En Sıcak Konular

Petrolün kontrolünü federal hükümete bırakamayız

23 Şubat 2015 21:32 tsi
Petrolün kontrolünü federal hükümete bırakamayız IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, anayasal hakları olan petrol meselesinden feragat etmeyeceklerini belirterek, "Petrolün kontrolünü hiçbir şekilde federal hükümetin inisiyatifine bırakamayız" dedi.

 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, anayasal hakları olan petrol meselesinden feragat etmeyeceklerini belirterek, "Petrolün kontrolünü hiçbir şekilde federal (Merkezi Bağdat) hükümetin inisiyatifine bırakamayız" dedi.

Başbakan Barzani, Yardımcısı Kubat Talabani, Ekonomi ve Maliye Bakanı Rebaz Muhammet Hamlan, Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami ve Planlama Bakanı Ali Sindi'nin katılımıyla Başbakanlık konutunda yerel medya organlarının yöneticileriyle bir araya geldi. Barzani, görüşmede, Erbil-Bağdat arasındaki petrol sevkiyatı sorunu, Irak'ın 2015 bütçesi ve Bağdat tarafından gönderilmeyen memur maaşlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Barzani ve bakanların basın yayın kuruluşları yöneticileriyle gerçekleştirdiği görüşmeye ilişkin ayrıntılar,  IKBY hükümetinin internet sitesinde yayımlandı. Yapılan açıklamaya göre, Barzani, Kürdistan bölgesinin 2 Aralık 2014 tarihinde Erbil-Bağdat arasında varılan anlaşmaya uymadığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu söyleyerek, "Kürdistan bölgesininpetrol siyaseti, Irak Anayasası'nın kanunlarına göre belirlenir. Petrol meselesinde tamamen anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Bu anlamda anayasal hakkımızdan feragat etmemiz söz konusu olamaz. Petrolün kontrolünü hiçbir şekilde federal hükümetin inisiyatifine bırakamayız. Kürdistan bölgesi olarak bütün sorunlarımızı diyalog ve karşılıklı anlayış üzerinden çözmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Anlaşmaya bağlıyız

Erbil-Bağdat petrol anlaşmasıyla ilgili bazı teknik aksaklıklar olabileceğini ifade eden Barzani, "Bölgesel hükümet olarak anlaşmaya sonuna kadar bağlıyız. Son nefesimize kadar Bağdat ile olan bütün sorunları ve anlaşmazlıkları bir çözüme kavuşturmak istiyoruz. Çünkü Kürdistan bölgesinin önceliği, Irak hükümetiyle olan sorunlarını çözmek ve 2015 bütçesinin uygulanmasını sağlamaktır. Bu durumun çözülmesi Kürdistan bölgesinin olduğu gibi bütün Irak'ın da çıkarınadır. Ancak şunu da söylemeliyiz ki; şayet Irak anlaşmaya bağlı kalmaz ve bütçe yasasını uygulamazsa Kürdistan bölgesi başka çareler aramak zorunda kalacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Karşılıklı diyalog

Karşılıklı diyalog ve anlayıştan yana olduklarını dile getiren Barzani şunları kaydetti:

"Sadece petrol meselesinde değil, ticari, ekonomik, güvenlik, askeri ve diğer bütün konularda Bağdat ile bir anlaşmaya varabilmek bizim için son derece önemlidir. Her zaman Bağdat'a gitmeye ve bütün sorunlar için çözüm yolları bulmaya hazırız. Aynı şekilde müzakerelerden de kaçmadık."

Başbakan Yardımcısı Talabani de, Kürt hükümetinin mali kriz, terörle mücadele, sığınmacılara yönelik yardımlar ve memur maaşlarıyla ilgili hazırladığı planın başarılı olacağını ifade etti.

Doğal Kaynaklar Bakanı Hawrami ise yapılan petrol anlaşmasıyla ilgili "Kürdistan hükümeti, anlaşmaya bağlıdır. Şu ana kadar anlaşmada belirlenen petrol miktarı günlük olarak gönderiliyor. Bazen teknik arızalar nedeniyle belirlenen miktara ulaşılmıyor. Ancak iki tarafın üzerinde anlaştığı petrol miktarı günlük olarak gönderilecektir" bilgisini paylaştı.

İbadi, IKBY hükümetini suçlamıştı

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani'nin yerel medya yöneticileriyle bir araya gelmesi "sürpriz" olarak değerlendirildi. Zira Başbakanlık gündeminde olmayan bu toplantı, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin, dün medya mensuplarıyla buluşup, petrol sevkiyatı, ekonomik kriz ve ülkedeki güvenlik durumuyla ilgili açıklamalar yapmasından sonra gerçekleşmiş oldu.

Irak Başbakanı İbadi, Bağdat merkezli medya kuruluşlarının idarecileriyle yaptığı söyleşide, IKBY hükümetini varılan anlaşmaya uymamakla suçlamış ve "Bölgesel yönetim, eski petrol fiyatlarına göre hisse talebinde bulunuyor bu da mümkün değil" demişti. 

AA



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,598 µs