En Sıcak Konular

Hava saldırıları Halep ve Dera'ya büyük hasar verdi

25 Şubat 2015 08:23 tsi
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün son raporunda, muhaliflerin kontrolündeki yaklaşık bin 500 noktada hava saldırısıyla oluştuğu belirtilen büyük hasarlar gözler önüne serildi.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye'de muhaliflerin kontrolünde bulunan Halep ve Dera kentlerine düzenlenen hava saldırılarında bin 500 civarında noktada büyük hasar meydana geldiğini belgeledi.
 
HRW, BM'de açıkladığı son raporunda, Suriye rejiminin BM Güvenlik Konseyi'nin kınama kararına rağmen sivillerin yaşadığı bölgelere ayrım gözetmeksizin hava saldırılarını sürdürdüğünü bildirdi.
 
HRW'nun uydu görüntüleri üzerinde yaptığı analizler, şahitlerin beyanları, video ve fotoğrafların incelenmesiyle hazırladığı raporda, 22 Şubat 2014 ile 25 Ocak 2015 arasındaki zaman diliminde muhaliflerin kontrolünde olan Dera bölgesindeki 10 kasaba ve köyde en az 450, Halep'te ise binden fazla büyük hasar gören noktanın tespit edildiği vurgulandı.
 
Raporda, bölgedeki hasarların, havadan atılmış geniş hacimli bombalar ve varil bombalarının yol açtığı etkiyle örtüştüğü belirtilerek, bazı vakalarda ise füze ve roket atışı sonucu meydana gelen hasarların görüldüğü ifade edildi.
 
HRW Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Nadim Houry, BM'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi'ni suçlayarak, "BM Güvenlik Konseyi, Beşar Esed'in ölümcül hava saldırılarını ve sivillerin öldürülmesini durdurmak için son bir yıldır hiçbir şey yapmadı" dedi.
 
Halep'te çatışmaların dondurulması planının görüşülmekte olduğunu da hatırlatan Houry, "Soru şu: Rusya ve Çin, sonunda BM Güvenlik Konseyi'nin bu varil saldırılarını durdurmak için önlem almasına izin verecek mi vermeyecek mi?" diye konuştu.
 
BMGK'dan Suriye'ye silah ambargosu talebi
 
HRW, raporda uydu fotoğraflarına da yer vererek aynı noktaların muhtemel hava saldırıları öncesi ve sonrası durumunu yansıtıp hasarın büyüklüğüne işaret etti.
 
Raporda BM Güvenlik Konseyi'nden Suriye Hükümeti ve diğer insan hakları ihlali gerçekleştiren gruplara silah ambargosu uygulaması da istenerek, "Silah ambargosu, Suriye Hükümeti'nin hava saldırıları ile uluslararası hukuku çiğneme imkanını sınırlandırır. Bu ambargonun içinde Suriye'ye yeni helikopter temin edilmesi de yer almalı. BMGK, ağır insan hakları ihlallerine karışan kişilerin varlıklarını dondurmalı ve konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk etmeli" ifadelerine yer verildi.

aa


 

Bu haber 482 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,990 µs