En Sıcak Konular

IŞİD çocuk kampları kurmuş

20 Şubat 2015 19:40 tsi
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, IŞİD'in çocuk kampları kurarak, çocuklara silah kullanmayı ve canlı bomba olmayı öğrettiğini bildirdi.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, IŞİD'in çocuk kampları kurarak, çocuklara silah kullanmayı ve canlı bomba olmayı öğrettiğini bildirdi.
 
Komisyonun Suriye'deki insan hakları ihlalleri hakkındaki 9. raporu yayımlandı.
 
Raporda, Suriye rejiminin tıpkı denizi kurutarak balıkları öldürmek gibi ülkede son dört yıldır uyguladığı "teslim ol ya da açlıktan öl" kuşatma stratejisi sonucu çok sayıda insanın özelikle de bebeklerin hayatını kaybettiği belirtildi.
 
 Suriye'deki iç savaşın beşinci yılına yaklaştığı ve akla, hayale sığmayacak suçların her gün işlenmeye devam edildiği ifade edilen raporda, rejimin 2012 yılından beri kullandığı varil bombalarının genelde ulaşım ağları, apartmanlar, pazarlar, hatta yardım dağıtımının yapıldığı kalabalık alanlara atıldığı ve binlerce sivilin ölümüne neden olduğu vurgulandı.
 
Raporda, "Çatışmalarda kullanılan patlayıcılar ile mayınlar nedeniyle sakat kalanların sayısı hızla artıyor. Rejim güçlerinin kullandığı silahlar, özellikle de varil bombaları, ciddi yaralanmalara, uzuv kayıplarına, şarapneller derin yaralara neden oluyor. Varil bombasından kurtulanların birçoğu şimdi sakat" ifadelerine yer verildi.
 
Raporda,  ayrıca rejim güçlerinin Hizbullah ve Iraklı Şii militanlar gibi yabancı savaşçılardan faydalandığı da vurgulandı.   
 
Kadınlar IŞİD'in savaş ganimeti
 
Rejimin gözaltı tesislerinde, hapishanelerde kadınların tecavüze ve cinsel istismara maruz kaldığı ifade edilen raporda, Irak'ta kaçırılan Yezidi kadınların ise Suriye'de satıldığı, cinsel şiddete maruz kaldığı ve IŞİD militanlarınca savaş ganimeti olarak kullandığı belirtildi.
 
Raporda, şimdiye kadar Suriye'de yaklaşık 5 bin okulun tahrip edildiği,  2014 yılında okullara düzenlenen saldırılarda 160 çocuğun hayatını kaybettiği vurgulanarak, IŞİD'in çocuk kampları kurarak, çocuklara silah kullanmayı ve canlı bomba olmayı öğrettiği kaydedildi.
 
BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu  Başkanı Paulo Pinheiro ise "Suriyelilerin son dört yıldır olduğu gibi acı çekmeye devam etmesi, kurbanlara adalet aramaya yönelik çabaların ve barış için yapılan girişimlerin sınırlı sayıda olması vicdansızlıktır. Mağdurlar bizim şefkatimizden daha fazlasını hak ediyor" dedi.
 
Komisyon, BM İnsan Hakları Konseyi tarafından, Suriye'deki insan hakları ihlallerini araştırmak için Mart 2011'de görevlendirilmişti.
 
Komisyon, raporu ayrıca 17 Mart'ta İnsan Hakları Konseyi'nin 28. Oturumu'nda sunacak.

aa


Bu haber 559 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    64,689 µs