En Sıcak Konular

Ruhani: İran'a 'bilim ayrımcılığı' dayatılıyor

23 Şubat 2015 14:54 tsi
İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Kimse İran’ın nükleer programının barışçıl olamadığını iddia edemez. İran'a bilim ayrımcılığı dayatılıyor" dedi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Kimsenin İran'ın nükleer programını barışçıl olmadığını iddia edemeyeceğini" söyledi.

Ruhani, başkent Tahran'da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Bilim ve Teknoloji Bakanları Konferansı'nda yaptığı konuşmada, "Bilime erişim bireyler ile ülkelerin temel haklarıdır. Hiçbir ülke halkı, asılsız bahanelerle bilime erişimden mahrum bırakılamaz. Bilim ayrımcılığı, gelişmekte olan ülkelerde az gelişmişlik, yoksulluk ve işsizlik döngüsünü dayatmak için bir araç olarak kullanılıyor. Bağımsız ülkelerin birlik halinde bu tutuma karşı durmaları zaruriyet arz etmektedir" dedi.

Ülkelere "bilim ayrımcılığının" dayatılmasının "modern emperyalizm" olduğunu ifade eden Ruhani, "Dünyadaki büyük güçler ve siyasi bloklaşmalardan bağımsız olan Bağlantısızlar Hareketi ülkeleri, bilim ve teknoloji alanında gelişme esasına ise sıkı sıkıya bağlı kalmalıdır. Bu hareketin temel ilkelerinden biri de karşılıklı menfaat ve işbirliklerini ilerletmektir" diye konuştu.

Son yıllardaki köklü değişikliklerin ardından, yeni dünya düzeninin gereksinimlerine cevap verebilmek için Bağlantısızlar Hareketinin ifa ettiği rolü ve geleceğini gözden geçirmesi gerektiğine değinen Ruhani, üye ülkelerin bilim ve teknoloji alanlarındaki tecrübelerini birbirlerine aktarıp, bilimsel kapasitelerini ortak kullanıma açarak, halklarının refah seviyesini yükseltebileceklerini dile getirdi.


İRAN'IN NÜKLEER FAALİYETLERİ

Konuşmasında ülkesinin nükleer faaliyetlerinden dolayı yaptırımlara tabi tutulmasını eleştiren Ruhani, "Halkımız son 12 yıldır, meşru hakkı yeni teknoloji bilimi olan nükleer enerji elde etme hakkına sahip çıktığı için en zorlu baskılara maruz bırakılmıştır. Yaptırımları uygulayanlar ile İran'ın nükleer konusunu güvenlik sorunu haline getirilmesi planını yönetenler, İran halkının ve yönetiminin hedeflerini çok iyi biliyorlar. Bugün dünyada kimse İran'ın nükleer programının barışçıl içerikli olmadığını iddia edemez. Bu tür saldırgan davranışlar bilim ayrımcılığı dayatmasının en bariz örnekleridir" şeklinde konuştu.

Ruhani, ülkesinin bilim ve teknoloji alanlarında elde ettiği başarıları, kadınların üniversitelerdeki yüksek katılımlarıyla ilişkilendirerek, "Kadınların üniversitelerde çoğunlukta olduğu bir döneme şahidiz. Bu kadınlar teknolojinin her alanında aktif rol üstleniyorlar. Bu başarıdan yola çıkarak Bağlantısızlar Hareketi ülkeleri de bilim ve teknolojide kadınların sağladığı eşsiz potansiyelden yararlanabilir" önerisinde bulundu.

"Sürdürülebilir kalkınma için bilim, teknoloji ve yenilik" temalı konferansta, Bağlantısızlar Hareketi üye ülkelerinde bu konuda genel bir politikanın belirlenmesi ile "bilim ve teknoloji diplomasisinin" geliştirilmesi hedefleniyor. İran devlet televizyonu, 58 ülkeden temsilcinin katıldığı konferansa, 31 üye ülkenin bakan düzeyinde katıldığını duyurdu.



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,486 µs