En Sıcak Konular

İlk 10 madde kabul edildi

22 Şubat 2015 09:23 tsi
İlk 10 madde kabul edildi TBMM Genel Kurulu'nda, "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen tasarının ilk 10 maddesi kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri tartışmalı başladı. Muhalefet, grup önerilerinin ardından da itirazlarını sürdürdü. Saat 14.00'de toplanan TBMM Genel Kurulu, 6.5 saat sonra, komisyon ve hükümetin yerini almasıyla, İç Güvenlik Paketi'ne ilişkin tasarıyı görüşmeye başlayabildi.
 
Muhalefet tasarı ile ilgili itirazlarını sürdürürken, birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, geneli üzerinde gruplar adına konuşacakların isimlerini anons ederek, kürsüye çağırdı. Kimsenin gelmemesi üzerine Bahçekapılı, bu kez şahısları adına konuşmalara geçti. CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan'ın da kürsüye gelmemesi üzerine AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin'i çağırdı. Şahin, kürsüye gelip konuşmaya başladı ancak CHP, MHP ve HDP grup başkanvekilleri ve bazı milletvekilleri, Başkanlık Divanı önüne gelerek Bahçekapılı'ya itirazlarını ifade etti. Bu sırada bazı muhalefet milletvekilleri de oturdukları sıra kapaklarına vurmaya başladı. 
 
Şahin kısa süren konuşmasını tamamlayarak yerine oturdu. Muhalefetin Divan önünde itirazlarını sürdürmesine Bahçekapılı, "Söz verdim, çağırdım, gelmediniz" diyerek, tasarının geneli üzerinde 20 dakika süreyle soru cevap işlemi yapılacağını söyledi. Bu sırada kürsü önünde itirazlar sürerken Bahçekapılı sisteme geren milletvekillerinin adını okuyarak sorularını sormasını istedi ama ne AK Parti'li ne de muhalefetten hiçbir milletvekili soru sormadı.
 
Bahçekapılı, muhalefetin tepkilerini sürdürmesine, "Üç, dört kez çağırdım gelmediniz, sizi bekleyemem, kusura bakmayın" karşılığını verdi. Bu sırada Başkanlık Divanı önünde yığılma arttı. Kimsenin soru sormaması üzerine Bahçekapılı, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya, "Buyurun sayın bakan, süreniz 10 dakika" dedi.
 
Tartışmaların sürmesi üzerine Bahçekapılı, birleşime ara verdi.  Bahçekapılı, birleşimi yeniden açtığında Ala'ya söz verdi. Ala, "soru olmadığını" belirterek konuşmadı. Bunun üzerine Bahçekapılı, Tasarı'nın geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirterek, maddelerine geçilmesini oyladı. Tasarı'nın maddelerine geçilmesi, AK Parti milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.
 
"Temel kanun" olarak beş bölüm halinde görüşülecek olan Tasarı'nın 1. Bölümü üzerinde konuşma yapmak için de muhalefet milletvekilleri kürsüye çıkmadı. Bahçekapılı, HDP, MHP, CHP'ye grup adına konuşup konuşmayacaklarını sordu. Bu sırada muhalefet milletvekilleri ayağa kalkıp Genel Kurul salonunun ortasına yığılarak Bahçekapılı'ya tepki gösterdi. AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, kürsüye gelerek, tasarının hayırlı olmasını diledi. 
 
Şahsı adına söz isteyen olmadığını ifade eden Bahçekapılı, soru cevap işlemine geçeceğini söyledi. Milletvekillerinin soru da sormaması üzerine, maddeler üzerindeki önergelerin görüşüleceğini belirten Bahçekapılı, katip üye CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık'tan önergeleri okumasını istedi. Işık'ın okumaması üzerine Bahçekapılı, kendisi okumaya başladı. CHP'lı Işık'ın yerinden kalkması üzerine AK Parti'li katip üye Bilal Macit oturdu. 
 
Bu sırada, aralarında HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ile İstanbul milletvekilleri Binnaz Toprak ve Süleyman Çelebi'nin de olduğu bazı HDP ve CHP milletvekilleri, Genel Kurul salonunun ortasına giderek yere oturdu, alkış ve slogan atarak tepkilerini göstermeye başladı. Bazı milletvekilleri de stenografların oturduğu bölümün sıralarına dayanarak ayakta durdu.
 
