En Sıcak Konular

Körfez, ABD'den İHA almak için kuyruğa girdi

25 Şubat 2015 12:49 tsi
ABD'nin İHA ve drone ihracatı konusunda gevşetme uygulamasının ardından Körfez ülkeleri ABD'den İHA satın almak için kuyruğa girdi

ABD geçtiğimiz günlerde İnsansız Hava Aracı (İHA) ve bomba taşıma kapasitesi olan droneların ihracatı konusunda kendi firmalarına uyguladığı kısıtlamaları gevşeteceği açıklamasında bulundu. Bu açıklamanın ardından dünya pazarına İHA satmak için yarışa giren ABD şirketlerine Körfez'den büyük talep geldi.

ABD İHA şirketleri Körfez ülkelerinin, iharacat gevşetmesinin gerçekleşmesinden sonra hem askeri hem de sivil amaçlar için üretilmiş farklı tür ihaları satın almak için büyük talep göstermesini bekliyor. ABD'deki İHA ve drone firmaları, yıllardı ABD hükümetine ihracattaki kısıtlamaları kaldırması için baskı uyguluy ordu.

Düzenlediği saldırılarla çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesinden dolayı birçok eleştiri alan droneların ihracatının gevşetilmesinin endişeleri artırdığı kaydediliyor.


KÖRFEZ ÜLKELERİ DRONE ALMA YARIŞINDA

ABD'den drone alabilmek için önceden başvuruları bulunan Körfez ülkelerinin, ABD'nin ihracat konusunda yapmayı planladığı gevşetmenin ardından çok sayıda drone ve İHA satın alacağı belirtiliyor. Bölgeye yapılan ilk İHA satış anlaşması 2013'te imzalandı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile ABD'nin General Atomic isimli firması arasında imzalanan 200 milyon dolarlık anlaşma çerçevesinde, şirket BAE'ye drone ve İHA satacak.

Sayısına yönelik herhangi bir açıklama yapılmayan İHA ve droneların teslimatının Nisan 2016'da başlayacağı kaydediliyor.

Şirketin yöneticisi Frank Pace, ihracat kısıtlamasının gevşetilmesinin ardından Ortadoğu'dan birçok ülkenin drone almak için talip olmasını beklediklerini söyledi. Frank Pace, "Yeni politikayla birlikte çok daha fazla hareketlilik bekliyoruz. Ortadoğu'da çok fazla ülke ile görüşme halindeyiz." dedi.

Diğer ABD'li İHA ve drone üreticisi firmalar da Ortadoğu'daki ülkelere satış yapmak için görüşmelere başladığını kaydediyor. ABD'li şirketler satış yapmak için birbiriyle rekabet ederken, diğer taraftan Körfez ülkeleri de satın almak için birbiriyle yarışıyor.

ABD'li bir diğer silah şirketi olan Lockheed Martin'in Ürdün, Irak, BAE ve Pakistan Yöneticisi James Hedges yaptığı açıklamada, "Bölge büyüyen bir pazar, biz de daha fazla anlaşma yapmak için görüşmeler yapıyoruz."



Bu haber 593 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,340 µs