En Sıcak Konular

Kimse TSK'ya şaka bile yapmasın

22 Şubat 2015 18:23 tsi
Kimse TSK'ya şaka bile yapmasın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Şah Fırat Operasyonu'na ilişkin "Kimse Türk Silahlı Kuvvetleri ile şaka bile yapmasın, TSK dün akşam kabiliyetini tüm dünyaya bir kere daha göstermiştir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "(Şah Fırat Operasyonu'na ilişkin) Arazideki unsurların hepsine tek tek uyarılar yapıldı, 'Biz bu akşam saat 21.00'de buraya gireceğiz, emanetlerimizi ve askerlerimizi getireceğiz, karşımıza hiç kimse çıkmasın. Çok şükür hiç böyle çatışma da olmadı. Uyarılarımızı yaptık, zaten kardeşimiz de iş kazası sebebiyle hayatını kaybetti" dedi.

Çavuşoğlu, Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen AK Parti Antalya Gençlik Kolları İl Kongresi'ne katıldı. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, tarihin unutulmaması gerektiğini belirterek, Suriye'nin Halep kenti sınırları içerisindeki Karakozak köyünde bulunan Süleyman Şah Türbesi'ndeki askerlerin tahliyesi için düzenlenen askeri operasyonu hatırlattı.

Dün gece saat 21.00'de başlayan operasyonu birçok insanın sabah Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun basın toplantısıyla öğrendiğini dile getiren Çavuşoğlu, sosyal medyada ise bazı haberler dolaştığını, bunlar arasında gerçek olmayan bilgilerin de yer aldığını dile getirdi.

Dün akşam tarihin şanlı sayfalarına giren bir operasyon gerçekleştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, bu operasyonun sadece dün akşam karar verilmiş ve başlamış bir operasyon olmadığını kaydetti. Sınırdan yaklaşık 37 kilometre ötede Süleyman Şah Saygı Karakolu ve emanetler bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Burası bizim topraklarımız yani ay yıldızlı bayrağın dalgalandığı Türkiye Cumhuriyetinin topraklarıdır. Bu toprakları Türk askerleri korumuş, şu anda Suriye'deki arazideki gerçeklerden dolayı burada olası tehditlere karşı gerek askerlerimizin gerekse oradaki emanetlerimizi korumak, kollamak için dün akşam dünyada herkesin saygı ve hayranlıkla izlediği bir operasyonu gerçekleştirdik."

Bakan Çavuşoğlu, operasyonu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, adım adım, dakika dakika takip ettiğini, Başbakan Davutoğlu'nun da karargahta, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ile operasyonu yönlendirdiğini, Dışişleri Bakanlığı olarak da kendilerinin üzerlerine düşen görevleri yaptıklarını bildirdi.

Operasyonun başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini dile getiren Çavuşoğlu, bir askerin kaza nedeniyle şehit olduğunu belirterek, ailesine sabırlar diledi. Çavuşoğlu, tüm askerleri, komutanları da tebrik ettiğini kaydetti.

Zırhlı araçlarla, tanklarla bölgeye girildiğini anlatan Çavuşoğlu, "Arazideki unsurların hepsine tek tek uyarılar yapıldı, 'Biz bu akşam saat 21.00'de buraya gireceğiz, emanetlerimizi ve askerlerimizi getireceğiz, karşımıza hiç kimse çıkmasın. Çok şükür hiç böyle çatışma da olmadı. Uyarılarımızı yaptık, zaten kardeşimiz de iş kazası sebebiyle hayatını kaybetti" diye konuştu.

"Muhalefette hazımsızlık var"

Bu operasyonla ilgili dışarıda büyük bir hayranlık ve saygınlık olduğuna işaret eden Bakan Çavuşoğlu, herkesin bu operasyonun nasıl yapıldığını sorduğunu belirtti. Musul Başkonsolosluğu'nun personeline yönelik düzenlenen operasyonun da hayranlıkla sorulduğunu anlatan Mevlüt Çavuşoğlu, "Bakıyoruz içerideki muhalefete, büyük bir rahatsızlık var. Hem de öyle, böyle bir rahatsızlık değil, hazımsızlık var. Yani bunların söylemlerine bakıyoruz da bizim askerlerimiz orada kalsa, o emanetler orada kalsa da onlara bir şey olsa da iktidar zora düşse, zorda kalsa diye umut eden, bekleyen muhalefeti görüyoruz adeta. Allahınızı severseniz bu insanlardan bu ülkeye ne hayır gelir" dedi.

Musul Başkonsolosluğundaki Türk çalışanlar rehin olduğunda muhalefetin, "Niye onları daha önce boşaltmadınız, neden tahliye etmediniz?" diye tepki gösterdiğini dile getiren Çavuşoğlu, şu anda da tedbir aldıklarını ancak muhalefetin tersine söylemlerde bulunduğunu ifade etti.

 "Türkiye topraklarını terk etmedi"

Muhalefetin "ahlaksızca" şeyler söylediğini, Türkiye'nin oradaki topraklarını terk ettiğine ilişkin açıklamalarda bulunulduğunu anlatan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye, oradaki topraklarını terk etmedi, tam tersi Suriye içinde sınırın hemen 180 metre ötesinde yeni toprakları oldu ve boşalttığımız yerin de Türkiye'nin toprakları olduğuna dair notamızı herkese verdik. Birleşmiş Milletlere bu sabahtan itibaren yazımızı gönderdik. İlgili Uluslararası örgütlere gönderdik ve Suriye Başkonsolosluğuna bir notayla bildirdik. Bir, burayı boşaltıyoruz ama burası bizim toprağımız, tekrar geri geleceğiz. İki, bu emanetleri ve Saygı Karakolumuzu sınırın Suriye tarafında Eşme'ye tekrar kuruyoruz ve bayrağımızı buraya dikiyoruz, hazır olduğu zaman da emanetlerimizi tekrar buraya getiriyoruz. Şu anda emanetlerimiz burada. Dolayısıyla toprakları terk etme yok, bayrağımızı geri çekme yok, şanlı ay yıldızlı bayrağımız Eşme'de dalgalanıyor."

Çavuşoğlu, emanetlerin güvenli ellerde olduğunu ifade etti.

"Kimse TSK ile şaka bile yapmasın"

Operasyonla ilgili herkese bilgi verildiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Şimdi biz Birleşmiş Milletlere haber verdiğimiz gibi Suriye'deki şu andaki rejimin başkonsolosluğuna notayla bildirdiğimiz gibi dünyada 114 ülke tarafından tanınan ve meşru görülen Suriye Ulusal Koalisyonuna ve Özgür Suriye Ordusuna da bu operasyonu yaptığımızı bildirdik. Kimseden izin almadık, kimseden icazet almadık, kendi irademizle ve kendi inisiyatifimizle bunu yaptık. Türkiye, bir kez daha dünyaya şunu göstermiştir, dünyanın neresinde olursa olsun içeride ve dışarıda Türkiye'nin namusuna, güvenliğine tehdit oluşturan hangi unsur varsa onunla mücadele edilir ve onu yok ederiz. Verdiğimiz mesaj budur. Bir mesaj daha verdik, kimse Türk Silahlı Kuvvetleri ile şaka bile yapmasın, Türk Silahlı Kuvvetleri dün akşam kabiliyetini, kapasitesini tüm dünyaya bir kere daha göstermiştir."

Çavuşoğlu, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar çerçevesinde bu operasyonun gerçekleştirildiğini vurguladı.

AA



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,726 µs