En Sıcak Konular

Kurtulmuş'tan Merkez Bankası açıklaması

27 Şubat 2015 20:09 tsi
Kurtulmuş'tan Merkez Bankası açıklaması
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, canlı yayında soruları yanıtladı.

"Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinden şaştığı da oldu" ifadelerini kullanan Kurtulmuş, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin "Diktatörlüğe elverişli bir Cumhurbaşkanlığı mekanizması Türkiye'de kurulmuş" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında Oğuz Haksever'in sorularını yanıtladı. Kurtulmuş, son günlerde hükümetin eleştirilerinin odağındaki Merkez Bankası ile ilgili olarak, "Türkiye ekonomisinden bağımsız bir kurum olarak göremeyiz. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinden şaştığı da oldu" dedi.
 
Merkez Bankası tartışmalarının Türkiye'ye özgü bir tartışma olmadığını belirten Kurtulmuş, şunlar ifade etti:
 
"Türkiye 2023 hedeflerini ortaya koymuş bir ülke. Türkiye'nin kobilerinin yksek faizlerle ayakta durması mümkün değil. Merkez Bankası'nın fiyat istikararı sorumluluğu var yasaya bakınca. Büyümek için faizlerin düşük oması gerekiyor. Merkez Bankaları'nın araçsal bağımsızlığına kimse bir şey demiyor. Sonuçta ortaya konan makro hedeflerle Mekrez Bankası uyumlu olmalı.
 
"DÜŞÜK FAİZ POLİTİKASI ŞART"
 

Enflasyonu tek başına ele almak... Merkez Bankası hükümetin ortaya koyduğu perspektifle uyumlu olmalı. Türkiye ekonomisindern bağımsız bir kurum olarak görmek olmaz. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefinden şaştığı da oldu. Daha çok üreten bir ülke olmak zorundayız. Bunun için düşük faiz politikası şarttır. Türkiye'nin alt gelir gruplaırnın alım gücünü de geliştirmek zorundayız. İkinci Lig'deydik, Birinci Lig'e çıktık, henüz Süper Lig'e çıkmış değiliz. Türkiye'nin reel gücünü de düşünerek hareket etmeliyiz. Türkiye'nin büyük yükünü çeken kobiler finansal sıkıntılar çekiyorlar. Her toplantıda bunu dile getiriyorlar."
 
TÜRK TİPİ BAŞKANLIK POLEMİĞİ
 
Türk tipi başkanlık polemiğine de değinen Kurtulmuş, şunları söyledi:
 
"Asıl olan Türkiye'nin demokratikleşme sürecinin bir parçası olarak görmek gerek başkanlık sistemini. Mevcut yasada, parlamentoda hükümeti düşürmeni için gensoru vermeniz gerekiyor. Cumhurbaşkanı isterse hükümeti belirler. Zaten diktatörlüğe elverişli bir Cumhurbaşkanlığı mekanizması Türkiye'de kurulmuştur. Öyledir ki yürütme mekanizmasının üstünde bir Cumhurbaşkanlığı mekanizması var. Ahmet Necdet Sezer döneminde AK Parti'nin birçok atamayı yapamadığını hatırlayın. 12 Eylül'ü planlayanlar bu alanların hiçbirisini sivillere bırakmak istemediği için güçlü bir cumhurbaşkanlığı mekanizması oluşturmuş
 
"TÜRKİYE'NİN YENİ BİR SİSTEME İHTİYACI VAR"
 
Türkiye'nin yeni bir sistem kurulması gerekir. Dört alanda güçlendirilmeye ihtiyaç var; İlki güçlü bir parlamento sistemi... Meclis İç Tüzüğü'nün yeniden yapılanmsı gerekiyor. İkincisi milletvekilinin güçlendirilmesi, vekillere sadece yasama işçisi olarak görülmediği, temsil kabiliyetinin güçlü olduğu bir sistem gelmeli. Halen milletvekili yasası yok. Güçlü bir milletvekil sistemi için ya dar bölge sisteminin ya daraltılmış bölge sisteminin getrilmesi gerekiyor. Üçüncüsü de yürütme sisteminin güçlendirilmesi gerekiyor. Bakın hala yürütme güçlü dğeil, tek başına parti olunmasına rağmen. Başkanlık sistemi bunun için tartışılması gereken bir şeydir. Sonuncusu da sivil toplumun güçlendirilmesi, yarı resmi gibi duran değil gerçekten sivil olan sivil toplum olması lazım.
 
"7 HAZİRAN SEÇİMLERİ BAŞKA BİR ŞEY"
 
Çözüm Süreci'nde önemli adımların atılacağına ümit ettiğimi söylemiştim. Aynı ümidimi bugün de koruyorum. Burada asıl olan siyasi iradeye sahip olmak. Her türlü siyasir sik göze alşarak, bundan prim elde etmeden kararlıkla süreci sürdürmek. 50 bin insanın öldüğü 30 yıllık kanlı bir dönemden bahsediyoruz. Bu iradeyi sonuna kadar kullanacağız. Zor bir süreç kaldı. Ama ben bunun aşılacağına inanıyorum. Diğer siyasi kanatlara sesleniyorum. Çözüm süreci üzerinden 7 Haziran seçimlerine doğru hiç kimse siyasi hesap yapmasın. Yani 7 Haziran seçimleri başka bir şey. Seçim olmasa da devam edecek bir süre. Çözüm Süreci'nin şöyle bir önemi daha var.
 
AK PARTİ'DE 3 DÖNEM
 
AK Parti'nin kuruluşunda 3 temel şey vardı; değişim, yenilik ve gençlik. Üç dönem kuralı da o dönem koyulmuş.Sonuçta bunlar siyasi kararlardır. Sonuçta partinin gündeminde böyle bir konunun olmadığını, biz de gazetelerden okumuş olduk."
 
Numan Kurtulmuş, iç güvenlik paketine ilişkin "Muhalefetin bu tasarıyı engellemek için her türlü çabayı sarf ettiğini görüyoruz. Zaten belli bir mesafe alındı. Bu yasa bütünüyle tartışılacak ve yasalaşacak" diye konuştu.
 
Kurtulmuş, adaylık için İstanbul 2.Bölge'den adaylığa müracaat ettiğini açıkladı.

ntv.com.tr


Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,538 µs