En Sıcak Konular

Güney Kore ile full ticaret anlaşması

27 Şubat 2015 09:48 tsi
Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşması’nın kapsamı genişletilerek, iki ülkenin şirketlerinin başka ülkelerde ortak yatırım yapmasının önü açıldı. Bakan Zeybekci “Full serbestliğe geçeceğimize inanıyorum. 2 yılda ticaret hacmi 10 milyar doları aşar” dedi

Türkiye ile Güney Kore arasında 1 Mayıs 2013’de yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) kapsamı genişledi. Yatırım ve hizmet ticareti anlaşmasıyla Türk ve Güney Koreli şirketlerin ortaklık kurarak üçüncü ülkelerde yatırım yapmasının önü açılmış oldu.

Ticarette oldukça serbest bir noktaya geçildiğini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci “Full serbestliğe geçeceğimize de inanıyorum” dedi. Zeybekci, 2014 yılında 8 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 yıl içerisinde 10 milyar doları aşmasının gerçekleştirilebilir bir hedef olduğunu söyledi.

İLK DEFA İMZALANDI

 Zeybekci, Koreli şirketleri Türkiye’deki cazip yatırım ortamına davet etti. Türkiye ile Güney Kore arasında STA kapsamındaki hizmet ticareti ve yatırım anlaşmalarının imza töreni Zeybekci ile Güney Kore Sanayi, Ticaret ve Enerji Bakanı Sang Jick Yoon arasında gerçekleştirildi. Anlaşmanın ardından iki ülke heyetleri Türkiye-Güney Kore İş Forumu’nda bir araya geldi. Ekonomi Bakanı Zeybekci, 130 milyonun birbirine kan kardeş diyen iki ülke olduğunu belirterek, şunları söyledi:

ŞİRKETLERE YATIRIM DAVETİ

“Bugün Türkiye olarak ilk defa hizmetler ve yatırımı kapsayan Serbest Ticaret Anlaşması’nı imzaladık. Bunu da ilk defa Kore ile yapmak bizi mutlu ediyor. Babalarımızın kurduğu dostluk, kardeşlik üzerine oğullarına düşen ticari ortaklık kurmaktır.” Türkiye’yi Koreli şirketlere sonuna kadar açtıklarını dile getiren Zeybekci, “Türkiye’de yatırım yapan Koreli şirketler Türk şirketlerden daha avantajlı duruma sahip. Biz Kore şirketlerinin hızlı şekilde Türkiye’ye gelmesini öneriyoruz. Çünkü Türkiye her şeyin orta yerinde” dedi. Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakan Yardımcısı Choi de “Son zamanlarda bazı Koreli firmalarca Türkiye’ye yatırımlar yapılıyor. Ticari ilişkilerdeki dengesizliğin düzelmesini diliyorum” diye konuştu.

TÜRKİYE'DEN BOR TALEP ETTİLER

Türkiye ile Güney Kore arasındaki görüşmeler ilk gün meyvelerini vermeye başladı. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Ali Kahyaoğlu, mermer, bor, alüminyum gibi maden ürünlerinin yanı sıra kağıt sektörünün de önemli potansiyeli olduğunu bildirdi. Klearnora firması Türkiye’de Ortadoğu pazarı için ortak kağıt yatırımı için görüşme gerçekleştirdi. İMİB Başkanı Kahyaoğlu, Güney Kore’deki mermer pazarının Çin’e kaybedildiğini belirterek, “Biz daha önce yıllarda bu ülkeye mermer ihracatı gerçekleştirdik. 1-2 dolarlık nakliye farkı sebebiyle kaybettik. Şimdi yeniden mermer ihracatına başlayabiliriz” dedi.

TİCARETTEN BALANS FARKI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de ticarette Türkiye ile Güney Kore arasındaki balans farkının yüksekliğine dikkat çekerek bu ülkedeki yatırımcıları üçüncü ülkelerde ortak iş yapmaya çağırdı. Büyükekşi “İhracatımız 471 milyon dolar, ithalat 7.5 milyar dolar. Ülkemiz aleyhine yapılan balans farkı çok yüksek. O yüzden STA bize fayda sağlayacak” dedi.

Star

Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,475 µs