En Sıcak Konular

Mantarlara dikkat!

25 Şubat 2015 11:06 tsi
Mantarlara dikkat! Mik­rop­lar in­san ya­şa­mım­da ö­nem­li rol oy­nu­yor. Ba­ğır­sa­ğı­mız­da bi­zim için sin­di­rim ya­pan ve vi­ta­min üre­ten çok çe­şit­li ve çok sa­yı­da mik­rop yer alı­yor. Ba­zı man­tar­lar küf de­nen gru­ba gi­ri­yor ve sağlığımızı küf­len­di­ri­yo

İs­tan­bul Flo­ren­ce Nigh­tin­ga­le Has­ta­ne­si, Sağ­lık­lı Ya­şam Mer­ke­zi Di­rek­tö­rü Dr. Öz­gür Şa­mil­gil, pey­nir gi­bi ba­zı gı­da­la­rın ol­gun­laş­tı­rıl­ma­sın­da kul­la­nı­lan bu man­tar­la­rın ba­zı­la­rı, ken­di­le­ri za­rar­lı ol­ma­sa da in­san sağ­lı­ğı­nı teh­dit eden ze­hir­ler üret­ti­ği­ne dik­kat çek­ti. Bu ze­hir­le­rin ço­ğu yük­sek ısı­ya da­ya­nık­lı ol­du­ğun­dan pi­şir­me son­ra­sın­da bi­le yok ol­ma­dı­ğı­na da vur­gu ya­pan Şa­mil­gil bu ko­nu­da bi­lin­me­yen­le­ri açık­la­dı.

KÜFÜN BİLİNMEYENLERİ...

Halk ara­sın­da küf ola­rak ad­lan­dı­rı­lan bu man­ta­rın üret­ti­ği en ze­hir­li mad-de­ler­den bi­ri­si af­la­tok­sin ola­rak ad­lan­dı­rı­lı­yor. Küf man­ta­rı top­rak­ta ve ha­va bol mik­tar­da bu­lu­nu­yor. Ba­zı man­tar­lar üre­me için se­çi­ci dav­ra­nır­ken af­la­tok­sin üre­ten man­tar­lar hem hay­van­sal hem de bit­ki­sel kay­nak­lı gı­da­lar­da üre­te­bi­li­yor. Gı­da­nın içe­ri­ği de bu açı­dan önem­li­dir. Şe­ker içe­ri­ği yük­sek gı­da­lar üre­me­yi ko­lay­laş­tı­rı­yor.

ÜREME KOŞULLARI

Üre­me­le­ri için en uy­gun ko­şul ola­rak sı­cak­lı­ğın      25-30 de­re­ce ara­sı ve ne­min yüz­de 70 üze­ri ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Ge­nel­lik­le 10 de­re­ce­nin al­tın­da üre­me­le­ri du­ru­yor. Ok­si­jen ba­ğım­lı ol­sa­lar da or­tam­da yüz­de 1 ka­dar ok­si­jen bu­lun­ma­sı bi­le üre­me­le­ri­ne ye­te­bi­li­yor.

ZARARLARI

Af­la­tok­sin­ler­de, ze­hir­le­yi­ci et­ki ya­nın­da, do­ğum­sal ano­ma­li­ler, he­pa­tit, si­roz ve kan­ser ris­ki var. Yük­sek mik­tar­da af­la­tok­sin içe­ren gı­da­la­rın kı­sa sü­re­de ve faz­la tü­ke­ti­mi sin­di­rim bo­zuk­lu­ğu, sa­rı­lık, vü­cut­ta ka­na­ma ve  ka­ra­ci­ğer ye­ter­siz­li­ği ile ölü­me ne­den ola­bi­li­yor. Kan ve id­rar test­le­ri ile teş­his edi­le­bi­li­yor. Kro­nik ya­ni ya­vaş ve uzun sü­re­li ze­hir­len­me­de ise ka­ra­ci­ğer il­ti­ha­bı­na bağ­lı si­roz, ka­ra­ci­ğer kan­se­ri, ka­lın ba­ğır­sak, mi­de, ak­ci­ğer kan­se­ri ve iç or­gan­lar­da yağ­lan­ma­ya bağ­lı ha­ra­bi­ye­te ne­den ola­bi­li­yor.

NASIL TEDBİR ALACAĞIZ?

Ha­va ve top­rak­tan bu­laş­ma­yı en­gel­le­mek müm­kün ol­ma­sa da üre­me­ye en­gel ol­mak için alın­ma­sı ge­re­ken ba­zı ted­bir­ler işe ya­rı­yor. Ge­le­nek­sel top­rak üze­rin­de ku­rut­ma ye­ri­ne yer­den yük­sek ger­gin ağ­lar üze­ri­ne sey­rek şe­kil­de ya­ya­rak, ze­de­len­miş­le­ri ayık­la­ya­rak ku­rut­mak ge­re­ki­yor. 10 de­re­ce­den dü­şük ısı­da, nem­siz or­tam­da de­po­lan­ma­sı, nak­li­yat es­na­sın­da ve son­ra­sı da bu ko­şul­la­rın sür­dü­rül­me­si ge­re­ki­yor.
Tü­ke­ti­ci ola­rak bu risk­ler­den uzak kal­mak için, küf içer­me­yen, can­lı do­ğal gö­rü­nüm­lü, ze­de­len­me­miş, ye­ni ha­sat ve va­kum­lu am­ba­laj­lı ve gü­ve­ni­lir mar­ka­lı ürün­le­ri ter­cih et­mek ev­de de so­ğuk ve nem­siz or­tam­da mu­ha­fa­za et­mek ge­re­ki­yor.

HANGİ GIDALARDA BULUNUYOR?

Ko­şul­lar uy­gun ol­du­ğun­da en çok küf ve bu­na bağ­lı af­la­tok­sin olu­şu­mu­na ne­den olan gı­da­lar  yağ­lı to­hum­lar, ku­ru ye­miş­ler, ku­ru mey­ve­ler, ku­ru bak­li­yat, sert ka­buk­lu mey­ve­ler, ta­hıl­lar ve pey­nir­ler ola­rak bi­li­ni­yor.

CEVİZ, FINDIK, ET, PEYNİR...

Baş­ta An­tep fıs­tı­ğı, yer fıs­tı­ğı, ce­viz, fın­dık, kır­mı­zı pul bi­ber, mı­sır, ay­çi­çe­ği, pi­rinç, in­cir, ar­pa, bul­gur, mer­ci­mek, ku­ru fa­sul­ye gi­bi bit­ki­sel gı­da­lar ve küf­lü pey­nir, ka­şar, hay­van et­le­ri bun­lar ara­sın­da yer alı­yor. Özel­lik­le küf­len­miş mı­sır gi­bi yem­ler­le bes­le­nen hay­van­la­rın eti, sü­tü ve yu­mur­ta­sı­nın tü­ke­til­me­siy­le de vü­cu­du­mu­za gi­re­bi­li­yor.

BUGÜN GAZETESİ 

Bu haber 887 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,493 µs