En Sıcak Konular

''En ölümcül yıl olacak''

27 Şubat 2015 08:29 tsi
''En ölümcül yıl olacak'' ABD Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper, 2014 yılının küresel terörizm açısından en "ölümcül" yıl olduğunu söyledi.

Clapper, Savunma İstihbarat Ajansı Direktörü Vincent Stewart ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi'nde dünya genelindeki tehditlerle ilgili oturumda konuştu.

Terörizmin neden olduğu ölümlere ilişkin bilgileri paylaşan Clapper, 2014'ün küresel terörizm açısından en fazla kaybın yaşandığı yıl olduğunu ifade etti. Clapper, aşırılık yanlısı gruplardan kaynaklanan tehdidi "korkunç" olarak tanımlayarak, "Son 45 yıldır derlenen bilgilere göre 2014 yılı, son sayımlar tamamlandığında, küresel terörizm açısından en ölümcül yıl olacaktır" dedi.

2013 yılında dünya genelinde düzenlenen yaklaşık 11 bin 500 saldırıda, 22 bin insanın hayatını kaybettiği bilgisini veren Clapper, 2014'ün ilk 9 ayında ise 13 bin civarındaki saldırıda 31 bin kişinin öldürüldüğünü belirtti. Saldırıların ve ölümcül olayların yarısının Irak, Pakistan ve Afganistan'da meydana geldiğini anlatan Clapper, diğer terörist gruplara nazaran terör örgütü IŞİD'in geçen yılın ilk 3 çeyreğinde en fazla saldırı düzenleyen grup olduğunu kaydetti.

Clapper, IŞİD'e katılmak isteyen Amerikalılara da dikkati çekti. Yaklaşık 180 ABD vatandaşının savaşa katılmak için bölgeye seyahat ettiğini veya etme isteğinde bulunduğunu bildiren Clapper, bunların küçük bir kısmının tekrar ABD'ye geri döndüğünü aktardı. Clapper, Batılı ülkelerden 3 bin 400'den fazla yabancı savaşçının Suriye ve Irak'a geçerek terörist grupların saflarına katıldığını ve bunların yüzlercesinin ülkelerine döndüğünü dile getirdi.

IŞİD'in Irak ve Suriye'nin sınırları dışında da genişleme peşinde olduğuna vurgu yapan Clapper, "IŞİD, Ortadoğu'da Irak ve Suriye dışında nüfuzunu artırıyor ve ilan ettikleri halifeliklerini Arap Yarımadası, Kuzey Afrika ve Güney Asya'ya genişletmek istiyor. IŞİD, Batılı ve Şii çıkarlarına saldırmak istiyor" değerlendirmesini yaptı.

Suriye'de devam eden iç savaşta, Devlet Başkanı Beşşar Esed'in "kendinden emin olduğunu ve savaşı kazanabileceğini" düşündüğünü ifade eden Clapper, savaşın, bölgenin istikrarını tehdit etmeyi ve mezhepsel çatışmaların artışını sürdüreceğini bildirdi

aa

Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,395 µs