En Sıcak Konular

Türbe boşaltıldı, çatışmalar arttı

23 Şubat 2015 08:20 tsi
Türbe boşaltıldı, çatışmalar arttı Türkiye’nin operasyonla boşalttığı Süleyman Şah Türbesi’nin çevresinde IŞİD ve PYD arasındaki çatışmalar şiddetlendi.

IŞİD’in Kobani’den çıkartılmasının ardından, PYD’nin silahlı kanadı YPG sınır boyunca Batı’ya doğru ilerlemeye başlarken çatışmalar Süleyman Şah türbesinin olduğu bölgenin yakınlarına taşındı.   

Al Jazeera'nın haberine göre Kobani’den çıkarıldıktan sonra hava bombardımanları ile lojistik yolları da kesilen IŞİD, kasaba çevresindeki bir çok köyü de kaybederek Kobani operasyonunu başlattığı Cerablus ilçesine geri çekildi.

En son Kobani’nin batısında 48 köyü ele geçiren YPG ile IŞİD’in kontrolünde bulunan Cerablus ilçesi arasındaki mesafe 4 kilometreye kadar düşmüş durumda.

YPG  batıdaki stratejik öneme sahip Zağros  tepesinden sonra Berkel, Zormağar ve Getaş köyleri ile Kobani’nin güneyinde yer alan Herus, Hemdine Rojova, Hemdine Rojhilat, Dafiye, Seyyit Keta, Hirab Bergir, Hatuniyye, Kofin, Nasır ve Şete köylerinde ile Güneybatı bölgesinde ki Pilling ve Şam köylerinde de kontrolü sağladı.

Türbe boşaltıldıktan sonra çatışmalar arttı

Bu Sabah Türk ordusu tarafından gerçekleştirilen Şah Fırat operasyonu sonrasında Süleyman Şah Türbesi etrafında YPG ile IŞİD arasında şiddetli çatışmalar başladı.

Çatışmalar, Türk ordusu tarafından ‘istismara sebebiyet vermemesi’ amacıyla kullanılamaz hale getirilen Süleyman Şah Türbesi çevresinde yer alan Horus, Şuhul kavşağı, Şehade ve Der Halaf köylerinde sürüyor.

Çatışmalar boşaltılan türbenin 600 metre yakınlığında bir mesafede gerçekleşiyor.

Suriye Eşmesi YPG’nin kontrolünde

Batı yönünde ilerleyen YPG, Süleyman Şah Türbesi’nin taşınacağı Suriye Eşmesi köyünü, 3 gün önce ele geçirmişti.

Birecik sınırları içerisinde yer alan, Aşağı Eşme, Büyük Eşme ve Orta Eşme köyleri ile sınır olan Suriye Eşmesi Köyü 1926 yılında çizilen harita ile sınırın Suriye tarafında kalan Kürt köylerinden biri.

YENİ TÜRBENİN İNŞAATINA BAŞLANDI

Süleyman Şah Türbesi için Suriye'nin Eşme köyünde belirlenen yeni yerde inşaat çalışmaları başladı. Türk bayrağının dikildiği alanda çalışan iki iş makinesi askerler tarafından korunuyor.

Türbenin yeni yeri Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinin sınır bölgesindeki Eşme köyünün tam karşısında yer alıyor. Türkiye tarafından gözle görülebilecek bir mesafede, Suriye topraklarının 200 metre kadar içinde.
 Askerlerin operasyon gecesi Türk bayrağı diktiği bölgede yer alaması planlanan yeni türbe ve karakolun inşaatına başlandı. İki iş makinesi alanda çalıştığı esnada askerler de çevrede güvenlik önlemi aldı. Eşmeler Köyü'ne gitmek isteyen gazeteci ve sivillere ise 'askeri yasak bölge' gerekçesiyle izin verilmedi

'Türbenin yeni yeri de Türk toprağı'

Başbakanlık ofisinden, trübenin yeni yerine taşınmasıyla ilgili hukuki durumla ilgili de şu açıklama yapıldı: 1921 Ankara Antlaşması, 1956 Halep Protokolü, 2003 mutabakatı ve 2012 tarihli nota çerçevesinde türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi ve müştemilatı Türk toprağı olma niteliğini haizdir.

Bu çerçevenin sağladığı hukuki meşruiyet etrafında, türbenin konulacağı yeni geçici alan yine sınırlarımızın dışında, Suriye tarafında bulunmaktadır. Türbenin bulunacağı alan, hudutlarımızın dışında bulunmakla beraber, Türk toprağıdır.

Suriye’deki durum normalleşirse, bu tedbir ihtiyacı ortadan kalkacak ve yeni duruma göre şartlar şekillenecektir.
 
Al Jazeera Türk
 

Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,564 µs