En Sıcak Konular

Borsa güne yükselişle başladı

25 Şubat 2015 09:59 tsi
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre 573,03 puanlık yükselişle 87.264,27 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da pay piyasaları dünkü kapanışa göre ortalama yüzde 0,66 değer kazandı. Açılışta, bankacılık endeksi yüzde 0,91, holding endeksi yüzde 0,62 yükseliş kaydetti. En fazla kazandıran sektör endeksi yüzde 1,53 ile "finansal kiralama, faktoring" oldu.
 
Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirim kararının ardından yatay bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in açıklamaları ile pozitife döndü. Dün gün içinde 2,4876 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, Yellen'in açıklamaları ile düşüşe geçerken, bugün bankalararası piyasada 2,46'nın hemen altında dengelenme çabasında.
 
Analistler, Yellen ile gelen iyimserliğin çok güçlü olmadığını, bundan sonra da ABD verilerinin piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini belirterek, bugün ABD'de açıklanacak yeni konut satışları verisinin takip edileceğini kaydediyor.
 
BIST 100 endeksinin 87.000 direncinin üzerinde tutunması durumunda yükseliş eğiliminin korunacağını aktaran analistler, 88.800 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.
 
Serbest piyasada döviz
 
İstanbul serbest piyasada dolar 2,4630, avro 2,7960 liradan güne başladı.
 
Kapalıçarşı'da 2,4600 liradan alınan dolar 2,4630 liradan satılıyor. 2,7930 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,7960 lira olarak belirlendi.
 
Önceki kapanışta doların satış fiyatı 2,4790 lira, avronun satış fiyatı ise 2,8070 lira olmuştu.
 
Küresel piyasalar Yellen'in açıklamaları ile pozitif
 

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in dünkü açıklamalarının faiz artırım sürecine ilişkin beklentileri ötelemesiyle pozitif bir seyir izliyor.
 
Fed Başkanı Yellen, dün ABD Kongresi'nde yaptığı sunumda ekonomik koşulların toparlanmayı sürdürmesi durumunda faizlerin artırılabileceğini belirtirken, faizlerin artırılmadan önce Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) metninde bulunan "sabırlı olunacak" ifadesinin kaldırılacağını, bu ifadenin en az iki toplantıyı içerdiğini kaydetti. Yellen ayrıca enflasyon görünümü konusunda güvenli olunduğunda faiz artırımının uygun olacağını ve istihdamın toparlansa da iyileşme için daha alan bulunduğunu ifade etti.
 
Açıklamaların ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2'nin altına gerilerken, pay piyasalarında rekorlar geldi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,51 yükselerek 18.209 puan ile tüm zamanların kapanış rekorunu kırarken, S&P 500 endeksi de yüzde 0,28 artışla kapanış rekorunu 2,115 puana taşıdı.
 
Avrupa tarafında, Avro Bölgesi maliye bakanlarının Yunanistan'ın, mali programın 4 ay uzatılması karşılığında sunduğu reformlar listesini onaylaması ve Yellen'in açıklamalarının ardından avro/dolar paritesinin bir aydır içinde bulunduğu yatay bant içindeki seyrini devam ettirmesi dikkati çekti. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,67, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,50 yükseliş kaydederken, Yunanistan'da ASE endeksi yaklaşık yüzde 10 değer kazandı.
 
Yurtiçinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirim kararının ardından yatay bir seyir izleyen piyasalar, Yellen'in açıklamaları ile pozitife döndü. Dün gün içinde 2,4876 seviyesine kadar yükselen dolar/TL 2,46 sınırına kadar gerilerken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,47 artışla 86.691 puandan tamamladı.
 
Dün açıklanan Para Politikası Kurulu (PPK) kararlarında TCMB, politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7,50'ye çekerken, faiz koridorunun üst bandını yüzde 11,25'ten yüzde 10,75'e ve faiz koridorunun alt bandını da yüzde 7,50'den yüzde 7,25'e indirdi.
 
Analistler, Yellen ile gelen iyimserliğin çok güçlü olmadığını, bundan sonra da ABD verilerinin piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini belirtiyor. Bugün ABD'de açıklanacak yeni konut satışları verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, yurtiçinde 2,4640 seviyesinde dengelenen dolar/TL'nin 2,46'nın altına gerilemesi durumunda pozitif havanın etkisini artırabileceğini tahmin ediyor.

aa


Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,808 µs