En Sıcak Konular

Gurbette hedef % 50

27 Şubat 2015 10:34 tsi
Hükümet, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde % 8'lerde kalan yurt dışında sandığa gitme oranını artırmak için harekete geçti.

Hükümet, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan sıkıntıların tekrarlanmaması için YSK ile koordineli olarak kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Hazırlıklar çerçevesinde, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sorun yaşanan üç konuda çalışma yapıldı. En çok yakınılan konulardan biri sürenin azlığıydı. Bu sorun giderildi. Yurt dışında 8-31 Mayıs arasında bazı yerlerde 24 gün boyunca oy kullanılabilecek. Almanya, Avustralya, Avusturya ve Belçika'da 24 gün olan süre ABD'de 16, Bulgaristan'da 3, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bosna-Hersek'te 2 ve Azerbaycan'da 1 gün olacak.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde randevu sistemi sıkıntı yaşatmıştı. Hem randevu günü sandık başına gitme zorunluluğu, hem de randevu olmazsa sistemin otomatik olarak bir gün belirlemesi kullanılan oy oranını düşürdü. Bu seçimlerde ise randevu sistemi tamamen kaldırıldı. Gurbetçiler, süresi içinde 10.00-19.00 saatleri arasında sandığa gittiklerinde doğrudan oylarını kullanabilecek. 54 ülkedeki 109 temsilcilikte sandık kurulacak.

MESAFE SORUNU AŞILDI

Bazı yerlerde 240 km ötedeki sandıkta oy kullanma gibi sıkıntılar sebebiyle bu kez daha kapsamlı bir hazırlık yapıldı. En çok Türk'ün yaşadığı Almanya'da bu kez 7 değil, 13 temsilciliğin tamamında oy kullanılabilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanma oranı gurbette sadece yüzde 20'de kalmıştı. Bu defa oranın yüzde 50'yi geçmesi hedefleniyor. Yurt dışındaki toplam seçmen sayısı, Türkiye'deki seçimleri yüzde 5 oranında etkileme kapasitesine sahip. Eğer seçmenin yarısı sandığa giderse, gurbetçiler yüzde 2.5 oranında sandığı etkileyecek.  Öte yandan, gurbetçilerin, “ysk.gov.tr” adresine girerek seçmen kayıtlarının kontrol etmesi gerekiyor. Kaydı olmayanların YSK'nın internet sayfasından adres beyan formunu doldurması isteniyor. Bu beyannameler konsolosluklara verilecek. Bunun için verilen süre ise 27 Mart'ta doluyor.

Türkiye

 



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,249 µs