En Sıcak Konular

Rusya ve Brezilya ekonomilerinde tehlike alarmı

25 Şubat 2015 14:28 tsi
BRICS'in önemli iki üyesi olan Rusya ve Brezilya'nın ekonomileri geçtiğimiz yıl içerisinde büyük kayıp gösterdi. Rusya'yı yaptırımlar, Brezilya'yı ekonomik küçülme vurdu

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın üyesi olduğu BRICS beşlisinin iki önemli üyesinin ekonomilerinde alarm zilleri çalıyor. Geçtiğimiz yıl ortak bir kalkınma bankası kurarak Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na rakip çıkmarmayı hedefleyen BRICS beşlisinin şimdi iki ayağında ekonomik sıkıntı çekiliyor.

Son yıllarda dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Brezilya ekonomisinde ibresinin aşağıya dönmesinden korkuluyor. Brezilya ekonomisi geçtiğimiz on yıllar boyunca borçlarla boğuşmaya devam ediyordu. Ancak 2008 küresel mali krizinin ardından Brezilya ekonomisinin yakaladığı büyüme hızı dünyadaki birçok ülkeyi geride bırakmıştı. Ancak bu durumun değişmesinin söz konusu olduğu belirtiliyor.


EKONOMİ TAHMİNLERİ KÖTÜMSER

Uzmanların Brezilya ekonomisi için 2014 yılının son çeyreğine yönelik tahminlerinin kötümser olduğu biliniyordu. Açıklanan verilerin de bu görüşleri doğrular nitelikte olduğu kaydediliyor. Bu hafta başında, Brezilya Merkez Bankası, 2015 yılı Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) tahminini yarım puan aşağıya çekti. Diğer taraftan Merkez Bankası yetkilileri, Brezilya'da 2014 yılındaki ekonomik faaliyetin de yüzde 0,12 oranında düştüğünü açıkladı. Diğer taraftan, 2014 yılına ait GSMH oranlarının da önümüzdeki aya kadar açıklanmayacağı belirtildi.

Brezilya'nın bir zamanlar dinamik olan ekonomisini ağırlaştıran çeşitli faktörlerin olduğu kaydediliyor. Bunların başında, Brezilya'nın en büyük ticari partneri olan Çin'le olan ticaretinin küçülmesi gösteriliyor. Brezilya'nın Çin'den talep ettiği demir cevheri, soya fasulyesi ve diğer ham maddelerin yeteri kadar gönderilmemesi diğer taraftan da Brezilya para biriminin değer kaybetmesi de Brezilya ekonomisini ağırlaştıran etkenlerin başında geliyor.


KURAKLIK EKONOMİYİ VURDU

Diğer taraftan, Brezilya'nın başkenti ve ekonomisinin lokomotifi olan Sao Paulo'daki su sıkıntısı da Brezilya ekonomisini tehdit eden unsurlar arasında öne çıkıyor. Sao Paulo'da içme suyu sıkıntısının yanında, hidroelektrik santrallerinin kurulu olduğu barajlardaki su seviyesinin düşük olması elektrik üretimini azaltıyor. Bu nedenle birçok sanayi tesisi kapasitesinin altında üretim yapmak durumunda kalıyor.


RUS EKONOMİSİNE YAPTIRIM ZİNCİRİ

Ukrayna krizinden dolayı batının Rusya'ya uyguladığı ekonomik yaptırımlar Rusya ekonomisine büyük kayıp verdirdi. Rublenin bir yıl içerisinde neredeyse iki katı değer kaybetmesi de Rusya ekonomisini yavaşlatan unsurlar arasında yer alıyor.

Rusya ekonomisini olumsuz etkileyen faktörler arasında ekonomik yaptırımların yanı sıra petrol fiyatlarındaki sert düşüş de yer alıyor. Rusya, dünyadaki en büyük petrol ihracatçıları arasında yer alıyor. Petrol fiyatlarının düşüşü de en fazla Rus ekonomisini etkiliyor. Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Ksenia Yudayeva da rublenin değer kaybetmesi ve petrol fiyatlarındaki hızlı değişikliği Rus ekonomisi için tehdit olarak niteliyor.


RUSYA'NIN BİLİNEN PARA KAYBI

Rusya'nın dört ayda yaptırımlar ve düşen petrol fiyatlarından dolayı ekonomik kaybının 200 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Rusya Merkez Bankası Başkanı Yudayeva, petrol fiyatlarının düşmesinden dolayı Rusya'nın kaybının 150 milyar dolar olduğunu, yaptırımlar nedeniyle de kaybın yaklaşık 50 milyar dolar olduğunu söyledi. Sadece bu iki gerekçeyle Rusya'nın 2014 yılındaki parasal kaybının 200 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, yılbaşı gecesi rublenin hızlı değer kaybetmesiyle birlikte Rus milyarderlerin sadece kurdan kaynaklanan mali zararlarının 1,5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Bir gecede bu kadar para kaybına uğrayan Rus milyarderlerin bir kısmının sermayelerini başka ülkelere aktarma çabasında olduğu ileri sürülüyor.


RUSYA'DAN KAÇAN SERMAYE 151,5 MİLYAR DOLAR

Rusya'dan 2014 yılı içerisinde yurtdışına çıkan sermayenin 151,5 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Rusya Merkez Bankası 2014 yılında ülkeden 151,5 milyar dolarlık bir sermayenin çıktığını açıkladı. Rusya Merkez Bankası'nın yaptığı açıklamaya göre, bu miktar ülkeden şimdiye kadar çıktığı kaydedilen en yüksek miktar.

Rusya'dan kaçan sermayenin sahiplerinin tahmin edilenin aksine yabancı yatırımcılar değil, Rus bankalarıyla özel şirketler olduğu açıklandı.


RUSYA'NIN KREDİ NOTLARI DÜŞÜRÜLDÜ

Standart and Poors ile Fitch'ten sonra uluslararası değerlendirme kuruluşu Moody's de Rusya'nın puanını (Baa2) düzeyden (Baa3) seviyesine düşürdü.

Özellikle Rus devlet tahvillerine "junk" (çöp) damgasını vurdu. Böylece Rusya, 1998 küresel krizden buyana en düşük yatırım puanına sahip ülke haline geldi.

Moody's Rusya'nın kredi notunu düşürmesinden sonra şimdi de 7 Rus bankasının kredi notunu düşürdü. Moody's'den yapılan yazılı açıklamada, Rus bankacılık sektörünün devi Sberbank'ın ulusal para cinsinden mevduatlar için uzun vadeli notunun Baa3'ten Ba1'e düşürüldüğü ifade edildi.

Ülkenin en büyük ikinci bankası VTB'nin notu da Baa3'ten Ba1'e düşürüldü. Notları düşürülen diğer bankalar: Gazprombank (Ba1'den Ba2'ye), Rosselhozbank (Ba1'den Ba2'ye), AHML (Baa3'ten Ba1'e), Vneşekonombank (Baa3'ten Ba1'e) ve Alfabank (Ba1'den Ba2'ye). Tüm bankaların notu, ülke notu gibi "negatif" izlemeye alındı.



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,568 µs