En Sıcak Konular

Bağdadi kasabası hala IŞİD'in elinde

24 Şubat 2015 13:24 tsi
Irak'ın Bağdadi nahiyesinin IŞİD grupları tarafından ele geçirilmesinin ardından bölgeyi geri almak isteyen Irak ordusu ve silahlı gruplar düzenledikleri ağır saldıra rağmen hala Bağdadi'yi geri alamadı

Irak'ın Bağdadi nahiyesinde devam eden şiddetli çatışmalara rağmen, Irak ordusu ve beraberindeki silahlı aşiret grupları Bağdadi'yi IŞİD gruplarının elinden alamadı.

Bağdadi nahiyesine yakın bölgede bulunan bir askeri üsste ABD askerlerinin bulunduğu biliniyor. IŞİD'in stratejik öneme sahip bu üsse yakın bölgedeki Bağdadi'yi ele geçirmesinden dolayı ABD'nin ve Irak hükümetinin endişelerinin arttığı ifade ediliyor.

ABD'li bir general, Amerikan ordusunun bulunduğu stratejik hava üssünün yakınlarında bulunan Bağdadi bölgesinin IŞİD'in elinden geri alınması için 800 Iraklı askerin savaştığını söyledi.

Aynı yetkili Anbar kentinde bulunan tüm aşiretlerin de Irak ordusuyla birlikte çatışmalara katıldığını ve IŞİD'in ağır zayiatlar vermeye başladığını ifade etti. Diğer yandan Peşmerge kuvvetlerinin Musul’un güneyindeki IŞİD grupların yönelik saldırı başlattığı aktarılıyor. Kaynaklar, saldırıların koalisyon güçlerinin desteğiyle devam ettiğini ve çatışmaların halen sürdüğünü duyurdu.


50 AİLE BAĞDADİ'DEN KAÇARAK BAĞDAT'A GİTMEK ZORUNDA KALDI

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMYK), Anbar ilinin Bağdadi ilçesinden Irak'ın başkenti Bağdat'a sığınanlara, insani yardımda bulundu.

BMYK'nin Bağdat'taki binasında gerçekleşen yardım organizasyonu kapsamında 50 aileye gıda ile yatak, soba ve battaniye dağıtımı yapıldı. Yardım sonrası BMYK Komiserliği Irak Temsilcisi Niell Wright, BM Irak Yardım Misyoneri Lise Grande ve Hit Kaymakamı Muhenned el-Ubeydi ortak basın toplantısı düzenledi.

Niell Wrihgt, Irak'ın birçok bölgesi gibi Bağdadi'de de insani durumun "içler acısı" olduğunu belirterek, "Yaşanan dram, insani yardıma daha fazla yoğunlaşmamızı gerektiriyor. Bugün Irak içinde 2 milyon 250 bin kişi terör saldırıları sonucu yerinden edildi. Buna ek olarak Kürdistan bölgesinde yaklaşık 250 bin Suriyeli mülteci var. Bunlar ciddi rakamlar ve hükümetler üzerinde fazla yük demek" dedi.

BM Irak Yardım Misyoneri Lise Grande de Bağdadi'den gelen ailelerin sıkıntılarını kendilerinden duymak için Bağdat'ta olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu: "Ailelerden korkunç ve insanı ürküten hikayeler dinledik. Durumun gidişatından endişeliyiz. Diğer bir kaygımız da insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşma konusundaki sıkıntılar. Oradaki halkın özellikle temel gıda ve ilaç noktasında ciddi yardıma ihtiyacı var. Merkezi Irak hükümetinin, Bağdadi'ye havadan insani yardım yapma kararına sevindik. İnsanların geçirdiği sıkıntıları hafifletmek için hepimizin var gücüyle çalışması gerekiyor."


İNSANİ KRİZ YAŞANABİLİR

Anbar'a bağlı Hit ilçesi Kaymakamı Muhenned el-Ubeydi ise BMYK, merkezi hükümet ve güvenlik güçlerine teşekkür ederek sözlerine başladı.

Yardımların ivedilikle artmasını talep etiklerini belirten Ubeydi, "Çağrımız merkezi hükümet, Arap ülkeleri ve dünya ülkelerinedir. Bağdadi'de içecek su sıkıntısı yaşanıyor. Güvenlik anlamında herhangi bir tehdit veya risk yok. Fakat insani yardıma ihtiyaç söz konusu" ifadelerini kullandı.

"Bölgedeki halkın imdadına yetişilmezse insani açıdan büyük bir felaket ve kriz yaşanabilir" uyarısında bulunan Ubeydi, BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun'a özel çağrı yapmak istediğini dile getirdi.

Anbar vilayetinin merkezi Ramadi'nin 90 kilometre batısındaki Bağdadi nahiyesi özellikle IŞİD'in, "Elbu Ubeydi" aşiretine yönelik katliamlarıyla gündeme gelmişti. IŞİD'in, en son nahiyede bu aşirete mensup 150 kişiyi idam ettiği öne sürülmüştü. IŞİD'in, bölgede onlarca kişiyi de canlı yakarak öldürdüğü iddia edilmişti.



Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,717 µs