İlk 10 madde kabul edildi
 
TBMM Genel Kurulu'nda, "İç Güvenlik Paketi" olarak bilinen tasarının ilk 10 maddesi kabul edildi.
 
Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu, Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın kabul edilen maddelerine göre, elle dıştan kontrol hariç kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hakimin onayına sunulacak. Bu kapsamda yapılacak aramalarda, kişiye, arama gerekçesini de içeren belge verilecek.
 
Polis, başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, kişinin can güvenliğinin sağlanması bakımından koruma altına alabilecek ya da olay yerinden uzaklaştırabilecek.
 
Polis sadece, "müşteki, mağdur ve tanıkların istemesi halinde" evde veya iş yerinde ifadelerini alabilecek.
 
Polis, kendisine veya başkalarına, iş yerlerine, konutlara, kamu binalarına, okullara, yurtlara, ibadethanelere, araçlara, kişilerin tek tek veya toplu halde bulunduğu açık veya kapalı alanlara molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek.
 
Yasa dışı toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin dağıtılmasında, gerektiğinde boyalı su da kullanılabilecek.
 
Hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Emniyet Genel Müdürü veya İstihbarat Dairesi Başkanının yazılı emriyle, telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespit edilip, dinlenip, sinyal bilgileri değerlendirilirken; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emir, artık 24 saat yerine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.
 
Faaliyetler denetlenecek

 
Tasarı, yetkili ve görevli hakimin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olarak belirlenerek, istihbarat faaliyetlerindeki gizliliğin korunması ve karar mekanizması ile denetimde etkinliğin sağlanmasını da amaçlıyor.
 
Tasarı, kanuna aykırı ve keyfi uygulamalara yol açılmaması için denetimi de getiriyor. Faaliyetlerin denetimi; sıralı kurum amirleri, mülki idare amirleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve ilgili bakanlığın teftiş elemanlarınca yılda en az bir defa yapılacak. Bu faaliyetler Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca da denetlenebilecek. Denetimlerin sonuçları, rapor halinde TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'na sunulacak.
 
Polis tarafından yapılan önleme dinlemelerine ilişkin Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nda yapılan bu değişikliklerle uyumlu olacak şekilde Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanunu'nda da değişikliğe gidiliyor. Bu tasarıda da gecikmesinde sakınca bulunan hallerde verilen yazılı emrin yine 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulması; yetkili ve görevli hakimin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi üyesi olması ve denetim mekanizması getirilmesi yer alıyor.
 
Molotof ile demir bilye de suç kapsamında sayılacak
 
Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, "havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan" bulundurulması ve taşınması yasak olan maddeler kapsamında ele alınacak.
 
Toplumsal olaylarda bulundurulması ve taşınması yasak olan suç aletlerini taşıyanlara verilecek cezalar artırılacak. Bunları taşıyanlar, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
 
Yasa dışı örgüt ve topluluklara ait amblem, işaret taşıyarak veya bunları üzerinde bulunduran üniformayı andırır giysiler giyerek katılanlar; kanunların suç saydığı afiş, pankart, döviz, resim, levha, araç, gereçler taşıyarak, bu nitelikte sloganlar söyleyerek veya ses cihazlarıyla yayınlayarak katılanlar 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.
 
Tasarı, kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesaire unsurlarla örterek toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmayı suç kapsamına alıyor.
 
Şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylarda, kamu mallarına verilen zararlar ile gerçek ve tüzel kişilerin mallarına verilen zararların devletçe karşılanması halinde, ilgili idare bunu sorumlulara rücu edecek.
 
Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerini gizlemek amacıyla yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlara, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Bu suçu işleyenlerin cebir ve şiddete başvurmaları ya da her türlü silah, molotof ve benzeri patlayıcı, yakıcı ya da yaralayıcı maddeler bulundurmaları veya kullanmaları halinde verilecek cezanın alt sınırı 4 yıldan az olamayacak.
 
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, tasarının 10 maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Aradan sonra komisyonun yerini almaması üzerine Yakut, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

aa


Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,795 µs