kaynağını ortaya koysunlar. Hangi vergiyi artıracaklarını, hangi harcamayı kısacaklarını, bırak 149 milyar lirayı bana üçte birini açıklasınlar ben onlara oy vereceğim. İktidar olmaları halinde, davet ettikleri çok değerli ekonomist var. ona sordular mı acaba? Merak ediyorum sormuşlar mı? (Kemal Derviş) Çünkü bu programın, üç dört yıl uygulamasından vazgeçiyorum, ilk yılınızın sonunda merkez bankasıyla para basmazsanız, süper enflasyona çıkmayı göze almazsanız IMF’nin kapısını çalmak zorundasınız" dedi.

İşte Şimşek'in o açıklamaları:

"CHP BU PROGRAMI UYGULASIN..."

CHP bu programı uygulasın büyüme eksiye döner. Eğer ben bunu ciddiye alsaydım, piyasalar bunları ciddiye alsaydı tepkiler farklı olurdu. Olmayan kaynağı tahüt ediyorlar.

"SİZ ÇİFTÇİYE UCUZ MAZOT KAPISINI AÇARSANIZ..."

Türkiye'de akaryakıt ürünlerine verginin yüksek ancak olması doğru. Bizim mazottan aldığımız vergi yüksektir ve doğrudur, biz bunları yola elektiriğe sağlığa eğitime harcıyoruz. Mazotun rafineri maliyeti 1.71 liradır. Siz çiftçiye ucuz mazot kapısını açarsanız bundan başkaları yararlanacaktır.

"İDAFE ZAMAN ZAMAN YANLIŞLAR YAPABİLİR"

Ne Doğan grubu ile ilgili ne başka gurupla ilgili vergi konusunda ben çıkıp bir şey söylemedim. İdare zaman zaman yanlışlar yapabilir. Bunların hiç biri Bakanın önüne gelmez.Eksiklerimiz hatalarımız olabilir sürekli mevzuatı iyileştiriyoruruz. Vergi denetimi şekli olarak bana bağlı olmakla birlikte başlaması devamı hiç bir zaman bana gelmez. Mükellefe karşı ancak biz saygı ile dururuz, çünkü onlar katmadeğer üretiyor.

"KAMUDA İSRAF"

Kamuda israfla ilgili ben sosyal medyada görüyorum. Geçen sene kiraladığımız binalar 450 milyon lire bütçenin binde biri değil. Bizim bütçemiz en az 470 milyar, binde biri bile değil. Bunların bir kısmı da ihtiyaç. Gelelim taşıta, en çok konuşulan konu. Bir milyon liraya alındı falan... Geçen sene kamunun elindeki bütün ambulans itfaiye tanklar zırhlı araçlar bütün binek araçlar bütün polislerin araçlarının yakıt satın alma kiralama bütün giderleri 3,3 milyar lira. Bu da bütçenin binde 7'si, yani binde biri bile değil. Bizim bütçenin en büyük kalemi personeldir.

"NOBEL ÖDÜLÜNÜ HAK EDERLER..."

Diyorlar ki biz israfı önleyeceğiz. Biz maaşı artıracağız diyorlar, siz nasıl tasarruf yapacaksınız? Siz zaten emekliler için iki kalemde 60 milyona yakın bütçeyi patlatacaksınız. Nobel ödülünü hak ederler. Bütün bunları yapsınlar, kaynak göstersinler.

"VERGİ DAİRESİ AYRI OLMAZ"

Dünyanın hiçbir yerinde Vergi İdaresi ayrı değildir böyle bir şey yok. Nerede bana göstersinler. ABD'de IRS diye bir şey var o da hazineye bağlı yani dünyanın hiçbir yerinde yok.

"EKONOMİDE YAVAŞLAMA"

Bir geçici yavaşlama var. Ama kriz diye tanımlanamaz. Türkiye geçen sene yüzde 2,9 büyüdü. Bu Brezilya Meksika Peru Arjantin gibi Latin Amerika ülkelerinin neredeyse, bu ülkeler 1,3 büyüdüler, iki katından daha fazla. Romanya Bulgaristan gibi ülkeler bu ülkelere göre Türkiye bir miktar daha fazla büyüdü. Asya bizden daha az büyüdü. Çin ve Hindistan'ı hariç tutarsanız 2,7 büyüdü. Türkiye geçen sene büyümede bir çok gelişmiş ülkeden daha iyi. İki, işgücüne katılım oranı artıyor. Nüfusumuz genç. 1,3 milyon gence iş bulmuşuz. Türkiye'de reel faizler sıfıra yakın. Ben buna kriz diyemem. Ha kur meselesine gelelim."

Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,517 µs