En Sıcak Konular

ABD'de Ermenileri kızdıran tarihi tasarı

3 Nisan 2015 08:08 tsi
ABD'de Ermenileri kızdıran tarihi tasarı
ABD Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Curt Clawson, tarihi bir ilke imza atarak, Türkiye lehine bir Ermeni tasarısını imzaya açtı.

"İstikrarlı Ermeni-Türk İlişkilerini Gelecek 100 Yılda Destekleyin" başlıklı tasarı, Ermeni lobisinin tepkisine neden oldu.

1 Nisan'da imzaya açılan tasarıda, Türkiye'nin bölgedeki aşırı gruplara karşı ABD'nin önemli bir NATO müttefiki olduğu belirtilerek "Türkiye ve Ermenistan, Amerikan çıkarları için çok önemli. İki ülkenin barışa ve anlamaya teşvik edilmesi bizim çıkarlarımızı da güçlendirecektir" denildi.

2009 yılında ABD Başkanı Barack Obama'nın desteğiyle Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşmesi için bir çalışma başlatıldığı hatırlatılan tasarıda, 'görev gücü kurulması' çağrısında bulundu. Buna göre, Obama'nın ABD Kongresi üyelerinden, üst düzey bürokratlardan, Türkiye ve Ermenistan yetkililerinden bir görev gücü oluşturarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelecek 100 yılda istikrarlı ve güçlü bir işbirliği halinde devam etmesi için harekete geçilmesi isteniyor.

Tasarıya büyük destek veren New York merkezli İlerleme İçin Türk Enstitüsü (TIP) Başkanı Derya Taşkın, söz konusu girişimin ABD Kongresi tarihinde bir ilk olduğunu söyledi. Taşkın, "İki ülke arasındaki ilişkilerin gelecek 100 yılda işbirliği halinde devam etmesi için bu tasarıyı çok önemli bir adım olarak görüyoruz" dedi.

Ermenilerin ABD'deki resmi lobisi Amerikan Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA) ise tasarıya karşı kampanya düzenlemeye başladı. Tasarıda 'Ermeni soykırımı'nı tanıyan bir ifade olmadığını söyleyen ANCA Başkanı Aram Hamparian, "Bu sahte tasarıyı gündemden düşürmek için lütfen Kongre üyesi Clawson'ın ofisini arayın. Elektronik postalar göndererek Ermeni Soykırımı Gerçek ve Adalet Tasarısı'na sponsor olması için baskı yapın" dedi. ANCA'nın sponsorluğundaki söz konusu tasarı, 19 Mart'ta 43 milletvekilinin imzasıyla Kongre'ye sunulmuştu.

Sabah





Bu haber 939 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,214 µs